Denis Zmeu Akron Togliatti Dinamo razboi Rusia Ucraina Rusia Fotbal extern

EXCLUSIV "Vreau să plec din Rusia! E dezastru ce se întâmplă". Fost fotbalist în Liga 1, gata să revină în România

Rusia a declanșat războiul în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineață, o operațiune militară în regiunea ucraineană Donbas. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala Kiev.

Alexandru Stănilă
Data publicarii: Joi 24 Februarie 2022, 19:48
Data actualizarii: Joi 24 Februarie 2022, 20:17

Conflictul din Ucraina afectează și sportul, iar www.sport.ro a stat de vorbă cu Denis Zmeu (36 de ani), fostul jucător de la FC Vaslui (2007-2013), care este din octombrie 2020 preparatorul fizic al formației ruse Akron Togliatti, din liga secundă.

Denis Zmeu vrea să plece din Rusia! Ar putea fi noul preparator fizic al lui Dinamo

Născut în Chișinău, Zmeu are dublă cetățenie, română și moldovenească, iar în prezent se află cu Akron Togliatti într-un cantonament în Turcia. Meciurile din liga secundă a Rusiei ar trebui să se reia la începutul lunii martie, însă lucrurile nu sunt deloc clare, iar fostul mijlocaș explică de ce se teme în acest moment, dar și de ce își dorește să părăsească țara.

"Noi suntem în cantonament, în Antalya. E ceva neobișnuit tot ce se întâmplă. Oamenii nu înțeleg ce au de câștigat. Acum s-a devalorizat și banul rusesc, nu mai avem nici salariile pe care le-am avut, toți primim în rublă rusească. Eu nu mai pot să ajung acasă. Peste trei zile trebuia să ajung, dar acum s-a închis și spațiul aerian moldovenesc. Trebuie să caut o soluție acum să ajung, avem patru zile libere. Ar trebui să înceapă campionatul, dar nu știu în ce condiții vom începe, cum va fi, pentru că e dezastru ce se întâmplă. Mai e o soluție cu autocarul. Acum a plecat o familie a directorul sportiv de aici (n.r - din Antalya) spre Krasnodar, dar au întors avionul în timpul cursei și a revenit în Antalya. Deocamdată se zboară spre Moscova, dar să vedem ce se întâmplă în zilele astea.

Până azi, totul era ok, dar de astăzi, când a intrat în Ucraina armata rusească, a început panica. Aici, la noi, nu pot să zic că e ceva foarte grav, suntem în cantonament, avem programul la fel, dar ne dăm seama că e dificilă situația. Nu poți să zbori, nu știm ce va fi nici cu fotbalul. E clar că situația nu e prea bună. Și rubla s-a dus extrem de tare în jos și nu mai e ce a fost. Sunt optimist și sper să se rezolve. Eu cred că se poate rezolva, mai ales că s-au implicat toate țările, NATO. Ar trebui să se ajungă la un numitor comun, dar, cunoscându-l pe Putin, nu știu dacă mai dă înapoi, e mai autoritar. E mai dificil să-i explici ceva sau să-l convingi, de asta mă gândesc că ar fi timpul să iau o pauză de la Rusia, să schimb campionatul și să pot lucra liniștit. Eu plănuiam să ajung acasă, să-mi iau familia și să mergem împreună, dar acum nu mai vreau să fac lucrul ăsta, e riscant. E riscant și la Chișinău, pentru că suntem la graniță cu Ucraina.

Vreau să plec din Rusia, vreau de o lună să antrenez în altă parte. Și din motivul ăsta, dar și din cauza faptului că s-a schimbat staff-ul de aici, am rămas doar eu din vechiul staff. E posibil să revin în România, sunt în discuții cu un club din România, dar să vedem cum vor decurge discuțiile pentru a putea ajunge la un acord", a spus Denis Zmeu, pentru www.sport.ro.

Din informațiile www.sport.ro, Denis Zmeu ar putea face parte din staff-ul lui Flavius Stoican la Dinamo. Cei doi au lucrat împreună și la Poli Iași, în perioada 2017-2019, iar antrenorul și l-ar fi dorit pe preparatorul fizic și la începutul lunii ianuarie.

Denis Zmeu: "În Armenia am antrenat un jucător de 17 ani, care a murit în război"

Zmeu a vorbit și despre colegii ucraineni pe care îi are la echipa din Rusia, dar și despre un moment tragic petrecut în 2020, când era preparator fizic în Armenia și a izbucnit conflictul cu Azerbaidjan.

"Avem un jucător din Sevastopol, dar a zis că e ok la el. Doar doctorul e din Kiev și a spus că e panică serioasă acolo. Și primarul lor a dat astăzi o declarație, să rămână toată calmă, dar, în același timp, să fie toți cu bagajele la ușă. Nu e normal ce se întâmplă, clar, dar să vedem cum va fi. 

Eu am fost în Armenia când a început războiul cu Azerbaidjan și am antrenat un jucător, un copil foarte talentat de 17 ani. A fost chemat în Armată și i s-a zis: 'Dacă nu mergi, vine acasă și te împușcă imediat'. Și el a plecat, neștiind să țină arma în mână. Și a murit acolo. Ei s-au împăcat după o lună sau cât a durat, dar copilul nu mai e. Ăsta e doar un caz pe care îl știu eu, dar au murit prea mulți copii tineri acolo și pentru ce? Ca să ce? Ca să arate care e mai forțos? Suntem în secolul 21, ar trebui să se rezolve la un nivel inteligent, nu să se împuște copiii și să moară lumea", a mai spus Denis Zmeu.

  • Ararat-Armenia (2019-2020) și FC Noah (2020) sunt cele două echipe din Armenia la care Denis Zmeu a ocupat funcția de preparator fizic
  • 2007-2013 este perioada în care Zmeu a fost jucătorul lui FC Vaslui. Fostul internațional moldovean a jucat inclusiv în grupele Cupei UEFA sau Europa League
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!