Opinii

OPINIE | Gabriel Chirea, despre cel mai subapreciat antrenor din Liga 1: "Dario Bonetti a făcut pitbulli din chihuahua!"

Dario Bonetti a preluat Dinamo într-o situație disperată, dar și-a pus aproape instantaneu amprenta pe jocul și rezultatele echipei. Este unul dintre puținii antrenori ale căror progrese se văd de la meci la meci. 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 03 August 2021, 14:40
Data actualizarii: Marti 03 August 2021, 15:12

În urmă cu aproape o lună, când Dario Bonetti era numit antrenor al lui Dinamo, mulți "specialiști" în fotbal strâmbau din nas. Italianul venea la un club aflat într-o situație disperată. Dinamo pierduse două loturi întregi de jucători într-un singur an, se pregătea să reintre în insolvență, existau restanțe salariale imense și o situație juridică complicată, birourile erau evacuate și cantonamentul era deficitar, pregătirea de vară prezenta mari întârzieri și fotbaliștii refuzaseră disputarea unor meciuri amicale, iar echipa era formată dintr-un amestec neomogen de mulți juniori fără experiență în Liga 1 și câțiva jucători fără o cotă prea bună în fotbalul românesc, la acel moment. Și mai grav, clubul avea interzis la transferuri, după ce câțiva foști jucători deschisesera procese la UEFA, așa că antrenorul trebuia să se descurce cu ce avea la dispoziție, caracterizat ca "un lot de mijlocul clasamentului în Liga 2".  

A ADUS ULTIMELE TROFEE PENTRU DINAMO, DAR RĂMĂSESE CU PORECLA "BONETĂ-CASCHETĂ"

În plus, ultimul contract serios al lui Bonetti fusese în 2012, când câștigase ultimele trofee din palmaresul lui Dinamo, Cupa și Supercupa României, după ce fusese poreclit "Bonetă-Caşchetă" de acționarul Vasile Turcu, în batjocură. Deși fusese un fundaș important în Serie A, unde a evoluat pentru Sampdoria, AS Roma, AC Milan, Verona sau Juventus, aducerea lui Bonetti a fost luată peste picior de chibiți, care argumentau că, în ultimul deceniu, el mai antrenase, în sezonul 2016-2017, doar câteva meciuri pe ASA Tg. Mureș, un alt club aflat în criză, care acuza grave probleme financiare și o conducere cu imixtiuni grosolane în munca staff-ului tehnic. Cum fotbalul nu e considerat ca mersul pe bicicletă și se presupune că trebuie să rămâi în contact cu profesia pentru rezultate bune, mulți considerau că Dinamo va fi ciuca bătăilor în noul sezon și că italianul își va rupe rapid gâtul rapid. 

CU BONETTI ANTRENOR, DINAMO E PE LOCUL 4, IAR SORESCU E GOLGHETERUL LIGII 1!

Însă, Dinamo ocupă locul al patrulea în Liga 1, după trei etape jucate. "Câinii" au învins pe FC Voluntari (3-2) și Academica Clinceni (3-1), echipe cu stabilitate financiară, și a pierdut greu cu FCU Craiova (0-1), într-o partidă în care putea obține un punct, deși echipa lui Adi Mutu a investit masiv în transferuri. Însă, nu cele șase puncte impresionează, ci progresul pe care Dinamo l-a înregistrat de la săptămână la săptămână, atât din punct de vedere al pregătirii fizice, cât și în ceea ce privește încrederea jucătorilor, relațiile de joc, agresivitatea la recuperare sau motivarea. La meciul cu Clinceni, dinamoviștii au evoluat combinativ, agresiv, disciplinat și cu poftă de joc, cu o prestație peste cea din multe meciuri ale ultimelor două sezoane, când atmosfera era mult mai bună în vestiar.  

Cu al treilea cel mai ieftin lot din Liga 1 (5.99 mil. euro), cu un grup cu o medie de vârstă de doar 21.8 ani, cel mai tânăr din actualul sezon, fără niciun transfer realizat în această vară, chiar cu echipa slăbită de "dezertările" lui Nemec, Gol, Achim, Puljici, Fabbrini sau Anton, și doar cu fotbaliști români în lot, se poate spune că Bonetti, ajutat poate și de experiența secundului Iulian Mihăescu, a făcut minuni și a arătat că omul sfințește locul. După mandatele lui Rednic, Contra, Mihalcea sau Uhrin, care se tot plângeau de calitatea lotului, în condițiile în care numele antrenate de ei erau mult peste ce are Dinamo la dispoziție acum, calmul, modestia și profesionalismul italianului reprezintă o gură de oxigen pentru Dinamo.

I-A REINVENTAT PE SORESCU ȘI FILIP. POATE REUȘI IMPOSIBILUL CU GRIGORE? 

Bonetti i-a reinventat pe Deian Sorescu, devenit golgheterul detașat al Ligii 1, cu cinci goluri marcate în trei partide, care fusese reprofilat fundaș dreapta de antrenorii precedenți, și pe Steliano Filip, devenit un jolly jocker eficient în noua tactică, excelent pe tot terenul și mult mai ofensiv ca în trecut, pus pe liber, pe rând, de Hajduk Split, Dunărea Călărași, Viitorul și AE Larissa. Le-a dat mai multă responsabilitate lui Alex Răuță și Mihai Eșanu, l-a descoperit pe excelentul fundaș central Deniz Giafer (20 ani), ascuns până acum la echipa secundă, deși fusese ofertat în trecut de academia lui Benfica Lisabona, și i-a reîncărcat cu încredere pe Andreas Mihaiu, Robert Moldoveanu, Giani Cretu, Ahmed Bani sau Andrei Radu. 

Dario Bonetti spune că Dinamo nu se află la potențialul fizic maxim și că va arăta mult mai bine, odată cu trecerea etapelor. Însă, deja e clar că italianul e un bun tactician și psiholog, că poate scoate maximum din academia lui Dinamo, care a avut rezultate excelente în ultimii 10 ani, dar nu a beneficiat de încrederea antrenorilor de la prima echipa, și că poate munci în condiții extreme. Dacă îl poate face și pe Ricardo Grigore să vorbească mai puțin și să evolueze mai eficient, să stea mai bine în teren, să joace mai simplu și să își aproximeze mai bine propriile posibilități, ceea ce nu a reușit niciun antrenor din ultimii patru ani, atunci va fi clar că italianul este un tehnician mult peste media celor din Liga 1. 

Text: Gabriel Chirea 

Sursa foto: @dinamobucurestiofficial

CITESTE SI
STIRILE ZILEI


Modifică setările cookies