Blocadă totală împotriva rușilor! Ultima lovitură dată de ucraineni în războiul inegal cu Rusia

Război în Ucraina Campionatele Mondiale de box Rusia Volodimir Zelenski Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 23 Februarie 2023, 11:15
Data actualizarii: Joi 23 Februarie 2023, 11:16

Boxul ucrainean se alătură celorlalte federații din țară și anunță că va boicota Campionatul Mondial din acesta an, după ce rușilor le-a fost permis să participe.

Federaţia ucraineană de box (FBU) s-a alăturat celorlalte federaţii naţionale care au decis să boicoteze Campionatele Mondiale din acest an, din cauza admiterii pugiliştilor din Rusia şi Belarus, cărora li s-a permis să concureze cu drapele şi imnuri naţionale.

Vicepreşedintele FBU, Oleg Ilcenko, a declarat pentru televiziunea publică din ţara sa că boxerii ucraineni nu vor concura la campionatele feminine şi masculine din acest an, care vor avea loc la New Delhi, respectiv Taşkent.

Ucraina boicotează Campionatul Mondial de box

Ambele competiţii sunt organizate de Federaţia internaţională de box amator (IBA), condusă de rusul Umar Kremlev.

Statele Unite, Irlanda şi Marea Britanie se numără printre celelalte nouă federaţii care au decis să boicoteze Campionatele Mondiale feminine, în timp ce câteva s-au retras şi din turneul masculin.

IBA a ridicat interdicţia impusă boxerii ruşi şi belaruşi de a concura sub drapelul lor, împotriva recomandărilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina, în urmă cu un an.

„Răspunsul nostru este clar: sportivii şi reprezentanţii Federaţiei de box din Ucraina nu concurează unde reprezentanţi ai ţărilor agresoare, şi anume Rusia şi Belarus, vor concura”, a declarat Ilcenko.

Boxerii ucraineni vor boicota, de asemenea, şi Jocurile Olimpice de la Paris, de anul viitor, dacă pugiliştii ruşi şi belaruşi vor fi prezenţi, a adăugat Oleg Ilcenko.

Comitetul Internaţional Olimpic a suspendat IBA în 2019 şi a deposedat-o de implicarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cauza problemelor legate de guvernanţă, finanţare, arbitraj şi etică, iar calificările pentru JO 2024 de la Paris sunt organizate de CIO.

Boxul nu figurează deocamdată în programul olimpic al JO 2028 de la Los Angeles, în aşteptarea reformelor solicitate de CIO, iar viitorul acestui sport rămâne incert, existând riscul să fie exclus inclusiv de la JO 2024.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!