Cum a ajuns COMUNISMUL, la 25 de ani de la Revolutie, sa dea ultima calificare la un turneu final. Singura solutie de salvare: "Uitati-va la Steaua. Nu stiu cine l-a pacalit pe Gigi"

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 09 Septembrie 2015, 07:00
Data actualizarii: Miercuri 09 Septembrie 2015, 07:48

"Nu mai avem jucatori de valoare", o declaratie universal valabila in ultimii 20 de ani in Romania. Toti se plang, dar masurile luate sunt aproape inexistente.

Cum a ajuns comunismul sa ne duca la turneele finale

Mircea Sandu, fostul sef FRF, a declarat la Sport.ro ca singurele generatii din era capitalista a Romaniei care au reusit sa produca in continuare performanta au fost cele crescute tot in comunism.

"Valoarea a scazut treptat. De la generatia '90 la generatia '98, cand au aparut si Viorel Moldovan, si Ganezul si mai apoi Cristi Chivu, Mutu, Contra... Dupa cei care terminau prin 1998-2000 au aparut altii care erau tot o mostenire a comunismului, ca sa zic asa. Ca sistem de pregatire, respect."

"Pana la urma si cluburile de ce aveau anumite performante? Jucatorii au fost formati pentru U. Craiova in zona Olteniei. Pentru Iasi in zona Moldovei. Eu am jucat 15 ani si jumatate la acelasi club. Aveau anumita daruire a modului de a fi in plan local. Aceste lucruri au disparut."

Diferenta intre Romania, Ungaria si Serbia

"Nu mai exista decat transferuri permanente, foarte putini jucatori sunt promovati din propriile centre, centrele sunt mai mult sau mai putin pregatite si valoroase, se investeste mai mult sau mai putin in ele. Nu ai ce sa faci. Uitati-va la majoritatea tarilor din jurul nostru, mai putin sarbii, care au continuat. Probabil ca si sistemul politic le-a permis. In Ungaria a facut statul niste Academii, dar nu mi se pare o solutie ca statul sa faca, trebuie sa apartina fotbalului.", spune Mircea Sandu, care continua:

"Iar in Romania a facut Hagi. Vedeti ca tot ceea ce este privat, in materie de fotbal, ca toate cluburile din vest nu au legatura cu statul. O singura legatura, cu Parlamentul sau Camera Lorzilor sau Bundestag-ul. Si acelea ca fac legii in favoarea sportului, sanatatii. Cei care produc plus-valoare, fac excedent in plan financiar, fac profituri fabuloase, marile companii, ele au dreptul prin lege sa indrepte o serie intreaga din profit, scazandu-si impozitele, ceea ce la noi nu se intampla."

"Sunt foarte multe, eu am spus de multe ori ca o astfel de discutie privind strategia sportului intr-o anumita tara trebuie sa implice multi factori, o experienta din exterior care este simplu de adus si mai apoi aplicata la sistemul de viata din Romania, politic, social, cultural. E greu sa aplece urechea cei care sunt decisivi in astfel de situatii. Prefera sa stea intr-un loc caldut la minister si cu asta am spus totul"

"Sistemul privat e altfel. El te obliga sa concepi, sa expui, sa produci, sa ai oameni care sunt angajati si sa ai grija de ei si de familiile lor. Trebuie sa platesti taxele la stat ca sa nu intri in probleme cu statul. E mult mai grijuliu", a mai declarat fostul sef FRF.

Cum si-a refuzat Steaua viitorul desfiintand Academia

"Nu mergem intr-o directie buna cu fotbalul. In primul rand, inca din perioada in care eu eram in Federatie cluburile nu au inteles ca sursa cea mai importanta de performanta si venit este centrul de copii si juniori. Nu au vrut. S-au angajat doar cu obligatia regulamentara de a avea 5 echipe inscrise in competitii si cu asta basta. Ce, cum erau pregatiti..."

"Uitati-va ca Steaua a luat in calificarea in Grupele Champions League jucatori de la Hagi ca sa joace in Youth League. Steaua a avut o academie foarte bine pusa la punct. Acolo erau oameni seriosi, si cu Jurca, si profesorul Toma, multi altii, cativa fosti jucatori ai Stelei. A dat roade, pentru ca atunci cand au inchis-o, majoritatea jucatorilor i-a luat Hagi si mai apoi pe Iancu l-a dat la Steaua ca jucator al Viitorului si a luat si vreo 500.000 de euro, daca nu ma insel. Si multi alti jucatori."

"A fost pacat ca Steaua... cine l-o fi pacalit pe Gigi, asta e. Avea si o echipa a doua la nivelul la care juca Steaua in 5 competitii, cu cupele Europene, in campionat, cupa Romaniei, echipele nationale. Ar fi avut nevoie si de echipa a doua, pentru ca ar fi avut nevoie de un lot largit, de 50-60 de jucatori pe care sa ii ruleze la cele doua echipe, in functie de accidentari, suspendari, de situatie de forma sportiva"

"Legat de centrele de copii si juniori, cluburile sunt mai putin preocupate, au aparut centre private, dar si aici e o mare problema: platesti, dar daca platesti, ei nu au toate drepturile asupra jucatorului pentru ca asa iti spune legea. Tu, daca platesti, ca parinte poti sa faci ce vrei cu copilul. N-are o siguranta ca acel club unde platesti acea indemnizatie nu il determina pe parinte sau copil sa fie trup si suflet. Asta este marea problema si nu va fi rezolvata in urmatorii 10-15 ani in Romania", a mai spus Mircea Sandu la Sport.ro.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!