Viața neștiută a celui mai bogat fotbalist din lume: cum trăiește, de fapt, jucătorul cu avere de 20 de miliarde de dolari

Faiq Bolkiah cel mai bogat fotbalist din lume Fotbal extern
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Joi 23 Februarie 2023, 16:07
Data actualizarii: Joi 23 Februarie 2023, 19:14

La 24 de ani, cel mai bogat fotbalist din lume este legitimat în Thailanda, unde se luptă din greu pentru un post de titular.

Cu o avere estimată la 20 de miliarde de dolari (circa 18,8 miliarde de euro), Faiq Bolkiah, fiul prințului Jefri și nepotul sultanului din Brunei, o țară cu doar 445.000 de locuitori și rezerve uriașe de petrol, este un caz ciudat în lumea fotbalului. A marcat un singur gol ca profesionist și până acum nu s-a impus la niciun club la care a evoluat.

Cel mai bogat fotbalist din lume a crescut „sub acoperire” în Anglia

Faiq Bolkiah s-a născut la Los Angeles, în SUA, și are și cetățenie americană. La doar un an, s-a mutat în Anglia, unde a crescut și a început să joace fotbal. Tatăl său și-a dorit ca Faiq să trăiască departe de viața excentrică și opulentă a familiei regale din Brunei, un mic stat din insula Borneo, în sud-estul Asiei, dar cel mai bogat din lume raportat la PIB-ul pe cap de locuitor.

„Părinții mei m-au susținut mereu în goana mea să-mi împlinesc visul. M-au pregătit psihologic și fizic în copilărie, ei sunt modelele mele”, spunea Faiq pentru FourFourTwo, într-unul dintre puținele interviuri pe care le-a acordat. În Anglia, Faiq a avut o viață privilegiată, a mers la cele mai bune școli, dar a trăit „sub acoperire”. Puțini știau cine este cu adevărat.

Ca junior, a evoluat, pe rând la Woolton Hill Argyle, Newbury, Southampton, Chelsea și Leicester. Pe când încă nu jucase niciun meci ca profesionist, Bolkiah era deja căpitanul naționalei de seniori a statului Brunei, situație pe care presa internațională a pus-o pe seama sângelui său regal.

„Sunt un jucător rapid, îmi place să creez. Joc și extremă, și număr zece. Îmi place jocul direct și vreau să marchez goluri”, se descria pe el însuși tânărul din Brunei, al cărui idol absolut este brazilianul Ronaldo. 

Faiq Bolkiah s-a simțit păcălit în Portugalia: „Am avut oferte din La Liga”

Deși considerat un junior talentat, Faiq Bolkiah nu a primit un contract de profesionist în Anglia. Rămas fără angajament după perioada Leicester, a fost „scos din șomaj” în septembrie 2020 de Marítimo Funchal, din prima ligă portugheză.

Mutarea în Portugalia s-a dovedit un eșec absolut pentru ambele tabere. Faiq nu a jucat niciun meci pentru prima echipă timp de un an și trei luni, în timp ce Marítimo a evitat la mustață retrogradarea. Punctul maxim al jucătorului din Brunei a fost că a prins loc pe banca de rezerve la un meci cu Sporting, în februarie 2021.

În rest, nepotul sultanului a văzut meciurile din tribune și nu a prins multe minute nici la echipa a doua a clubului din Funchal. În decembrie 2021, lusitanii i-au reziliat angajamentul. Faiq s-a simțit păcălit. „Când am semnat cu Marítimo, am avut oferte și din La Liga, de la cluburi care voiau să mă ia și să mă împrumute în Segunda División. Nu am vrut să mă duc. Marítimo mi-a zis că voi juca și asta era tot ce îmi doream. Dar nu s-a întâmplat asta și regret că m-am dus acolo. N-au fost onești deloc, a fost multă politică la mijloc”, a declarat Bolkiah într-un interviu pentru presa din Thailanda.

Din Portugalia a plecat la Chonburi, locul trei în Thailanda, unde e legitimat și astăzi. Într-un an și două luni, Faiq a jucat 26 de meciuri, dintre care 16 ca titular. A înscris un singur gol până acum.

Excesele prințului din Brunei: covor țesut cu aur și 500.000 de dolari cheltuiți zilnic

Jefri Bolkiah (68 de ani), tatăl fotbalistului, este faimos pentru excesele sale. Fratele sultanului avea la un moment dat 2.300 de mașini, inclusiv o flotă de Bentley, Ferrari și Rolls-Royce. Deținea un elicopter, opt avioane private, printre care și un Boeing 747, și diamante estimate la sute de milioane de dolari.

Jefri a cheltuit 7 milioane de dolari pe un covor țesut cu aur și pietre prețioase. Când Faiq a împlinit șapte ani, prințul l-a adus la petrecere pe Michael Jackson, cu un avion privat. I-a plătit atunci starului 17 milioane de dolari. Se spune că, timp de zece ani, Jefri a cheltuit zilnic câte 500.000 de dolari (VEZI GALERIA FOTO). 

Avea un harem de 40 de femei, trei neveste și azi este tatăl a 19 copii. La începutul anilor 2000, a fost exilat din Brunei din cauza unor probleme legale, dar în 2009 a fost din nou văzut alături de sultan și familia regală. 

Faiq are un tigru animal de companie și a cheltuit 35 de milioane de dolari într-o lună

Deși mai „cuminte” și discret decât tatăl său, și Faiq Bolkiah epatează cu stilul său de viață. Fotbalistul are ca animal de companie un tigru și s-a filmat la un moment dat în timp ce îi strecura acestuia mingea printre picioare (VEZI GALERIE FOTO). Într-o lună, Faiq a reușit „performanța” să cheltuie 35 milioane de dolari, pe mașini, ceasuri și bijuterii.

Colegii din Anglia și-l amintesc, totuși, ca pe un tip umil în vestiar. „N-ai fi zis că e al 12-lea urmaș la tron. Inițial, nimeni de la Chelsea nu știa de unde vine”, povestea Ruben Sammut, fost coleg cu Faiq la juniorii lui Chelsea, pentru The Athletic.

„Orice scrie presa, eu rămân un om simplu. Am același program zilnic, sunt concentrat pe fotbal. Există echilibru în viața mea. Sigur, îmi place să mă și distrez. Sunt un tip relaxat și fotbalul e cel mai important pentru mine”, a declarat recent jucătorul din Brunei, în presa thailandeză.

200.000 de euro este cota lui Faiq Bolkiah, potrivit Transfermarkt.

6 selecții și un gol pentru Brunei are nepotul sultanului Hassanal Bolkiah.

45 de minute a adunat Faiq pentru Marítimo B.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!