Poveștile FA Cup | De pe vremea lui Carol I și a lui Lascăr Catargiu! Cupa Angliei, cea mai veche competiție din lume, se dispută de 150 de ani

FA Cup Arsenal Arsene Wenger Ashley Cole Wanderers Football Club Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 04 Februarie 2022, 08:10
Data actualizarii: Vineri 04 Februarie 2022, 08:02

Prima ediție a avut loc în sezonul 1871-1872 și a fost câștigată de Wanderers Football Club din Leytonstone, astăzi un cartier din Londra. Pro X și VOYO transmit meciurile din FA Cup.

  • Manchester United - Middlesbrough este transmis vineri, de la 22:00, de Pro X și VOYO

Cupa Angliei, numită oficial din 2015 Emirates FA Cup, este cea mai veche competiție de fotbal din lume, cu o istorie începută în noiembrie 1871, când România nu era încă independentă și era condusă de Carol I, care nu devenise încă rege, ci era domnitor, și de guvernul prim-ministrului Lascăr Catargiu!

Echipa câștigătoare a ediției de debut s-a desființat în 1887

Prima ediție, din sezonul 1871-1872, a fost câștigată de o echipă astăzi dispărută, Wanderers Football Club din Leytonstone. Clubul s-a desființat în 1887.

Leytonstone este în prezent un cartier din capitala Londra și locul în care s-a născut marele regizor Alfred Hitchcock (1899-1980), celebru pentru filmele sale de suspans sau thrillere, așa cum sunt numite acum. ”The FA Cup” apare inclusiv în Dicționarul Cambridge!

Londra domină FA Cup la toate capitolele

Specialiștii competiției vin tot din Londra. Arsenal este clubul cu cele mai multe trofee obținute, 14 (primul în 1930, ultimul în 2020), cu cele mai multe finale disputate, 21, și cu cele mai multe finale consecutive câștigate, 7, ultima performanță la egalitate cu concitadinii de la Tottenham.

Jucătorul cu cele mai multe trofee în palmares este Ashley Cole, cu 7 cupe obținute cu londonezele Arsenal și Chelsea, iar antrenorul numărul 1 al competiției este Arsene Wenger, tot de la Arsenal, cu 7 victorii în FA Cup.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!