GALERIE FOTO Ziua în care am fost Piști toți! Ștefan Kovacs devenea pe 31 mai 1972 primul antrenor român care a câștigat Liga Campionilor

stefan kovacs Ajax Amsterdam Cupa Campionilor Europeni elena ceausescu Sandro Mazzola Stranieri
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 31 Mai 2022, 09:18
Data actualizarii: Marti 31 Mai 2022, 09:21

În urmă cu exact jumătate de secol, ”Piști” Kovacs o conducea pe Ajax Amsterdam spre cel mai râvnit trofeu de pe continent, Cupa Campionilor Europeni. A fost anul în care ”lăncierii” au câștigat tot: campionatul și cupa Olandei, CCE, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală.

Pe 31 mai 1972, Ștefan Kovacs devenea primul antrenor român care a câștigat Liga Campionilor la fotbal, pe atunci numită Cupa Campionilor Europeni.

Alfat pe banca tehnică a lui Ajax Amsterdam, ”Piști” Kovacs reușea în acel an o performanță uluitoare cu echipa ”lăncierilor”, bifând trofeele în toate competițiile la care a luat parte: campionatul și cupa Olandei, Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală!

1. Românul Kovacs, în topul celor mai buni 50 de antrenori din toate timpurile

Rezultatele din urmă cu jumătate de secol i-au făcut pe cei de la France Football să-l includă în 2019 pe românul etnic maghiar născut în Timișoara în topul celor mai buni 50 de antrenori din toate timpurile!

Fotbalist bun, dar fără selecții la naționala României, spre deosebire de fratele său Nicolae Kovacs (care a participat la Campionatele Mondiale din 1930, 1934 și 1938), Ștefan Kovacs a jucat totuși la echipe de top în anii '40 și '50: CA Oradea, Ripensia Timișoara, Ferar Cluj, CFR Cluj, Universitatea Cluj.

2. De la Steaua a ajuns la Ajax, cu care a câștigat două Cupe ale Campionilor Europeni

La formația ”studenților” din Cluj și-a început și cariera de antrenor, continuând apoi în anii '60 la CFR Cluj, naționala României (secund) și Steaua București, cu ”militarii” câștigând un titlu de campion.

În 1971 a fost numit antrenor la Ajax Amsterdam, într-o perioadă în care din România comunistă încă se putea pleca, în anumite condiții, în Occident. 

S-a vorbit chiar despre o simpatie a Elenei Ceaușescu, soția dictatorului Nicolae Ceaușescu, pentru Kovacs, care a putut astfel să-și construiască o carieră în Vest fără să fugă, ca mulți alții, din țară.

3. Kovacs, ”naș” pentru formațiile italiene: le-a învins în finale pe Inter și Juve

Cu ”lăncierii” a câștigat tot ce se putea în primul sezon: punctul culminant l-a reprezentat finala Cupei Campionilor Europeni, 2-0 cu Inter Milano pe 31 mai 1972. La Inter jucau legendarii Sandro Mazzola și Giacinto Facchetti.

În al doilea și ultimul său sezon la Amsterdam, Ajax-ul lui Kovacs a câștigat din nou titlul în Olanda și CCE, 1-0 cu Juventus Torino pe 30 mai 1973. Era Juventus-ul lui Dino Zoff, Fabio Capello, Jose Altafini și Roberto Bettega.

Până și ”Scânteia”, ziarul oficial al Partidului Comunist Român, scria atunci: ”Un mare succes al valorosului tehnician care este Ștefan Covaci (n.r. - numele era românizat, conform practicilor comuniste), dar și al mișcării sportive din România”.

4. A fost selecționerul Franței, apoi și al României

Pentru român au urmat ani petrecuți ca selecționer al Franței (1973-1975) și al României (1976-1979 și 1980), fără succes însă. 

A mai antrenat, în anii '80, la Panathinaikos și Monaco, după care marele Piști s-a retras în țară și a decedat pe 12 mai 1995, la Cluj-Napoca, la vârsta de 74 de ani. 

A murit de cancer pulmonar, după ce toată viața fusese un mare fumător, fotografiile sale cu țigara în mână pe banca tehnică devenind iconice.

5. Prețuit în străinătate, acuzat în România din cauza originii maghiare

Antrenor vizionar, prețuit în Franța pentru rolul său în crearea echipei naționale care avea să devină campioană europeană în 1984 (președintele Chirac  a întrerupt o ședință a guvernului la aflarea veștii despre deces), și acuzat în România că ar fi cedat un meci oficial Ungariei în preliminariile pentru Mondialul din 1982, Piști Kovacs rămâne în primul rând marele antrenor al marelui Ajax, cu Johan Cruyff, Ruud Krol, Johan Neeskens, Arie Haan sau Johnny Rep.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!