OPINIE | Ziua în care FCSB și-a pierdut de tot credibilitatea. Becali pariază pe echipa sa: de când o face?

FCSB FCSB - Nordsjaelland Gigi Becali Pariuri Opinii
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Sambata 19 August 2023, 14:22
Data actualizarii: Sambata 19 August 2023, 22:56

„Am pierdut 20.000. Am pus și eu un pariu. Am vorbit cu cineva și mi-a zis că e cotă 7.”

„Cum adică, mă, cotă 7? Mi-a zis că dacă e calificare, iei de 7 ori mai mult. I-am zis să-mi pună și mie 50.000.”

„Premierea nu e mită”, ediția 2023: Gigi Becali pariază și vorbește de moralitate

Vrăjit de propria voce la emisiunea ProSport Live, Gigi Becali s-a scăpat și a declarat că a pariat pe meciul pierdut de-al său FCSB cu Nordsjælland. Ar fi vrut să pună pe masă 50 de mii de euro, dar maximul era 20 de mii. I-a pierdut, pentru că a pariat pe FCSB, învinsă până la urmă de danezi. 

„De ce nu e moral să pariez pe echipa mea?”, s-a scuzat, stângaci, Becali, imediat după ce a realizat că l-a luat gura pe dinainte. O replică desprinsă din categoria „premierea nu e mită”, rostită cândva de același personaj, înainte să fie condamnat la închisoare pentru că alerga cu valizele doldora de bani ca să îi motiveze pe jucătorii lui „U” Cluj. 

Ca un angajat strunit, gata să sară mereu în apărarea șefului, Mihai Stoica s-a grăbit să declare drept „imoral” să nu fii lăsat să pariezi. Ba a adăugat și că șeful său „glumește”, cea mai puțin creativă metodă să te dezici de ceea ce rostești. Mai rămânea să susțină și că nea Gigi a băut un păhărel în plus la cină și de asta a spus prostioare.

Gigi Becali nu știe regulamentul: UEFA pedepsește pariorii

În România, pariurile sportive au acaparat cam tot ce ține de fotbal - echipe, suporteri, ba chiar și emisiuni TV. Asta deși pariurile reprezintă o mare problemă publică și, în numeroase cazuri, pot deveni un viciu periculos. În lumea (ceva mai) civilizată, jocurile de noroc sunt însă controlate strict, atât pentru oamenii din sport, cât și pentru cei de rând. 

La nivelul fotbalului continental, UEFA e și ea fermă în această privință. „Dacă pariezi pe meciuri europene, aia nu e niciun fel de problemă”, a mai spus Gigi Becali, căutând o portiță de ieșire. Doar că patronul FCSB greșește. Dacă nu-l credem că a glumit, ce a făcut Gigi Becali, adică să pariezi o sumă de bani pe propria echipă, interferează cu integritatea meciului și a competiției.

Nici măcar nu trebuie să fi pariat el, cu mâinile lui, cum a încercat mai apoi să sugereze, că i-ar fi „poruncit” unui apropiat să o facă pentru el. „Direct sau indirect”, menționează UEFA, ceea ce înseamnă că Fotbal Club FCSB, așa cum o numește forul european, e culpabilă! 

De când pariază Becali pe meciurile FCSB-ului?

UEFA va proceda cum crede și va lua măsurile care se impun. Puțin probabil să meargă placa cu „am glumit, nene!” acolo, dar o să vedem. Pe de altă parte, declarațiile lui Becali pun într-o altă lumină tot ce credeam noi despre FCSB. 

A fost prima dată când Gigi Becali a pariat pe echipa sa? Dacă nu, de când pariază pe rezultatele FCSB-ului? A pariat mereu că ai lui bat? Câți bani a pus, de-a lungul vremii, la bătaie la pariuri? Iată câteva întrebări simple, al căror răspuns îl vom afla, poate, când patronul FCSB-ului o să mai intre seara în direct ca să glumească din nou.

Becali se laudă cu orice ocazie că e singurul patron care a ținut echipa în viață, pe când alte cluburi, unele mari branduri naționale, ca Dinamo sau Rapid, s-au prăbușit. Fie au intrat în insolvență, fie în faliment. Întotdeauna, când e mustrat firav că își bate joc de propria echipa, Gigi se apără cu refrenul că, așa nepriceput cum e el, a scos-o mereu la capăt din punct de vedere financiar. 

În contextul ultimelor sale declarații, e cumva firesc să ne întrebăm dacă FCSB nu a avut probleme economice tocmai pentru că patronul a folosit-o pentru pariuri. Dacă eterna vicecampioană a supraviețuit pentru că Becali a profitat de „o cotă 7” sau de mai multe? 

De ce nu îl interesează pe Becali să câștige campionatul?

„Sunt pe locul doi, pot să fiu și pe trei, eu sunt mulțumit de ce se întâmplă în fotbalul românesc. Nu mă interesează campionatul, că nu sunt suporter, dacă nu îl iau, asta e, ce să fac”, mai spunea Becali, în 2021. 

Acum, cei opt ani fără titlu pot fi analizați (și) dintr-o altă perspectivă. De fapt, după ce am aflat că Gigi Becali joacă la pariuri pe meciurile echipei sale, avem dreptul și chiar obligația să luăm în calcul și chestiuni necurate. 

Dacă până acum știam că FCSB e clubul care pretinde că-i Steaua fără să fie și pe care patronul îl tratează ca pe jucăria lui, echipa lui Becali a devenit, din 18 august 2023, o grupare care nu mai inspiră niciun pic de încredere.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!