EXCLUSIV Răspunsul Rapidului pentru youtuberul "Jepcar": "Avea acreditare să facă poze galeriei Rapidului, nu să filmeze meciul în direct!"

Lucian Ionescu drepturi tv mircea pavel jepcar Rapid Stadion Giulesti Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 03 Mai 2023, 22:21
Data actualizarii: Joi 04 Mai 2023, 14:59

Clubul Rapid și deținătorii de drepturi tv i-au cerut creatorul de conținut al canalului CSC eSports să părăsească Giuleștiul, la meciul cu CFR Cluj. 

Duelul dintre Rapid și CFR Cluj, 3-1, din runda a șasea a play-off-ului Superligii, a fost unul dintre cele mai frumoase meciuri ale sezonului, atât pe teren, cât și în tribună. Însă Mircea Pavel, cunoscut pe YouTube ca "Jepcar", a acuzat că i-a fost retrasă acreditarea media și a fost evacuat din stadion, după ce un reprezentat LPF i-a interzis să mai filmeze partida.

Lucian Ionescu, ofițerul de presă al Rapidului, a precizat că expulzarea influencerul este una normală, din moment ce el a cerut acreditare de fotoreporter, la începutul sezonul, pentru a putea face fotografii galeriei rapidiste, dar a încercat să creeze gratuit content video pe Stadionul Giulești, prejudiciind deținătorii drepturilor tv. 

"Acel blogger a devenit recalcitrant, amenințător și față de cei care dețin drepturile tv"

"Într-adevăr, la partida cu CFR Cluj, au avut loc niște evenimente în zona rezervată presei, cauzate de un blogger. Acesta insista să transmită meciul Rapidului. Din ce am înțeles de la reprezentanții deținătorilor de drepturi tv, astfel de evenimente se petrec pe majoritatea stadioanelor din Superligă, când diverși bloggeri și influenceri încearcă să facă bani din acel content pe care îl postează de la meciuri.

Deținătorii de drepturi sunt cei care țin Superliga în viață, în mare parte, și este normal să aibă pretenții de exclusivitate. Se știe că ceilalți jurnaliști acreditați de cluburi nu au voie să transmită secvențe în direct de la meci, pentru ei existând conferința de presă și zona mixtă de la finalul partidei. Acel blogger a devenit recalcitrant, amenințător și față de cei care dețin drepturile tv, din această cauză am decis să i se retragă acreditarea. Aceasta îi fusese acordată pentru că a vrut să facă fotografii în galeria Rapidului, aceasta a fost cererea lui. 

"Am solicitat LPF să emită o circulară, pentru a putea stopa acest gen de fraudă pe stadioane"

Jurnaliștii de meserie știu acest reguli, care sunt specificate foarte clar în Manualul Media emis de către LPF. Dar nu putem să avem o persoană din cadrul clubul cu acel manual în mână, în tribună, în fiecare minut al fiecărui meci, care să urmărească bloggerii și să le arate paragrafe din manual.

Noi, clubul Rapid, am solicitat LPF să emită o circulară, care să ajungă la toate cluburile, în care să se specifice clar, pentru toată lumea, că dreptul de a filma oriunde în stadion, în timpul unui meci, îl au doar deținătorii de drepturi tv. Cu această circulară vom putea stopa acest gen de fraudă pe stadioane. O vom pune pe site, ca să fie clar pentru toată lumea ce drepturi există cu acreditarea de presă, să fie dată și Jandarmeriei și firmei care aduce agenții de pază.  

Avem de suferit toate cluburile, organizatorii de meciuri, deținătorii de drepturi TV, LPF, ceilalți jurnaliști, care își fac meseria în mod corect. Jurnalistul profesionist știe că nu poate să filmeze meciul, dar filmează bloggerul. Eu cred că e o chestiune care va fi rezolvată rapid. Dar observatorul de la meciul cu CFR Cluj a notat în raportul de joc această chestiune, raportul a ajuns la Ligă, care ne-a trimis nouă avertisment. Nu e amendă, dar după acest avertisment, orice neregulă, de orice natură, e urmată de amendă. La următorul meci de acasă, orice greșeală fac, sunt amendat.      

"E o capcană, s-a martirizat, a creat un scandal din nimic"

Din ce am înțeles, cei care postează, o parte din acești bloggeri și influenceri, atrag o masă de oameni pe conturile lor și câștigă bani din partea rețelelor sociale, din aceste postări, în urma vizualizărilor. Oamenii îl urmăresc și îi convine să inflameze acest episod, că e pe stadion, că așteaptă să îl salte... E o capcană, s-a martirizat, a creat un scandal din nimic.

Noi nu putem opri 14.000 de oameni să filmeze cu telefonul, dar fanii obișnuiți își fac poze, mai trimit filmulețe prietenilor, nu fac bani din postări pentru un domeniu pentru care televiziunile au plătit zeci de milioane de euro. Acest băiat a primit acreditarea de presă pentru a face poze în galeria Rapidului, așa a justificat cererea, nu ca să facă transmisiuni în direct de pe stadion", a declarat Lucian Ionescu, ofițerul de presă al Rapidului pentru Sport.ro.  

Foto - Gabriel Chirea

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!