Fost număr 10 ATP, Shapovalov condamnă lumea tenisului, de Ziua Internațională a Femeii: ce pretinde canadianul

Denis Shapovalov Tenis WTA Ziua internationala a femeii Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Miercuri 08 Martie 2023, 14:00
Data actualizarii: Miercuri 08 Martie 2023, 14:02

Denis Shapovalov își imaginează uniformizarea circuitelor ATP și WTA nu doar referitor la premiile financiare, cât și în ce privește calendarul anual. 

Canadianul Denis Shapovalov (23 de ani, 30 ATP) militează pentru anularea diferenței salariale bazate pe sex, în lumea tenisului. Subiectul care a stârnit multe controverse în câmpul muncii nu a evitat lumea tenisului, în care continuă să existe sume diferite alocate în turneele ATP, în raport cu întrecerile din circuitul WTA

Shapovalov a dezvăluit pentru The Players' Tribune cum, povestind cu prietena sa, Mirjam Bjorklund - jucătoare clasată pe locul 145 în ierarhia mondială - a ajuns să afle că o prezență pe tabloul principal al unui turneu ATP nu este egală, din punct de vedere financiar, cu aceeași performanță, atinsă în WTA.

Shapovalov cere uniformizarea premiilor financiare oferite în circuitele WTA și ATP

Mai precis, Denis Shapovalov a vorbit despre un exemplu în care prietena sa urma să primească puțin peste o mie de dolari, în condițiile în care acesta primea $7000, pentru rezultatul echivalent din ATP. 

Stârnit de această inegalitate, care conduce la situații extrem de dificile, pentru multe jucătoare de tenis situate la limita supraviețuirii în WTA, Denis Shapovalov și-a redactat plângerea sub forma unui articol, în care cere egalizarea plăților în circuitele WTA și ATP. 

„Șansele de a supraviețui, ca jucătoare profesionistă de tenis, sunt mult mai mici... pentru că ești femeie.”

„Haideți să nu mai vorbim despre reducerea diferenței salariale. Dacă vrem ca tenisul să fie corect, diferența nu ar trebui să existe.

Obișnuiam să fiu naiv în legătură cu tenisul. Când am început, am presupus din start că bărbații și femeile sunt tratați în același mod. Avea sens în capul meu. De ce ar fi diferit?

Nu sunt sigur că lumea își dă seama de cât de dăunător e acest aspect pentru tenis. Diferența salarială pe bază de sex e atât de nedreaptă. Nu are niciun sens. Și contează mult, întrucât costurile sunt uriașe în tenis: călătorești tot anul, stai în hoteluri, îți plătești antrenorii.

Marile vedete nu se îngrijorează, dar mulți jucători din circuit se zbat ca să iasă pe zero. Pentru acești jucători, premiile din turnee nu reprezintă cecuri frumoase, ci banii de suprviețuire.

Din nefericire, se pare că, dacă ești femeie, șansele tale de a supraviețui, ca jucătoare profesionistă de tenis, sunt mult mai mici... pentru că ești femeie.

Ar trebui să ți se acorde aceleași oportunități, indiferent de sex, rasă, culoare...,” a scris Denis Shapovalov, într-un articol publicat de The Players' Tribune


Revine Simona Halep în martie? Declarația marcantă făcută de Monica Niculescu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!