EXCLUSIV Cum era să ajungă Ciprian Tătărușanu la Dinamo

Ciprian Tatarusanu AC Milan Dinamo Florin Tene Jean Padureanu Fotbal intern
Andru Nenciu
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2023, 08:00
Data actualizarii: Marti 28 Februarie 2023, 08:26
Sport.ro vă spune un capitol neștiut din cariera lui Ciprian Tătărușanu (37 de ani), actualul portar al lui AC Milan. 
  • Florin Tene a povestit pentru Sport.ro momentul în care goalkeeper-ul cu 73 de meciuri în națională era să ajungă la Dinamo. 

Cu calmul său exasperant și-a dominat de multe ori adversarii la loviturile de la 11 metri. O făcea încă de când juca la Juventus București, pe la 17 ani. Perioada în care l-a cunoscut și Florin Tene. 

Actualul antrenor de portari de la Neftchi Baku era în staff-ul lui Florin Marin, la naționala de tineret, și făcea turul stadioanelor pentru a vedea la lucru cât mai mulți portari. 

Cum era să ajungă Tătărușanu la Dinamo | "Puștiule, vei ajunge mare dacă te ții de treabă!"

"Îl cunosc pe Ciprian de când evolua la Juventus Colentina, avea vreo 18 ani. Eram antrenorul cu portarii al echipei naționale de tineret. Am fost să-l urmăresc câteva meciuri la Juventus Colentina și mi-a plăcut foarte mult.

Avea nenumărate calități de atunci, calități pe care nu aveai cum să nu le observi, plus un fizic impresionant pentru un portar", afirmă Tene, acum antrenor de portari la Neftchi Baku, în staff-ul lui Laurențiu Reghecampf.

Florin Tene i-a transmis lui Tătărușanu că e un goalkeeper care poate progresa. "Puștiule, vei ajunge mare dacă te ții de treabă!", i-a zis Tene pe un ton apăsat. Ciprian l-a fixat mai întâi cu o privire neclintită, apoi a zâmbit încurcat.

"Mai știam că era pregătit acolo de Viorel Dumitrescu fostul antrenor de portari de la FC Argeș. Chiar în acea perioadă l-am propus lui Florin Marin, antrenorul principal al naționalei de tineret și-mi aduc aminte că l-am convocat la un meci cu Turcia, în deplasare. A făcut un joc foarte bun, cu toate că era de o vârstă mai mică, 18-19 ani", mai întoarce Tene o filă din arhivă. 

Tene și staff-ul naționalei n-au tăiat toate punțile de legătură cu Tătărușanu după episodul Turcia. "Apoi, după o perioadă, l-am convocat aproape doi ani alături de Costel Pantilimon, amândoi evoluând foarte bine și împârțindu-și meciurile în mod egal", continuă Tene istorisirea despre capitolul reprezentativa de tineret. 

Tătărușanu, propus de Tene la Dinamo. Pădureanu a fost mai convingător

Firesc a venit și oferta de la o echipă importantă din România. Tătărușanu a găsit un potop de apeluri în telefon. "Eu lucram în acea perioadă și la Dinamo. I l-am propus lui Tică Dănilescu (n.r.: director executiv la Dinamo) să îl ia la Dinamo de la Juventus", adaugă Tene. 

Altă echipă din Liga 1 a avut însă prioritate în fața grupării din Șoseaua Ștefan cel Mare. Sau s-a mișcat mai repede! Cert e că indicatorul care arată că Tătărușanu a luat o decizie bună e traiectoria avută în carieră, cu saltul de la FCSB la echipe importante din străinătate. 

Cum a acționat Dinamo?

Dănilescu a făcut ochii mari și și-a încordat auzul pentru a afla detalii despre tânărul înalt din poarta echipei din Colentina. Tene i-a explicat amănunțit... Dar n-a fost să fie.  

"Se pare că intrase pe fir Tata Jean (n.r.: Jean Pădureanu, fostul președinte de la Bistrița) și l-a luat la Gloria. Nea Jean Pădureanu se mișca tot timpul mai repede", încheie Tene. 

Tătărușanu jucase trei ani la Juventus Colentina (2003-2006), iar sezonul petrecut la Bistrița (26 de meciuri) avea să-i sporească notorietate și să-l alimenteze cu un vagon de încredere. A urmat FCSB, naționala și saltul în străinătate. Restul e istorie. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!