Sporturi

EXCLUSIV | ”O pierdere mare! E o bucată din stema țării”. Cum a primit Petre Cozma vestea că Patzaichin a murit

Petre Cozma, tatăl regretatului Marian Cozma și fost mare sportiv al lui Dinamo, a reacționat la aflarea veștii că Ivan Patzaichin s-a stins din viață.

Daniel Anghel
Data publicarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 11:14
Data actualizarii: Duminica 05 Septembrie 2021, 11:58

Patzaichin a fost internat în ultimele trei luni la spitalul ”Elias” din București. Fostul mare canoist suferea de o boală incurabilă, iar sâmbătă seara a pierdut lupta cu boala.

„Ce să spun? Nu eram prieteni, dar eram apropiați. Îi spuneam ”Apașul”. Ce pierdere! Să îi fie țărâna ușoară! Băi, ce pierde! Ce om! Cu toții avem probleme de sănătate. Totuși, pentru noi, pentru români, este o pierdere mare. E o bucată din stema țării”, a spus Petre Cozma, pentru PRO TV și www.sport.ro.

Patrazichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, prima fiind în 1968, și a reprezentat de fiecare dată cu cinste România. Are șapte medalii în total, patru de aur și trei de argint, fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

Familia lui a anunțat sumbru dispariția sportivului, publicând un mesaj pe pagina lui de Facebook. ”Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”, a fost mesajul postat.. Starea lui de sănătate nera una foarte bună, iar pentru familie era doar o chestiune de timp până când Patzaichin va dispărea. Totuși, suferința este una fără margini.

„Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veșnice a legendarului IVAN PATZAICHIN. Născut pe 26 noiembrie 1949 la Mila 23, județul Tulcea, marele Ivan s-a stins din viață azi noapte, la București.

Este greu de cuprins în câteva rânduri ce a însemnat ”Amiralul” pentru România, pentru Dinamo, pentru toți cei care au avut șansa de a interacționa cu el. Ivan a fost mai mult decât un simplu medaliat olimpic. A fost un model de bun simț, de căldură, de empatie. A fost uriaș, ca și cariera lui sportivă, care a avut următoarele repere:

• 7 medalii olimpice: 4 de aur și 3 de argint

• 22 de medalii mondiale, dintre care 8 de aur

• 1 titlu de campion european

• 40 de titluri de campion național

• Declarat de forul internaţional de kaiac-canoe Sportivul Secolului XX

• Recompensat de Comitetul Internațional Olimpic cu Ordinul Olimpic “Colanul de Platină”

• Recompensat Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu Colanul de Aur

Marele Ivan Patzaichin a părăsit această lume pentru a intra definitiv în legendă. 

Dumnezeu să-l odihnească!

Condoleanțe familiei!”, se arată pe pagina de Facebook a clubului Dinamo.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!