Rusia AFC Champions League AFC Cup Razboi ucraina UEFA Fotbal extern

Cluburile și naționalele din Rusia vor să scape de sancțiunile UEFA și să se înscrie în competiții din Asia!

Echipa națională a fost exclusă din play-off-ul UEFA de calificare la CM 2022, în timp ce cluburile au primit interdicție de a juca în cupele europene, după declanșarea atacului Rusiei asupra Ucrainei. 

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2022, 09:40
Data actualizarii: Miercuri 30 Martie 2022, 09:17

"Sbornaia" trebuia să înfrunte Polonia, în semifinala play-off-ului de calificare la CM 2022, apoi cu Suedia, dar echipa lui Valeri Karpin a fost exclusă după ce armata rusă a atacat Ucraina, provocând zeci de mii de morți și răniți și pagube estimate la peste 63 de miliarde de euro la nivelul infrastructurii.

De asemenea, naționalei ruse i-a fost interzisă participarea la Nations League 2022-2023, unde urma să întâlnească Islanda, Israelul și Albania. Toate echipele de club din Rusia au fost eliminate pe termen nedeterminat din edițiile viitoare ale Champions League și Europa League, iar Spartak Moscova a fost exclusă din ediția actuală a Conference League, unde trebuia să joace în optimile de finală.

Rusia ia în calcul afilierea la AFC! 

Pentru a salva situația, Rossiyskiy Futbolnyy Soyuz ia în calcul afilierea la Asian Football Confederation (AFC), urmând să nu mai participe la nicio competiție din subordinea UEFA. Cea mai importantă schimbare ar fi renunțarea la participarea la Campionatul European, competiție pe care URSS, precursoarea Federației Ruse, a câștigat-o, în 1960, și în cadrul căreia a mai jucat trei finale (1964, 1972, 1988). În loc să se lupte cu forțele Europei, rușii ar urma să dea piept cu Japonia, Iran, Australia, Arabia Saudită, Qatar sau Coreea de Sud pentru trofeul asiatic. 

Cluburile ruse s-ar bate pentru câștigarea Asian Champions League și AFC Cup

Participările cluburilor importante din Rusia, precum Zenit St. Petersburg, ȚSKA Moscova, Lokomotiv Moscova, Spartak Moscova, FC Krasnodar, FC Rostov sau Dinamo Moscova, în Champions League și Europa League ar urma să fie înlocuite și ele cu înscrierea în Asian Champions League și AFC Cup, trofee deținute acum de Al Hilal Saudi FC Riad (Arabia Saudită) și Al Muharraq SC (Bahrain). 

Deși schimbarea de afiliere este dificilă, există precedentul Israelului, care a fost exclusă în AFC în 1974, după războaiele cu vecinii arabi, a rămas neafiliată până în 1985, când a participat în preliminariile din Oceania, iar din 1991 s-a alăturat UEFA. De asemenea, Kazahstanul, membru al AFC, s-a alipit UEFA, în 2002, în timp ce Australia a părăsit zona Oceania pentru a participa în preliminariile asiatice, în 2005. 

Rusia are mai mulți aliați în AFC, printre care China, Mongolia, Vietnam, Coreea de Nord, Uzbekistan, Siria sau Iran. Dacă Rusia s-ar muta în confederația asiatică, o decizie similară ar putea lua și federațiile din Belarus, suspendată de UEFA, tot din cauza implicării în războiul din Ucraina, și Armenia, un aliat foarte apropiat al Rusiei.   

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!