Andrei Shevchenko Ucraina Volodimir Zelenski Fotbal extern "Anglia a fost eficienta, a speculat greselile noastre!" Shevchenko se declara resemnat dupa eliminarea de la Euro

Andriy Shevchenko, în prima linie a războiului! Balonul de Aur a acceptat oferta președintelui Zelensky

Fostul mare atacant Andriy Shevchenko (46 de ani) a devenit în mod oficial consilier al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky (45 de ani).

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 28 Septembrie 2023, 07:48
Data actualizarii: Joi 28 Septembrie 2023, 08:05

Zelensky a semnat, marți, decretul prin care această decizie a devenit oficială, scrie The Kyiv Independent. Pentru moment nu este clar ce domeniu va acoperi Shevchenko. Comunicatul oficial nu oferă alte detalii.

Shevchenko a devenit consilierul lui Zelensky

Andriy Shevchenko pare că a renunțat la cariera de antrenor și se contrează mai mult pe viața politică. Acesta a fost selecționerul Ucrainei între 2016 și 2021. El a condus naționala la EURO 2020, la București, iar mai apoi a părăsit postul.

Ulterior a preluat Genoa, dar a rezistat acolo numai pentru 11 meciuri. De un an și jumătate nu a mai antrenat nicăieri, iar acum se alături staffului președintelui Volodymyr Zelensky. Această mutare vine într-un moment crucial al războiului din Ucraina.

Armata Kievului a declanșat contraofensiva prin care încearcă să recupereze teritoriile ocupate în mod abuziv de către Rusia. Însă, presa din străinătate scrie că această contraofensivă avansează mai lent decât era de așteptat. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a ridicat recent interdicția privind importul cerealelor din Ucraina în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia. Această decizie i-a scos din minți pe liderii politici și pe fermierii din cele cinci țări.

Rămâne de văzut ce rol va avea Andriy Shevchenko în anturajul președintelui Zelensky. Fostul mare atacant este primul fotbalist ucrainean din istorie care a câștigat Liga Campionilor. De asemenea, el a primit Balonul de Aur în anul 2004.

Doar trei jucători din Ucraina au reușit o asemenea performanță. Pe lângă Shevchenko au mai fost Oleg Blohin și Igor Belanov, dar aceștia reprezentau URSS la vremea respectivă.

Cifrele fostului atacant

Andriy Shevchenko și-a început cariera la Dinamo Kiev. În 1999 a fost transferat de AC Milan pentru o sumă uriașă, peste 23 de milioane de euro.

Atacantul a devenit un idol la Milano, unde a înscris 175 de goluri în 322 de apariții. El a livrat și 46 de pase decisive. AC Milan l-a ajutat să câștige Balonul de Aur, în 2004.

În 2006 a fost vândut la Chelsea pentru 43,8 milioane de euro. A evoluat în 77 de meciuri pentru londonezi, reușind să marcheze 22 de goluri. Între 2008 și 2009 a mai prins un împrumut la AC Milan, după care a fost cedat gratis la Dinamo Kiev.

Shevchenko a agățat ghetele în cui în 2012, de la clubul care l-a lansat în fotbal. Mai apoi a început să urmeze cursurile școlii de antrenori.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!