Sporturi

EXCLUSIV | Vlad Hagiu: "Nu mai sunt om de când am aflat că a murit Ivan. L-am pus mereu lângă Nadia, Hagi și Ilie"

Ivan Patzaichin s-a stins din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 71 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală groaznică. 

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 13:24
Data actualizarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 13:38

Vlad Hagiu, unul dintre sportivii de top din istoria României, era bun amic cu Ivan Patzaichin. 

Fostul mare jucător și selecționer al reprezentativei de polo a fost mereu unul dintre admiratorii "Amiralului". I-a legat dragostea pentru apă, atașamentul pentru Dinamo, dar și puterea cu care s-au bătut pentru tricolor mai ales într-o vreme în care bătăliile cu adversari de top, cu infrastructură bine dezvoltată în sporturile nautice, le puneau mari probleme. 

Vlad Hagiu: "Nici nu pot vorbi la trecut despre Ivan"

 

"Nu mai sunt om de când am aflat că a murit Ivan! Eu mereu l-am pus pe Ivan lângă Nadia Comăneci, Gică Hagi și Ilie Năstase. L-am cunoscut de când eram tânăr și am înțeles ce înseamnă cu adevărat un mare campion care se remarcă prin modestie, prin vorba bună pe care o avea pentru fiecare. 

Ivan a fost... Nici nu pot vorbi la trecut despre el... Este un om de modestie și de un bun simț ieșit din comun. Îl cunoaște o lume întreagă pe Ivan, el e model pentru toți copiii care se apucă de sport, pentru cei care uneori simt că nu mai au resurse să continue într-o anumită disciplină... Să se gândească doar la episodul lui Ivan cu pagaia ruptă...", a declarat Vlad Hagiu, pentru www.sport.ro. 

Ivan Patzaichin, patru medalii de aur la Jocurile Olimpice 

 

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit ''Meritul Sportiv'' clasa I, de preşedintele Traian Băsescu. 

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La 26 noiembrie 2019, Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc şi internaţional, a primit, la aniversarea a 70 de ani, cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

CITESTE SI

Modifică setările cookies