Povesti BIZARE cu numerele de pe tricouri! Blestemul lui Maradona a fost oprit de Messi! Cele mai ciudate alegeri ale fotbalistilor URIASI:

true story diego maradona Lionel Messi True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 06 Iulie 2013, 09:15
Data actualizarii: Sambata 06 Iulie 2013, 09:15

Numerele de pe tricouri au aparut prima data in urma cu 85 de ani. De atunci au avut loc multe momente nebune si alegeri excentrice. Citeste cele mai interesante povesti

Cu totii iubim fotbalul. Ne uitam la el cu fiecare ocazie insa luam de bun tot ce vedem. Nu ne-am imagina acest sport fara ofsaiduri, fara cartonase galbene. Si, cu atat mai putin, nu ne-am imagina jucatorii sa evolueze fara numere pe tricou. Chiar daca Fernando Torres a incercat la meciul cu Steaua :)

Cum au aparut numerele pe tricouri? Cum au fost gandite la inceput, cum a evoluat totul, care sunt cele mai nebune superstitii si cele mai controversate alegeri? Am selectat o parte din acestea pentru ca sunt mult mai multe. Iata povestea numerelor de pe tricouri.

Istoria numerelor de pe tricouri si sistemele folosite

Fotbalul a fost mereu asociat cu numere de pe tricou si cu jucatorii care le poarta. O cautare in arhive dezvaluie ca prima data cand numerele au fost folosite intr-un meci a fost in 1928 la o partida dintre Sheffield Wednesday si Arsenal. In acel meci, numerele au fost acordate strict in functie de pozitia in teren. Numerele au fost alocate conform piramidei 2-3-5. Dupa ce sistemul de joc a evoluat, la fel a facut si sistemul de numerotare al tricourilor. Desi nu exista reguli stricte pentru numerele de pe tricouri, de-a lungul timpului au aparut un fel de reguli nescrise. In general, portarul are tricoul cu numarul 1 - aceasta regula aproape ca a devenit universala. Fundasii in general poarta numere de la 2 la 6. Mijlocasii au numerele 4, 6, 7, 8, 10 si 11. Atacantii prefera numarele 9 si 10 dar pot avea si 7, 8 si 11.

Acum, aceasta este pozitionarea cea mai frecventa.

Cand schimbarile au fost introduse in joc in 1965, jucatorul care intra pe teren lua numarul 12, cand intra al doilea om de pe banca, lua numarul 14. Jucatorilor nu li se impunea sa ia numarul 13 daca erau superstitiosi. Pana in 1993 a fost obligatoriu in Anglia ca jucatorii sa poarte numere de la 1 la 11. Federatia engleza a decis sa adopte numere permanente si sa le foloseasca pentru prima data in Finala Cupei Ligii din 1992-1993. Ironia sortii a facut ca meciul acela sa fie intre ... Sheffield Wednesday si Arsenal. In Spania, sistemul de numerotare permanent a fost adoptat in sezonul 95-96. In Germania in 93-94 si in Italia tot in 95-96.

In acest moment, in Anglia si Italia, jucatorii pot alege orice numar isi doresc atata timp cat e unic in echipa. In Spania insa, sistemul este diferit. Jucatorii de la prima echipa, maxim 25 la numar cu 3 portari inclusi, trebuie sa aiba numere de la 1 la 25. Portarii pot avea numerele 1, 13 sau 25. Cand un jucator de la echipa secunda e promovat la prima echipa, isi poate alege un numar intre 26 si 50.


Numere ciudate

Desi traditional este numarul preferat de portari, Pantelis Kafes, un mijlocas de la AEK Atena, a folosit numarul 1 in perioada in care juca la Olympiakos. Diametral opusa este situatia lui Luca Bucci, portarul celor de la Parma care a purtat numarul 7 in sezonul 2005-2006 si numarul 5 in urmatoarele 2 sezoane.

Celebrul portar al lui Juventus, Gianluigi Buffon, a intrat in belele din cauza numarul de pe tricou. La inceputul sezonului 2000-2001 a decis sa treaca de la numarul 1 la 88. Aceasta mutare a provocat un adevarat cutremur in comunitatea evreilor din Italia. Ei au punctat ca 88 este un numar neo-nazist, H fiind a 8-a litera din alfabet, astfel ca HH vine de la Heil Hitler. Buffon s-a aparat spunand ca "am ales numarul 88 deoarece imi aducea aminte de 4 mingi si in Italia stim cu totii ce inseamna sa ai 'mingi': putere si determinare. Si in acest sezon trebuie sa imi reiau locul in echipa Italiei" a spus Buffon. Si-a schimbat insa numarul in 77.

