5 rezultate surprinzătoare reușite de echipele românești în cupele europene de-a lungul anilor

CFR Cluj Champons League Dinamo Steaua Unirea Urziceni Fotbal intern 5 rezultate surprinzătoare reușite de echipele românești în cupele europene de-a lungul anilor
Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Duminica 01 August 2021, 16:08
Data actualizarii: Luni 02 August 2021, 12:40

Atunci când o a treia competiție valorică a fost creată de către UEFA, denumită Conference League, conducătorii cluburilor din România au contestat vehement această desprindere de masa bogaților.

Totuși, după al doilea tur preliminar nici o echipă românească nu a reușit să treacă de prima echipa pe care au întâlnit-o. În sezonul 2009-10, România trimitea patru echipe în grupele Europa League și una în Champions League. Astăzi, mai avem doar o singură echipă angrenată în cea mai valoroasă competiție europeană intercluburi, CFR Cluj. Deși speranțele fotbalului românesc se năruie cu fiecare sezon care trece, avem în istorie momente spectaculoase prin care cluburile autohtone ne-au făcut să ne simțim o forță în Europa. Iată 5 rezultate surprinzătoare reușite de echipele românești în cupele europene.

  • 5 rezultate surprinzătoare reușite de echipele românești în cupele europene de-a lungul anilor

Steaua București 1-0 Chelsea (Optimile de finală din Europa League, sezonul 2012-13)

Venită după victoria senzațională cu Ajax, Steaua lui Reghe trecea printr-o formă nemaipomenită în aceea perioadă. Fanii Stelei erau atât de încrezători atunci în echipa lor încât erau convinși că formația roș-albastră ar fi putut învinge echipa națională a României la orice oră. Chelsea era condusă atunci de cunoscutul antrenor spaniol, Rafa Benitez, care avea o Liga a Campionilor în CV. Cu John Terry, Frank Lampard, Eden Hazard sau Fernando Torres pe teren, echipa londoneză nu a reușit să marcheze niciun gol pe Arena Națională, ba chiar a primit unul. Raul Rusescu înscria dintr-o lovitură de la unsprezece metri, grație unui fault făcut în careu de Ryan Bertrand. Szukala și Chiricheș nu i-au dat nici o șansă lui "El Nino" să se facă remarcat în acel meci, iar Iasmin Latovlevici făcea un alt meci fantastic după returul cu Ajax.

Dinamo București 5-1 Everton (Turul 3 preliminar din Cupa UEFA, sezonul 2005-06)

Câinii roșii aveau să întâlnească în meciul decisiv pentru calificarea în grupele Cupei UEFA o formație ce terminase pe locul 4 în Premier League în sezonul precedent, Everton. Condusă atunci de David Moyes, care tocmai începuse mandatul ce avea să țină 11 ani, "caramelele" au fost distruse în "Groapă" cu un fulminat 5-1. Jucători precum Mikel Arteta, Tim Cahill, Phil Neville sau Nuno Valente nu s-au făcut remarcați în București, iar Dinamo i-a surprins pe britanicii datorită unui meci excelent făcut de Florentin Petre și Florin Bratu. Everton a câștigat mai apoi returul de pe Goodison Park cu scorul de 1-0, dar nu a fost suficient pentru a trece în fazele superioare.

Glasgow Rangers 1-4 Unirea Urziceni (Faza grupelor din Champions League, sezonul 2009-10)

"Minunea ialomițeana" a fascinat Europa, după ce tocmai reușea să câștige titlul în România în sezonul 2008-09. Formația condusă atunci de Dan Petrescu, care era la început de drum în ale antrenoratului, s-a distrat pe Ibrox Park. Marius Bilașco, Pablo Brandan, sau Iulian Apostol au făcut o partidă grozavă și au rămas în istorie ca fiind Chelsea de Ialomița. Deși disputa a început cum nu se putea mai prost pentru Unirea Urziceni, după un autogol al lui Ricardo Viana, aceștia au revenit rapid prin Bilașco, iar mai apoi în a doua repriză a început festivalul de goluri pentru tabăra românilor. Unirea Urziceni nu a mai rezistat mult după acest parcurs frumos din Champions League, iar la scurt timp după formația ialomițeană s-a desființat.

Lyon 1-2 Astra Giurgiu (Turul 4 preliminar din Europa League, sezonul 2014-15)

Cu un Lyon aflată la un schimb de generații, Astra Giurgiu reușea minunea pe Stade de Gerland. Corentin Tolisso, Steed Malbranque sau Alexandre Lacazette n-au reușit să se impună în fața formației conduse atunci de Daniel Isăilă. Reușitele lui Constantin Budescu și Kehinde Fatai, dar și partida de excepție făcută de Gabriel Enache, i-au adus României prima victorie în cupele europene pe târâm francez. Lyon nu a reușit să întoarcă scorul pe Marin Astanovici, iar meciul s-a încheiat 1-0 pentru formația franceză, ceea ce i-a trimis pe giurgiuveni pentru prima oară în istoria clubului în grupele Europa League.

Manchester United 0-1 CFR Cluj (Faza grupelor din Champions League, sezonul 2012-13)

CFR-ul era o candidată obișnuită în Champions League, iar sezonul 2012-13 avea să fie unul emblematic pentru fotbalul românesc. Campioana României a fost la un pas să obțină cea mai importantă performanță de după revoluție: calificarea în primăvara Ligii Campionilor. Grație superbului gol marcat de portughezul Luis Alberto în poarta apărată de David De Gea, CFR aducea victoria pe terenul gigantului englez. Pentru Sir Alex Ferguson a fost meciul al 200-lea în Liga Campionilor, iar CFR Cluj îl avea pe bancă pe Paulo Sérgio, care a fost numit, din cauza faptului că feroviari nu s-au înțeles cu Sergio Conceicao înaintea începerii sezonului. Victoria istorică de pe Old Trafford nu i-au trimis pe ardeleni în primăvara Ligii Campionilor, dar au lăsat în urmă recordul pentru cele mai multe puncte obținute în grupele celei mai prestigioase competiții intercluburi: 10. În echipa "diavolilor" se aflau jucători precum De Gea, Ryan Giggs, Wayne Rooney sau Paul Scholes, iar la CFR au jucat Cadu, Ionuț Rada, Gabi Mureșan sau actualul căpitan, Mario Camora.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!