Sporturi

Amintiri din comunism! Unul dintre cei mai buni sportivi cubanezi a evadat dintr-un hotel din Mexic

Ismael Borrero trebuia să participe la Jocurile Panamericane, dar a dispărut din hotelul unde era cazată delegația cubaneză. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 05 Mai 2022, 13:32
Data actualizarii: Joi 05 Mai 2022, 14:03

Luptătorul Ismael Borrero (30 ani), fost campion olimpic la Rio de Janeiro (2016) în proba de lupte greco-romane cat. 59kg, dublu campion mondial (2015, 2019), campion la Jocurile Panamericane (2019) și cel mai bun sportiv cubanez al anului 2019, trebuia să participe la Jocurile Panamericane, care au loc la Acapulco (Mexic), în perioada 5-8 mai 2022.

Cuba traverseaza o puternică criză economică 

Însă, sportivul a dispărut din hotelul unde era cazată delegația țării sale, iar oficialii Institului Național pentru Sport de la Havana au calificat gestul său drept "un act serios de indisciplină care afectează sistemul sportiv din Cuba". Mulți sportivi cubanezi și cetățeni simplu au defectat în străinătate, în ultimul an, după ce țara comunistă, aflată la confluența Mării Caraibilor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic, s-a confruntat cu o puternică criză economică, pe fondul sancțiunilor impuse de SUA și a scăderii încasărilor din turism, în timpul pandemiei de Covid-19.

Cuba ar înregistrat cea mai mare scădere economică de pe continentul american, după Venezuela, o țară aflată în pragul colapsului economic. În iulie 2021, mii de cubanezi au ieșit în stradă din cauza penuriei de alimente și medicamente, dar regimul condus de Miguel Diaz-Canel și Manuel Marrero Cruz au dispus arestări, condamnări la închisoare și represiuni violente. 

Sportivi celebri au fugit din România comunistă

Sportivii din Cuba excelează în box, volei, lupte, baschet, atletism, navigație și orientarea sportivă. În martie 2022, navigatorii Iris Laura Manso și Carlos Miguel Exposito au fugit în SUA, în timp ce săritorul în lungime Lester Lescay a abandonat delegația care participa la o competiție în Spania. Fuga din cantonament în timpul participărilor la competiții externe este des întâlnită în țările comuniste.

Miodrag Belodedici (fotbal), Marcel Răducanu (fotbal), Dan Coe (fotbal), Nadia Comăneci (gimnastică), Mihai Leu (box), Roxana Mărăcineanu (înot), Angelica Adelstein-Rozeanu (tenis de masă), Hans Moser (handbal) sau Petre Ivănescu (handbal) sunt printre cei mai cunoscuți sportivi români care au fugit din țară în timpul regimului comunist. 

Modifică setările cookies