Guvernul turc a pus recompensă de 500.000 de dolari pe capul unui baschetbalist din NBA! 

Enes Kanter enes kanter freedom NBA Recep Tayyip Erdogan Turcia Baschet
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 19 Ianuarie 2023, 23:33
Data actualizarii: Joi 19 Ianuarie 2023, 23:33

În mai 2017, sportivului îi fusese interzis accesul în România. 

Baschetbalistului Enes Kanter i s-a transmis să fie vigilent dacă părăsește SUA, pentru că guvernul de la Ankara a pus o recompensă de 500.000 de dolari pentru capturarea și extrădarea sa în Turcia. Acesta a fost sfătuit de FBI să întrerupă tabăra de baschet de la Vatican și să se întoarcă în SUA, pentru că membrii ai mafiei italiene și sicarios ai cartelurilor de droguri mexicane și sud-americane l-ar fi putut vâna.  

Kanter, un susținător al dizidentului Fethullah Gulen

Kanter a fost educat în rețeaua de școli Hizmet conduse de dizidentul turc Fethullah Gulen, căruia i s-a ridicat cetățenia pentru vederile sale politice, așa că a intrat la rândul său pe radarul serviciilor secrete turce. Declarații sale acide despre epurările decise de regimul tot mai autoritar de la Ankara și faptul că l-a caracterizat pe președinte Recep Tayyip Erdogan ca fiind un "Hitler al secolului nostru", au făcut ca el să fie dat în urmărire internațională la Interpol de către Turcia și să nu-și mai vadă familia de zece ani. 

De asemenea, sportivul s-a evidențiat prin părerile contra mișcării woke din SUA, a protestat împotriva organizării CM 2022 de către Qatar și a acuzat genocidul împotriva minorității musulmane uigure sau zdrobirea violentă a mișcării Free Tibet de către regimul comunist din China. Aceste gesturi l-au pus pe baricade diferite față de oficialii și vedetele din NBA, precum LeBron James, el acuzând mai mulți sportivi de impocrizie și de înjosirea ideologică în încercarea de a încasa sume imense de bani. 

În 2017, a rămas blocat pe aeroportul Otopeni 

În mai 2017, Kanter se afla într-un turneu în Asia și poposise la Jakarta (Indonesia), când a fost anunțat de managerul echipei că oficiali guvernamentali indonesieni au vizitat hotelul și au încercat să afle dacă sportivul se află în incintă. Acesta a părăsit de urgență țara și a zburat către Singapore, Frankfurt și București. În România, el a fost anunțat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti - Otopeni că pașaportul său fusese anulat de către autoritățile turce și nu are dreptul de a intra în țara noastră. 

A fost momentul în care hashtagul #FreeEnes a devenit viral pe Twitter. A rămas blocat pe aeroport, dar i s-a permis să urce într-un avion cu destinația Londra, de unde a reușit să se întoarcă în SUA. Ulterior, Kanter a declinat să facă deplasări în Europa, dar și în Canada, de frica amenințărilor violente asupra sa și pentru a nu risca deportarea în Turcia. El are asupra sa un dispozitiv cu care poate avertiza sediul FBI, dacă consideră că viața îi este pusă în pericol. Nu este singurul mare sportiv turc aflat într-o situație delicată, exilat fiind și fostul fotbalist Hakan Sukur.  

A jucat 11 ani în NBA, la cluburi importante

Enes Kanter Freedom (30 de ani / 2.08cm, 115kg) este născut la Zurich (Elveția) și are doi frați și o soră, dintre care Kerem Kanter este tot baschetbalist, legitimat acum la Akita Northern Happinets (Japonia). S-a mutat în SUA în 2009, după ce evoluase câteva meciuri pentru echipa de seniori a celor de la Fenerbahce (2008-2009), și a jucat pentru Stoneridge Preparatory School (Simi Valley, California), trecând apoi în NBA, la Utah Jazz (2011-2015), Oklahoma City Thunder (2015-2017), New York Knicks (2017-2019), Portland Trail Blazers (2019, 2020-2021) și Boston Celtics (2020-2021, 2021-2022). 

A fost schimbat pentru Daniel Theis, în februarie 2022, ajungând la Houston Rockets. Clubul din Texas l-a pus pe liber, la scurt timp după transfer, iar Kanter a acuzat că decizia a fost luată din cauza declarațiilor sale acide în privința Chinei, țară de unde vin fonduri importante în NBA. Acesta a evoluat pentru naționalele Turciei la FIBA Europe U16 Championship (2008) și FIBA Europe U18 Championship (2009), iar la seniori a reprezentat țara la EuroBasket 2011. El deține acum cetățenia americană.   

Foto - @EnesKanterFreedom

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!