Luca Mihai Bologna Chievo Karlsruhe Sinisa Mihajlovic Stranieri

EXCLUSIV Povestea juniorului român antrenat de Mihajlovic la Bologna: le-a refuzat pe Milan și Inter, iar tatăl său a renunțat la tot pentru cariera fiului

Tânărul fotbalist de 18 ani a semnat un contract profesionist cu gruparea din Serie A și se pregătește cu echipa de seniori.

Cătălin Parfene
Data publicarii: Sambata 25 Decembrie 2021, 09:00
Data actualizarii: Sambata 25 Decembrie 2021, 20:58

Mijlocașul central român Luca Alessandro Mihai (18 ani) s-a transferat în luna august la Bologna, joacă la formația Primavera și se pregătește frecvent cu prima echipă din Serie A, acolo unde antrenor este Sinisa Mihajlovic.

A început fotbalul la Dinamo, a trecut puțin pe la Sportul Studențesc, a continuat în Germania, la Karlsruhe și Astoria Walldorf, și de trei sezoane evoluează în Italia, mai întâi la Chievo Verona și acum la Bologna.

1. Evoluează ca mijlocaș central ofensiv sau defensiv

”Am semnat în vară un contract de profesionist cu Bologna, valabil pentru trei sezoane. Cel mai mult îmi place să evoluez ca decar, dar antrenorul de la Primavera m-a retras ca mijlocaș central în fața apărării. 

Am însă destule responsabilități și în ofensivă”, a explicat pentru sport.ro tânărul mijlocaș, care ne-a mai spus că deja se pregătește cu prima echipă: ”Am ajuns destul de târziu la Bologna, în luna august, dar de atunci am făcut mai multe antrenamente cu formația de seniori”

2. Antrenorul Mihajlovic: ”special, total diferit față de cum era ca jucător”

La echipa mare, lucrează direct cu Sinisa Mihajlovic, fostul mare fotbalist care a mai antrenat în ultimul deceniu AC Milan sau naționala Serbiei.

”Este un antrenor special, total diferit față de cum era ca jucător, pentru că am citit că era foarte temperamental: extrem de calm și de serios, concentrat la detalii. 

Vorbește puțin în timpul antrenamentelor și preferă discuțiile individuale cu fiecare jucător în parte, la sfârșit. Antrenamentele lui sunt intense, dure și bazate pe disciplină tactică”, l-a caracterizat Luca pe tehnicianul Bolognei.

3. ”Mihajlovic este de partea noastră, a tinerilor, în duelurile cu cei de la prima echipă”

”La finalul pregătirii, Mihajlovic șutează la poartă, execută cornere sau jonglează cu mingea. Pot să spun că mă inspir foarte mult de la el, mai ales că la Primavera eu sunt cel care execută fazele fixe. 

Se vede că a fost un fotbalist mare, pentru că fanii îl așteaptă la poarta stadionului și-i solicită autografe mai ceva decât jucătorilor! 

Mihajlovic este mereu foarte atent cu tinerii, ne încurajează și am fost surprins să văd câtă răbdare are cu noi și cum este de partea noastră în duelurile cu cei de la prima echipă”, a detaliat pentru sport.ro tânărul fotbalist.

4. ”Tata vine din Karlsruhe la fiecare meci al meu de la Primavera”

Aducerea juniorilor la antrenamentele primei echipe este o practică la cluburile din Serie A, mai ales în perioadele de pauză de campionat în care ”greii” sunt convocați la naționale.

”Tata vine din Karlsruhe la fiecare meci al meu de la Primavera, cu mașina, cu trenul, cu avionul, cu ce apucă. 

Este foarte important atât pentru mine, cât și pentru el, să fie prezent”, a continuat Luca.

5. ”Am renunțat la tot pentru fiul meu, familia mă considera un nebun!”

Contactat de sport.ro, tatăl lui Luca a povestit cum și-a abandonat brusc cariera și viața din România pentru a urma visul fiului său de a deveni fotbalist.

”Eram bine-mersi, fără griji, lucram în armată... Am renunțat la tot pentru fiul meu, intuind cumva viitorul său fotbalistic. Familia mă considera un nebun! Tatăl meu, care a decedat de curând, nu m-a iertat niciodată că am plecat. Pentru el conta foarte mult cariera militară.

