Rusia s-a răzgândit și e pe cale să rateze și CM 2026: "Nimeni nu a părăsit vreodată UEFA!"

Rusia AFC asia CM 2026 UEFA Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 27 Decembrie 2022, 15:17
Data actualizarii: Marti 27 Decembrie 2022, 15:15

Federaţia rusă de fotbal (UFR) a amânat marţi votul pentru a decide dacă va renunţa la UEFA în favoarea Confederaţiei asiatice de fotbal (AFC) din cauza excluderii selecţionatei naţionale şi a cluburilor ruse după intervenţia militară din Ucraina, informează EFE.

"Amânarea este legată de necesitatea unor consultări suplimentare cu privire la potenţiala intrare a Rusiei în AFC. Votul este programat înainte de 31 decembrie", se arată în comunicatul federal.

Rusia a amânat votul pentru renunțarea la UEFA 

Comitetul Executiv al UFR trebuia să ia astăzi (marţi) o decizie finală, deoarece potrivit preşedintelui său, Alexandr Diukov, aceasta este singura modalitate de a participa la faza de calificare asiatică pentru Cupa Mondială din 2026.

Preşedintele de onoare al federaţiei, Viaceslav Koloskov, a opinat că amânarea este legată de necesitatea de a studia mai detaliat intrarea în AFC, recunoscând că în acest moment "nu există nicio garanţie" că Rusia va fi acceptată în Confederaţia asiatică.

Diukov recunoaşte că "nimeni nu a părăsit vreodată UEFA", aşa că nu există precedent sau jurisprudenţă pentru astfel de cazuri.

Conform preşedintelui UFR, Rusia are încă timp să participe la preliminariile Cupei Mondiale ca echipă asiatică şi că FIFA nu se opune acestui lucru.

"Nu vedem lumina de la capătul turneului. Între timp, AFC este dispusă să ne accepte acum în mijlocul ei. Putem aştepta? Cât timp? Dacă ne-ar fi dat o perioadă concretă. (...) Dar dacă sunt 10 sau 15 ani?", se întreabă el, comentând sancţiunea dictată de UEFA.

Kremlinul vede cu ochi buni ideea ca selecţionata şi cluburile ruse să joace în Asia, întrucât din cauza antagonismului actual cu SUA şi Uniunea Europeană, atât politica sa externă, cât şi economia naţională se îndreaptă spre acel continent.

Rusia ar vrea să se mute în Confederația Asiatică de Fotbal

Aproape toate cluburile ruse şi legendele naţionale ale fotbalului precum Rinat Dasaev, Igor Kolîvanov sau Dmitri Sîcev s-au declarat în favoarea renunţării la UEFA.

Printre aceste personalităţi ale fotbalului rus se numără şi selecţionerul Valeri Karpin, deşi Diukov admite că antrenorul susţine schimbarea, dar cu rezerve. "Am vorbit despre asta şi am ajuns la concluzia că a juca este mai bine decât a nu juca", a subliniat preşedintele federaţiei.

Presa sportivă rusă a fost cea care s-a arătat cea mai sceptică. Mai mulţi jurnalişti cunoscuţi s-au pronunţat împotriva întoarcerii spatelui UEFA, atât pentru că UFR ar avea închise uşile fotbalului european pentru o lungă perioadă de timp, cât şi din cauza pierderilor de venituri, audienţe de televiziune şi interes în rândul fanilor faţă de meciurile dintre ruşi şi asiatici.

Unul dintre puţinii oameni de fotbal care a avertizat deschis despre pericolul schimbării este legendarul antrenor al echipei Spartak Moscova şi fostul selecţioner rus Oleg Romanţev.

"Sunt categoric împotriva plecării în Asia (...). Plecarea poate însemna nu doar un pas înapoi, ci şi un drum spre nicăieri'', a spus Romanţev.

AGERPRES

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!