Onoarea de a fi primul jucator care poarta numarul 99 in finala unui turneu major a fost a lui Vitor Baia in finala Ligii din 2004 cu AS Monaco. Cel mai tare portar din lume in ceea ce priveste numarul de goluri marcate, Rogerio Ceni, a purtat numarul 618 pe spate in 2005 in cinstea meciului cu numarul 618 la Sao Paulo. A fost insa doar o ocazie speciala, Ceni revenind apoi la numarul 1.

Dupa retragerea lui Dennis Bergkamp de la Arsenal, numarul 10 a ramas vacant. Nu pentru mult timp, cel care l-a preluat fiind fundasul central, William Gallas! Wenger si-a explicat decizia in revista clubului: "Numarul 3 nu era confortabil pentru el si celelalte numere din aparare erau luate. M-am gandit ca ar fi o idee buna sa-i dau numarul 10 unui fundas pentru ca un atacant ar fi suferit din pricina comparatiei cu Dennis. La inceput am ezitat sa acord numarul lui Dennis, mai ales unui fundas, dar per total cred ca a fost mai bine"

Cand a ajuns pentru a doua oara la Bayern Munchen in 2005, legenda Frantei, Bixente Lizarazu a ales numarul 69. Avand in vedere conotatia acestui numar, multi au vazut alegerea fundasului ca un gest lipsit de respect. El a sustinut insa ca e numarul sau norocos - e nascut in 1969, are 1.69m inaltime si 69 de kilograme!

Ivan Zamorano, unul dintre cei mai mari jucatori din istoria statului Chile, ales in celebrul FIFA 100 al lui Pele, a fost fara voia lui implicat intr-un joc al numerelor de pe tricou. Zamorano a ajuns la Inter intr-un schimb cu Real - 1milion de euro plus Roberto Carlos. Dupa ce jucase cu numarul 9 la Real, Zamorano l-a dorit si la Inter. L-a avut doar un sezon - vara urmatoare, Inter l-a cumparat pe Roberto Baggio, cel care a dorit numarul 10. Ronaldo avea acel numar, i l-a cedat lui Baggio si a luat el numarul 9. Asa ca Zamorano a decis sa aiba tot numarul 9 doar ca intr-un alt mod - si-a scris pe tricou 1+8! Romanul Daniel Pancu a preluat ideea, purtand o perioada tricoul cu numarul 1+9

Marocanul Hicham Zerouali a primit pe vremea cand juca la Aberdeen acordul de a juca cu numarul 0 din moment ce porecla lui era Zero. Un alt atacant, mexicanul Bautista, si-a facut o reputatie de jucator mai nebun, personalitatea lui puternica reusind sa-i aduca multi fani. Pe vremea cand era la Chivas, Bautista a ales sa joace cu numarul 100 si era singurul jucator ce evolueaza regulat cu un numar pe tricou format din 3 cifre. Dupa ce s-a certat cu antrenorul si colegii, Bautista s-a transferat de la Chivas.


Numere celebre, scandaluri si retragerile

Pele a fost mereu asociat cu numarul 10, numar pe care a inceput sa-l poarte de la Campionatul Mondial din 1958. Si totusi, numarul 10 a ajuns la el printr-o intamplare. Federatia din Brazilia a uitat sa le trimita celor de la UEFA lista cu numerele de pe tricouri. Asa ca FIFA a ales aleatoriu. Portarul Gilmar a purtat 3, Garrincha si Maro Zagallo au avut 7 si 11 iar Pele a prins numarul 10. A incheiat turneul cu 6 goluri in 4 meciuri si a fost numit cel mai bun tanar jucator de la turneu. Nu a mai purtat alt numar dupa aceea.

Marea rivala a Braziliei, Argentina a avut si ea o poveste interesanta cu numerele de pe tricouri. In 3 turnee consecutive, din 74 pana in 82, Argentina a ales sa numeroteze jucatori alfabetic dupa numele de familie. Astfel, portarul Ubaldo Fillol a purtat numarul 5 la turneul din 1978 si numarul 7 la turneul urmator. In 1982 s-a ales aceeasi metoda cu o singura exceptie - Diego Maradona a primit numarul 10 in loc de 12 cum ar fi trebuit. Peste alti 4 ani s-a intamplat acelasi lucru doar ca Passarella, capitanul echipei, si atacantul lui Real, Jorge Valdano, au avut parte de acelasi tratament ca Maradona si au primit numerele dorite, 6, respectiv 11.

