Ajax-Anderlecht si PSV-Standard Liege, derby-uri in acelasi campionat! Scenariu: Campionatul Beneluxului, sustinut de belgieni si de UEFA

Autor: Sport.ro
Vineri 07 Iunie 2019, 15:02

	Ajax-Anderlecht si PSV-Standard Liege, derby-uri in acelasi campionat! Scenariu: Campionatul Beneluxului, sustinut de belgieni si de UEFA

Eredivisie si Jupiler Pro League s-ar putea uni intr-un singur campionat, cel al Beneluxului!

Ajax-Anderlecht, PSV Eindhoven-Standard Liege si Feyenoord-Club Brugge. Asa ar putea arata meciurile intr-un viitor campionat al Beneluxului. Belgienii si olandezii studiaza posibilitatea unirii ligilor intr-un singura!

Belgia si Olanda sunt doua tari vecine, cu o istorie bogata si cu una dintre cele mai stranse relatii interstatale din Europa si poate chiar din lume. Popoare care impart similiaritati culturale, belgienii si olandezii vorbesc si limbi apropiate (olandeza si flamanda). Cele doua tari au granita comuna, iar comunitati mari de belgieni traiesc in Olanda si invers.

Datorita istoriei comune si a limbii vorbite, cele doua tari au legat de-a lungul timpului relatii apropiate de prietenie, care s-au manifestat inclusiv in domeniul sportului. In 2000, Belgia si Olanda au organizat turneul final al Campionatului European de Fotbal. De asemenea, ele au depus si o candidatura comuna pentru obtinerea organizarii turneului final al Cupei Mondiale din 2018, insa FIFA a preferat Rusia.

Eredivisie + Jupiler Pro League = Campionatul Beneluxului?!


Relatiile apropiate dintre cele doua tari inclusiv in domeniul sportului au dat nastere unei idei cu adevarat interesante. Presa belgiana scrie ca mai marii fotbalului din cele doua tari au ajuns sa ia in considerare o unificare a campionatelor Eredivisie (n.r prima liga olandeza) si Jupiler Pro League (n.r prima liga belgiana).

Rezultatul unirii dintre Eredivisie si Jupiler Pro League s-ar numit Campionatul Beneluxului, iar in aceasta competitie s-ar putea duela Ajax, PSV Eindhoven, Feyenoord, Anderlecht, Standard Liege si Club Brugge.

Publicatia belgiana Het Nieusblad noteaza ca echipelor importante din Belgia le surade ideea, seful Asociatiei Belgiene de Fotbal, Peter Bossaert, discutand cu oficiali de la Anderlecht, Liege, Brugge si Genk despre acest scenariu.

La baza, ideea are un scop ce tine de sporirea atractivitatii fotbalului din cele doua tari. Oamenii de fotbal considera ca meciuri precum Ajax-Anderlecht ori Feyenoord-Brugge ar suscita un interes mult mai mare. Rezultatul unui interes mai mare al fanilor ar fi, de la sine inteles, cresterea contractelor de publicitate si a celor de vanzare a drepturilor TV.

In prezent, drepturile TV ale Eredivisie s-au vandut cu 89.000.000 euro, iar cele ale Jupiler Pro League cu 80.000.000 euro.

De ce s-ar opune echipele "mici"


Ideea unificarii campionatelor Olandei si Belgiei este atractiva pentru echipele mari, cu forta financiara, care se bat la varful clasamentului, dar nu si pentru cele mai mici. Acestea se tem ca si-ar putea pierde locurile pe prima scena fotbalistica.

UEFA, "deschisa catre aceasta idee"

Belgienii mai scriu ca UEFA este si ea la curent cu aceste discutii, iar oficialii Forului European "sunt deschisi catre posibilitatea unificarii Eredivisie si Jupiler Pro League".

”Veștile excelente” ale premierului Florin Cîțu vs datele INS. Ce înseamnă, de fapt, creșterile salariale
BRAT
Modifică setările cookies