EXCLUSIV Cazul licențelor, în vizorul „Profesorului”: „Este o rușine!” Ionuț Chirilă atacă: „Maradona nu putea să antreneze în Divizia B din Dubai!”

Ionut Chirila Diego Armando Maradona licenta Pro Liga 1 Superliga Superliga Ionuț Chirilă
Mihnea Stefan
Data publicarii: Miercuri 08 Februarie 2023, 12:48
Data actualizarii: Miercuri 08 Februarie 2023, 12:54

Ionuț Chirilă a avut un punct de vedere ferm cu privire la ultima problemă din fotbalul românesc: antrenorii fără licențe PRO.

FCSB și-a luat revanșa pentru înfrângerea cu Farul Constanța, 2-3, din runda trecută. În etapa a 24-a, roș-albaștrii s-au întors victorioși de pe terenul CFR-ului, 1-0, grație golului înscris de Malcom Edjouma (26 ani), în minutul 88. 

Succesul de la Cluj i-a adus lui Mihai Pintilii (38 ani) titlul de „Antrenorul etapei”, chiar dacă oficial, Leo Strizu (55 ani) este tehnician FCSB-ului. Însă, distincția acordată de Liga Profesionistă de Fotbal a fost contestată, pe motiv că cel care o pregătește pe FCSB nu deține licența PRO. 

Ionuț Chirilă nu e de acord cu antrenorii care nu dețin licența PRO 

În această dispută a avut un punct de vedere și Ionuț Chirilă (57 ani). Fostul manager al Academicii Clinceni consideră că un viitor tehnician trebuie să aibă în arsenal cunoștințele de la Școala de Antrenori, la pachet cu practica la centrele de copii și juniori. 

Ionuț Chirilă semneală că succesul pe banca tehnică nu este asigurat dacă ai jucat fotbal la un nivel înalt. Ba mai mult, acesta precizează că jucătorii emblematici pot cădea în capcana de a încerca să-și modeleze elevii după chipul și asemănarea lor. 

„Este o rușine! Profesionistul adevărat are conștiința ratării în orice alt domeniu. Cum este posibil să antrenezi fără licență în România, cum este posibil? Nu poți să faci o meserie față de care nu ai studii, nu se poate așa ceva. A fi jucător este una, a fi antrenor este altceva. Foștii mari jucători greșesc pentru că vor să facă din jucătorii pe care-i antrenează ceea ce au fost ei, iar ei au fost unici. Dacă nu treci prin toate etapele profesionale, așa cum a trecut Guradiola, Stramaccioni, așa cum a trecut Rose, de la Sazlburg... nu poți antrena o echipă mare.

Cine nu antrenează copii și juniori nu poate antrena o echipă mare. De ce? Pentru că este mult mai greu să faci organizarea tactică a jocului cu niște jucători anonimi care nu au niciun fel de bază tehnico-tactică la o vârstă fragedă și mult mai ușor să faci complexitatea tehnico-tactică cu Omrani, Alibec, Budescu, Culio, Camora, jucători care costă sume importante în fotbalul românesc.

Întâi trebuie să treci de prima etapă și să demonstrezi că din jucători anonimi faci jucători importanți, și din echipe mici faci echipe mari, ca după aceea să te duci să-i antrenezi pe ăștia. În România se ard etapele, se sar lucrurile astea și sunt numiți niște oameni numai în baza faptului că au fost niște jucători reprezentativi sau legende pentru cluburile lor, lucru care nu are niciun fel de relevanță. Așa, Maradona trebuia să fie cel mai mare antrenor din Sistemul Solar, nu din lume, și el săracul nu putea să antreneze în Divizia B din Dubai”, a declarat Ionuț Chirilă, în exclusivitate pentru www.sport.ro

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!