VIDEO EXCLUSIV Nu s-a mai întâmplat din '94! La 30 de ani fără o zi, România a repetat o performanță istorică

Marcu Czentye
Data publicarii: Marti 18 Iunie 2024, 10:20
Data actualizarii: Marti 18 Iunie 2024, 12:37

Similarități incredibile între România - Columbia 3-1 și România - Ucraina 3-0. 

Românii iubesc fotbalul mai mult decât alte națiuni europene. Afirmația este, pe de-o parte, pur constatativă, iar, pe de altă parte subliniază că între cetățenii acestei țări și „sportul-rege” s-a format o relație aparte. 

Golurile sunt cele mai mari motive de bucurie ale microbiștilor, iar suporterii echipei naționale de fotbal a României s-au bucurat în data de 17 iunie 2024 cât nu au putut să o facă la ultimele două prezențe europene combinate.

România nu mai marcase trei goluri într-un meci de turneu final fără ajutorul fazelor fixe din 18 iunie 1994

  • Florin Răducioiu și Gheorghe Hagi aduceau victoria României împotriva Columbiei, scor 3-1.

Împotriva Ucrainei, în primul meci la EURO 2024, România a marcat trei goluri, egalând numărul de goluri pe care le-a marcat în edițiile 2008 și 2016 ale Campionatului European, ani care au consemnat ultimele două participări în competiție.

În 2008, România nu încheia ultima în „grupa morții” de la Campionatul European din Austria și Elveția, o grupă C din care au mai făcut parte campioana mondială, Italia, vicecampioana mondială, Franța și Olanda. Dificultatea grupei e incomparabilă cu cea din 2024, dar trei meciuri încheiate cu un singur gol înscris de Adrian Mutu nu ne-au bucurat suficient, chiar dacă doar un gol în plus ar fi putut însemna calificarea în sferturile de finală.

În 2016, Bogdan Stancu a făcut împotriva lui Lloris și Sommer ce nu a putut Mutu în fața lui Buffon, anume să înscrie din penalty, dar golurile marcate împotriva Franței și Elveției aveau să rămână singurele motive de bucurie, călătoria europeană încheindu-se cu un rușinos 0-1 cu Albania, răzbunat la Munchen, opt ani mai târziu. 

România, trei goluri la EURO 2024 după un singur meci. A marcat trei goluri la EURO 2008 și EURO 2016, adunate

La treizeci de ani fără o zi, România a învins Ucraina cu 3-0, deschizându-și drumul la Campionatul European cu cea mai clară victorie la un turneul final. 

Trei decenii au trecut de când România nu mai înscrisese trei goluri într-un meci al unui turneu final fără să aibă nevoie de ajutorul fazelor fixe.

Dacă în 18 iunie 1994 Florin Răducioiu și Gheorghe Hagi înscriau trei goluri spectaculoase, iar Hagi rămânea candidat la câștigarea premiului pentru cel mai frumos gol înscris la Campionatul Mondial din America, performanța s-a repetat într-o manieră similară, la Munchen.

Nicolae Stanciu a tras fără să ezite și este, după patru zile de European, autorul celui mai impresionant gol marcat, pe când Răzvan Marin și Denis Drăguș s-au poziționat perfect pentru a transforma în istorie două oportunități rarisime. 

În urmă cu 24 de ani, România înscria trei goluri împotriva Angliei, la Charleroi, în ceea ce a fost prima victorie a României la Campionatul European de Fotbal. Cristian Chivu, Dorinel Munteanu și Ionel Ganea au marcat atunci, într-un succes care a fost așteptat să fie replicat timp de aproape două decenii și jumătate. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!