EXCLUSIV Ce spune Tadici despre retragerea Cristinei Neagu: "Suntem un pic speriați, dar nimeni nu e de neînlocuit". Portugalia - România, LIVE pe Pro Arena și VOYO (azi, de la 22:15)

Cristina Neagu Echipa nationala de handbal feminin Gheorghe Tadici retragere activitate Romania handbal Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 12 Aprilie 2023, 07:58
Data actualizarii: Miercuri 12 Aprilie 2023, 08:07

Portugalia - România, returul barajului pentru calificarea la CM 2023 de handbal feminin, e miercuri, de la 22:15, în direct pe Pro Arena și VOYO.

Gheorghe Tadici (71 de ani), fostul selecționer al României (2005-2008, 2012-2015 / vicecampion mondial în 2005), crede că retragerea Cristinei Neagu nu ar trebui să creeze un șoc în cadrul naționalei feminine, dacă strategia FRH de înlocuire a acestei handbaliste reprezentative va fi una bine pusă la punct. Tehnicianul aduce argumentul că handbalul românesc a mers mai departe și după retragerile altor handbaliste de mare valoare, precum Mariana Tîrcă sau Carmen Amariei.  

"Eu sunt adeptul strategiei ca vedeta trebuie să fie echipa"

"Știu că Cristina Neagu este considerată vedeta echipei, dar eu sunt adeptul strategiei ca vedeta trebuie să fie echipa. O jucătoare, indiferent cum se numește ea, nu joacă singură. Inclusiv Cristina Neague joacă într-un sistem în care alte șase jucătoare o ajută, fie pe faza defensivă, fie pe faza ofensivă. Fără ele nu ar putea să se descurce nici ea. 

  • Suspendare record în handbalul românesc! Gheorghe Tadici și-a înjurat jucătoarele și va plăti scump

Ea este o jucătoare cu o mare valoare și cu o mare experiență și mă bucur pentru cariera sa, pentru că eu am fost cel care a promovat-o la echipa națională, în 2007, când avea 19 ani și jumătate. Din 2007, a jucat, și la nivel de club, și la nivel de echipă națională, la competiții importante. Are o experiență împortantă în Champions League, la Mondiale, Europene și Olimpiade, este normal să fie cea mai experientată și la un nivel înalt e joc. 

"Cristina e importantă, dar naționala României a avut mereu handbaliste considerate vedete"

Cristina e importantă, dar, dacă vom avea o echipă puternică, eu prevăd o ascensiune în primele opt la Mondial. Obiectivul acolo va fi calificarea la Olimpiadă și nu va fi ușor, pentru că pe lângă echipele din lumea a treia a handbalului vor veni și naționale cu pretenții. Dacă intrăm în primele opt, suntem calificați direct la Olimpiadă, pentru că, dacă primele trei echipe de la ultimul European și de la ultimul Mondial termină în frunte, atunci sunt șanse ca să se califice până la locurile 10-12.          

Dacă o să existe un vid după ce Cristina se lasă? Aceste discuții sunt permanente. Naționala României a avut mereu handbaliste considerate vedete, le-am avut pe Valentin Cosma, Mariana Tîrcă, Steluța Luca, Carmen Amariei, Valentina Elisei, Aurelia Brădeanu, au fost multe jucătoare foarte bune. La ora respectivă se considera că va fi o problemă uriașă dacă vor dispărea din lot. Selecția în handbal este continuă. Acum, este foarte adevărat că nu prea am avut grijă de ce vine din urmă, de valul doi.

"E clar că vine un moment când trebuie să se retragă fiecare jucătoare"

Suntem un pic speriați, pentru că am terminat pe locul 18 la tineret, în vară, și pe locul 14 la junioare. Eu cred că cele două au avut loturi de primele șase. La nivel de tineret, anticamera echipei de senioare, și la junioare, care vor ajunge la senioare în 2-5 ani, sunt jucătoare de excepție. Menirea acestor două loturi este de a scoate vârfuri de generație, jucătoare care să poată ajuta echipa națională de senioare să facă performanță.

Le zic bravo lui Pera și Burcea, pentru că le-a testat deja pe Lixăndroiu (n.r. - Diana Lixăndroiu / 17 ani / CSM Slatina / inter stânga), pe Mihai (n.r. - Mihaela Mihai / 18 ani / CSM București / extremă dreapta), pe Popa (n.r. - Andreea Popa / 22 de ani / Minaur Baia Mare / centru). Sunt sigur că au în vedere și pregătesc jucătoare tinere pentru următorul ciclu olimpic. 

Nimeni nu e de neînlocuit, în niciun domeniu. E clar că vine un moment când trebuie să se retragă fiecare jucătoare, indiferent de numele sau de valoarea ei. Selecția este continuă, depinde cum o facem și ce strategie avem la nivel de federație. Trebuie să avem grijă să nu apară goluri, așa cum am avut la băieți, unde ne-au costat calificări. Și ne vor costa, atâta timp cât juniorii și tineretul la masculin sunt în grupa a doua valorică de vreo 5-6 ani de zile, adică avem foarte multe generații pierdute", a declarat Gheorghe Tadici pentru Sport.ro.                 

Neagu, de patru ori cea mai bună handbalistă a lumii

Cristina Neagu, care va împlini 35 de ani în luna august, a anunțat că se va retrage de la echipa națională de handbal feminin a României după Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Deocamdată, Euro 2023 este posibil penultima sau ultima sa competiție, în funcție de calificarea naționalei noastre la Olimpiada din vara următoare.

De-a lungul carierei, interul stânga a jucat la HC Activ Ploiești (2005-2006), Rulmentul Brașov (2006-2009), Oltchim Rm. Vâlcea (2009-2013), Buducnost Podgorica (2013-2017) și CSM București (2017-2023). De șapte ori campioană a României și de patru ori în Muntenegru, Neagu a câștigat alte zeci de trofee, printre care Champions League (2015) și pe cel de cea mai bună handbalistă din lume (2010, 2015, 2016, 2018). Este considerată cea mai valoroasă sportivă din istoria handbalului feminin românesc și cea mai bună reprezentantă a generației sale în handbalul mondial. Cu naționala României a câștigat medaliile de bronz la CM 2015 și Euro 2010.    

Foto - Gabriel Chirea, FRH - Federația Română de Handbal (FB)
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!