Am riscat enorm și am luat decizia de a pleca definitiv în Germania pentru a-i oferi lui Luca educația fotbalistică și de viață de care nu ar fi avut parte în România. Alături de mine s-a aflat mereu soția, care m-a sprijinit necondiționat”, ne-a declarat Florin Mihai, în prezent stabilit în Karlsruhe.

6. Luca a fost singurul selectat din 69 de copii aflați în probe la Karlsruhe

Acolo, la Karlsruhe, Luca s-a prezentat cu tatăl său la un trial al clubului la care au participat, timp de trei luni, 69 de copii. Dintre toți, doar românul a fost ales.

Continuă tatăl: ”Cât am stat acolo în probe, nu înțelegeam nimic pentru că nu cunoșteam niciunul limba germană. La sfârșitul perioadei de probe, s-a ținut discursul de final, când probabil li s-a mulțumit tuturor participanților, li s-au dat sfaturi de viitor și așa mai departe. 

Atât am priceput amândoi ce s-a tot vorbit la acel microfon, numele singurului ales, spus la final: Luca Alessandro Mihai!

Acum, băiatul meu vorbește și scrie în patru limbi străine: italiană, germană, engleză și franceză. Iar la vară va da bacalaureatul în limba italiană”.

7. A scris e-mail-uri și mesaje până a fost chemat de Chievo

După opt ani petrecuți în Germania, Luca a scris de unul singur e-mail-uri și mesaje pe unde a apucat. I-a răspuns un agent italian de origine albaneză, care l-a recomandat celor de la Chievo Verona, unde a fost chemat pentru a da probe. 

”După o singură zi, ne-au zis că îl vor neapărat”, și-a amintit cu mândrie tatăl tânărului fotbalist. 

Chievo a fost însă exclusă în vară din campionat din cauza problemelor financiare, și toți jucătorii de la prima echipă și de la Primavera au devenit liberi de contract.

8. Zece oferte în vară: de la Inter Milano și AC Milan până la Maritimo Funchal și Dinamo

”Am avut zece oferte în vară: Inter Milano, AC Milan, Hellas Verona, Torino, Sassuolo și Bologna din Serie A, Nurnberg, Hertha Berlin, Maritimo Funchal și Dinamo. 

Milan, de exemplu, ne-a oferit un contract foarte bun din punct de vedere financiar, dar nu ne-a oferit șansa antrenamentelor regulate cu prima echipă, care ne-a fost promisă de cei de la Bologna. 

În plus, Bologna este un club care promovează foarte mulți tineri, pe care îi urmărește, îi antrenează cu seniorii și îi aruncă apoi câteva minute în Serie A, pentru început”, a explicat Mihai senior decizia de a alege echipa ”rossoblu”.

9. Este coleg de cameră cu portarul de la naționala Under 20, Petre

La Bologna Primavera, Luca este coleg cu proaspătul internațional de tineret Antony Petre, portarul convocat de Bogdan Lobonț la selecționata Under 20.

Relația cu compatriotul de la echipă este detaliată de Luca: ”Eram obișnuit să rămân după antrenamente singur și să șutez la nesfârșit la poarta goală. Din această cauză m-am bucurat când la echipă l-am găsit pe Antony și am aflat că e român.

Acum rămânem împreună după antrenamentele de la Primavera și ne pregătim, facem și acțiuni 1 contra 1. În plus, suntem colegi de cameră”.

10. Între naționala României și cea a Germaniei

Până să ajungă la Chievo, Luca a participat la trialurile pentru echipa națională Under 17 a Germaniei și a trecut de primele două etape. 

Pe cea de-a treia, etapa finală care reprezenta convocarea la un cantonament cu antrenorii selecționatei de juniori, a ratat-o pentru că se afla deja în Italia și nu s-a putut prezenta.

Înainte jucase și la naționala României, unde a fost convocat însă o singură dată, pentru un meci amical la Under 15 cu Ungaria.

11. ”Știu că vom duce România la un Campionat Mondial sau Campionat European”

”Convocarea a fost neașteptată, dar acolo am înțeles ce înseamnă să îmbraci tricoul galben al naționalei, adică responsabilitatea și satisfacțiile după o astfel de experiență.

Am încredere în mine, îmi cunosc calitățile și știu că într-o zi voi fi convocat la naționala României! Împreună cu alți tineri ca mine, vom duce din nou România la un Campionat Mondial sau Campionat European”, ni s-a destăinuit mijlocașul Bolognei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!