„Trebuie să vină cu dovezi!” Laboratorul din București care i-a luat probe Simonei Halep se apără în fața acuzelor lui Țiriac

Simona Halep Ion Tiriac Tenis WTA Tenis Simona Halep
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 25 Februarie 2024, 09:50
Data actualizarii: Duminica 25 Februarie 2024, 09:56

Directorul laboratorului din București acreditat WADA, Cristina Stan, a respins acuzațiile formulate de Ion Țiriac legate de presupusa "maltratare" a probei de sânge a Simonei Halep.

Pe 14 februarie, Țiriac a declarat că proba Simonei Halep a fost „oarecum maltratată” în România, sugerând că temperatura de depozitare nu a fost respectată.

Cristina Stan a declarat că afirmațiile lui Țiriac sunt „nefondate” și că acestea „trebuie susținute cu dovezi”. Ea a subliniat că laboratorul respectă cu strictețe regulile WADA, care sunt „foarte drastice”.

„Totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor”, a explicat Stan, pentru iAMSport.

„Totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor”, a mai explicat Cristina Stan.

Probele sunt păstrate în siguranță

Stan a precizat că probele sunt păstrate în dispozitive frigorifice cu temperatură monitorizată 24/7. De asemenea, proba este însoțită de un termometru care înregistrează temperatura de la recoltare până la analiză.

Printre altele, Stan a mai declarat că toate datele necesare au fost depuse la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și așteaptă o decizie.

„Curând vom avea o decizie și o motivare a hotărârii și vom vedea atunci cine și cum a greșit”, a spus Stan.

Cazul Simonei Halep, în mâinile judecătorilor de la TAS

Simona Halep a fost audiată săptămâna trecută de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, după ce a depus un apel împotriva suspendării sale pe o perioadă de patru ani, impusă de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Sportiva română a solicitat anularea deciziei ITIA și reducerea sancțiunii.

În luna septembrie a anului trecut, Simona Halep a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani pentru dopaj. ITIA a menționat că fostul lider mondial a fost suspendat pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Pentru a-și susține nevinovăția, Simona Halep a inițiat o acțiune legală împotriva companiei canadiene care a produs suplimentele nutriționale care ar fi fost contaminate. Halep solicită despăgubiri în valoare de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, producătorul Schinoussa Superfoods, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, un medicament interzis de Agenția Mondială Antidoping.

Simona Halep argumentează că afirmațiile false ale companiei Quantum cu privire la legalitatea suplimentului i-au afectat reputația și au avut consecințe asupra carierei sale în tenis. Procesul intentat de Halep are loc la un tribunal din Manhattan, New York.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!