Au invins COMUNISMUL si au uimit o lume intreaga! Povestea FABULOASA a unor oameni care au intrat in istorie pentru o tara care exista doar de cateva luni:

Jocurile Olimpice Barcelona 1992 Lituania Rusia True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 29 Octombrie 2013, 08:45
Data actualizarii: Marti 29 Octombrie 2013, 08:43

O tara cu mai putin de 3 milioane de locuitori. O tara ocupata mai bine de 45 de ani de sovietici. O tara care a reusit sa se razbune prin intermediul sportului pentru ce a urmat celui de-al doilea razboi mondial. Citeste o poveste adevarata si impresionanta: povestea echipei olimpice de baschet a Lituaniei, cea care a facut pentru prima data o natiune sa se simta libera!

Povestea despre care va voi spune nu ar fi existat daca nu erau evenimentele incepute in data de 11 martie 1990. Cu siguranta, cea mai importanta zi din istoria Lituaniei. Atunci, aceasta micuta tara nordul Europei iesea din comunism si incepea o noua era ca republica. Nu a fost insa simplu - sovieticii nu au recunoscut independenta Lituaniei iar Gorbachov a numit actul ca fiind ilegal. Islanda a fost prima tara ca a recunoscut independenta Lituaniei in februarie 1991. In septembrie, George W Bush a anuntat ca daca Rusia va folosi armata impotriva Lituaniei, SUA va reactiona. In final, independenta a fost recunoscuta pe 6 septembrie 1991 de catre Uniunea Sovietica.

Si asa incepe povestea echipei de baschet a Lituaniei. "Celalalt Dream Team" a cucerit lumea in doar cateva zile - lumea nu prea tine minte povestea lor. Asta pentru ca nu au castigat aurul la Barcelona in 1992 - acea prima editie la care jucatorii din NBA erau eligibili a fost dominata categoric de echipa formidabila a lui Michael Jordan, 'Magic' Johnson si Scottie Pippen. Lumea ar trebui sa isi aduca insa aminte de un jucator precum Arvydas Sabonis. Cel care a fost tinut de autoritati sovietivce departe visul de a juca in NBA.

Dupa ani de zile in care au fost fortati sa joace pentru Uniunea Sovietica, jucatorii lituanieni au jucat pentru prima data pentru tara lor la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. Au existat insa mari dubii ca echipa va ajunge acolo. Din cauza dificultatilor financiare, acest lucru a fost incert pana cu cateva luni inainte de startul turneului! Cum au reusit sa ajunga este o noua poveste uluitoare - celebra formatie rock, Grateful Dead, i-a sponsorizat! Iar jucatorii au evoluat in niste culori neobisnuite pentru orice sport, cu un logo cu un skelet aruncand la cos! "Dupa toti acei ani in care purtau zilnic culorile sovietice, atata albastru si gri... Baietii au innebunit cand au vazut tricourile. Ajunsesera sa le poarte peste tot, la antrenamente, la somn, peste tot" povesteste Donnie Nelson, cel care a antrenat nationala Lituaniei la acel turneu.

La Barcelona, echipa Lituaniei era privita ca o echipa de temut - desi era prima ocazie pentru jucatori sa evolueze pentru tara lor, vedetele nationalei erau Sarunas Marciulionis si Arvydas Sabonis, cei care o ajutasera pe URSS sa castige medalia de aur in fata Statelor Unite al Americii la Seul in 1988. In grupe, Lituania a reusit sa castige 4 din cele 5 meciuri, terminand insa grupa locul 2 in spatele Rusiei, echipa care a invins-o cu 92 la 80. A urmat apoi un meci de vis in fata Braziliei castigat de lituanieni cu 114 la 96. In semifinale, Lituania nu a avut insa nicio sansa in fata Dream Team-ului Statelor Unite. Echipa lui Jordan a castigat categoric cu 127 la 76.

A venit insa marele meci pentru Lituania, finala mica impotriva Echipei Unificate, adica o formatie alcatuita din jucatori a 12 foste state sovietice. Doar Estonia, Letonia si Lituania au mers pe cont propriu dintre cele 15 foste tari sovietice. Era sansa unei tari de a se razbuna pentru cei aproape 50 de ani de comunism. Si au reusit! Victorie grea, muncita si medalie de bronz dupa un meci castigat cu 82 la 78. Delirul a cuprins toata tara, dar mai ales vestiarul unde jucatorii puteau, in sfarsit, sa se bucure cu adevarat de un succes fara sa se teama de repercursiuni din partea KGB-ului.

"Jucatorii au innebunit" povesteste Nelson. "Si, dintr-o data, toata lumea a tacut. Si in acel moment, Presedintele tarii a intrat si toata lumea a inceput sa cante imnul national. Nu era nimeni care sa nu planga acolo" mai spune Nelson. Jucatorii au mers chiar mai departe cu petrecerea - Presedintele tarii a fost udat pana la piele cu sampanie! Si a fost nevoit sa se schimbe si a parasit vestiarul purtand tricourile create de Grateful Dead! Jucatorii au purtat tricourile si pe podiumul unde au primit medaliile de bronz. Astfel a inceput Litu-mania! Tricourile erau la mare cautare, jucatorii primind si 150 de dolari pentru ele!


"Celalalt Dream Team" este numele si documentarului lansat in 2012 care spune povestea acelei echipe. Toata experienta atletilor de elita care erau torturati de sistemul comunist. In timp ce se ascundeau de agentii KGB si se temeau pentru propriile vieti, echipa nationala de baschet a Lituaniei a avut mereu un obiectiv comun - sa se foloseasca de abilitatile lor pentru a-si elibera tara. Pentru acei jucatori, turneul de la Barcelona a insemnat mult mai mult decat un simplu turneu de baschet. A reprezentat o victorie, un moment in care David l-a invins pe Goliat, o poveste cu un final fericit  
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!