Dupa retragerea lui Maradona, pe jucatorul ce avea sa primeasca numarul 10 a fost o presiune imensa. Ariel Ortega a fost 'norocosul' la turneul din 1998 insa nu s-a ridicat la nivelul dorit. In 2001, federatia a decis ca incepand din luna noiembrie, numarul 10 sa fie retras de la nationala in semn de respect pentru Diego Armando Maradona. La mondialul de anul urmator, federatia din Argentina a trimis lista cu jucatorii catre UEFA iar la numarul 10 a fost lasat spatiu gol. Somati de FIFA sa acorde cuiva acel numar, argentinienii nu au avut de ales iar Ortega a fost din nou nefericitul. Acum, numarul 10 este la Lionel Messi, urmasul de drept al lui Maradona. Starul Barcei mai are insa de demonstrat si la nationala pana sa ajunga la nivelul lui Diego.

Un lucru interesant cu numerele pe tricouri este ca unii jucatori devin atat de importanti incat cluburile decid sa le retraga. In NBA, acest lucru se intampla frecvent - nimeni nu va mai purta la Chicago Bulls numerele 23 si 33 pentru Michael Jordan si Scottie Pippen, LA Laker retragand tricoul cu numarul 32 pentru Magic Johnson, 33 pentru Kareem Abdul-Jabbar si 34 pentru Shaquille O'Neal. Desi nu a jucat niciodata la Miami Heat, actuala detinatoare a titlului in NBA a retras de asemenea numarul 23 - un tribut extraordinar pentru cel mai mare jucator din istoria baschetului.

Yohann Cruyff este un nume urias pentru fotbal si, mai ales, pentru Ajax si FC Barcelona. Desi a inceput la Ajax cu numarul 9, el a cerut in sezonul 70-71 sa primeasca numarul 14. De ziua lui, in 2007, Ajax a retras tricoul cu numarul 14.

Acelasi Maradona a avut un impact enorm asupra celor de la Napoli. In sezonul 2001-2002 acest numar a fost retras. Singurul jucator care il putea purta chiar la cererea lui Maradona a fost Ezequiel Lavezzi insa acesta a refuzat, dorind sa isi faca propriul nume, nu sa fie al doilea Maradona din Napoli.

Echipa la care a facut istorie antrenorul roman, Mircea Lucescu, Brescia, a decis sa retraga tricoul cu numarul 10 in onoarea lui Roberto Baggio. Acesta a ajuns la Brescia in sezonul 2000-2001 dupa un campionat dezamagitor la Inter. Ultimul sau meci a avut loc in mai 2004 pe San Siro in fata celor de la Milan. Cei 80.000 de fani de pe stadion l-au aplaudat in picioare.

AC Milan a devenit prima echipa din Europa care a avut 2 numere retrase dupa ce Paolo Maldini a agatat ghetele in cui dupa 25 de ani la Milan. Tricoul cu numarul 3 este retras oficial insa poate sa revina, cu o singura conditie - fii lui, Christian si Daniel sa preia stafeta, ambii fiind la juniorii lui Milan. De asemenea, tricoul cu numarul 6 purtat de Franco Baresi timp de 20 de ani la Milan a fost retras.

Desigur, sunt echipe care au retras numar nu pentru vreun jucator, ci in semn de respect pentru proprii fani! Astfel, printre echipele la care numarul 12 e vacant sunt Sparta Praga, Portsmouth, Bayern Munchen, Borussia Monchengladbach, Lazio, Parma, PSV, Fenerbahce si Lech Poznan. De asemenea, sunt echipe care au retras numere de pe tricou in memoria un jucatori care si-au pierdut viata. Manchester City (Marc-Vivien Foe, numarul 23), QPR (Ray Jones, numarul 31) sau Aberdeen (Hicham Zerouali, numarul 20 si numarul 0). Desigur, numarul 11 a fost retras la Dinamo dupa moartea "Unicului Capitan", Catalin Haldan.


Numerele pe tricou sunt extrem de importante. Sunt sigur ca majoritatea celor care v-ati fortat sa ajungeti pana la finalul articolului :) puteti spune in cateva clipe numerele de pe tricourile jucatorilor preferati. Ca e vorba de Ronaldinho, ca e vorba de Gerrard, Zidane sau Messi, cu totii si-au ales numere care inseamna ceva pentru ei iar fanii nu au ezitat sa-si cumpere tricourile lor. Daca as fi fost bun si la practica, nu numai la teorie, as fi purtat tricoul cu numarul 25. Voi ce numar ati alege?

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!