EXCLUSIV Opinia specialistului | Florin Tene: "Sabie cu două tăișuri". Portarul și jocul cu piciorul în fotbalul modern. Cine a greșit și cine excelează la EURO 2024

Florin Tene EURO 2024 Opinia specialistului portari EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 19 Iunie 2024, 16:14
Data actualizarii: Miercuri 19 Iunie 2024, 17:02

Portarii de la Campionatul European joacă un rol din ce în ce mai important în construcția atacurilor. 

  • EURO 2024 e transmis în direct pe Pro TV, Pro Arena și VOYO. 

Florin Tene, actual antrenor de portari, urmărește toate meciurile din timpul Campionatului European de Fotbal din Germania. Pasionat de 'arta portăriei' până în vârful unghiilor, omul care a avut o contribuție consistentă în evoluția lui Florin Niță a fost component al României la Europeanul din 1996, iar după retragere a devenit antrenor de portari. 

Ultima dată la Gaziantep, unde i-a fost secund lui Marius Șumudică, Florin Tene s-a uitat atent la jocul de picior al portarilor în timpul primelor partide de la turneul transmis în direct de Pro TV, Pro Arena și VOYO. 

Rolul portarului în fotbalul modern

Într-un dialog cu Sport.ro, Tene, pe care fanii giuleșteni îl alintau "Tene, Tene - GiuleșTene!", a disecat felul în care pornește construcția în fotbalul modern. 

"Construcția de la portar este ceva normal în fotbalul modern de azi. După prima rundă de meciuri de la Campionatul European din Germania, rolul portarului rămâne foarte important în economia jocului. Portarul poate face diferența cu jocul său de picior, dacă îl stăpânește.

Cu toate acestea este o sabie cu două tăișuri. Avem până acum cel puțin două exemple negative. Simon, portarul Spaniei, și Lunin, portarul Ucrainei. Simon a greșit o pasă decisivă care a dus la acordarea unui penalty. 

Lunin, portarul Ucrainei, a greșit și el o pasă decisivă care a dus la înscrierea golului lui Stanciu spre bucuria noastră a românilo", afirmă Tene, pentru Sport.ro

Florin Tene: "Florin Niță a alergat în meciul cu Ucraina peste 5 kilometri"

"Această greșeală l-a afectat și a gresit și la golul doi -  șutul era parabil. Încă o dată se dovedește că factorul mental contează mult la un portar", continuă Tene. 

"Dacă ne uităm cu atenție avem bucuria de a urmări portari celebri la acest Eurropean din Germania, care au un joc de picior foarte bun: Neuer, Sommer, Donnaruma, Pickford, Szesesny, Schmeichel.

Sunt portari cu ștate vechi în fotbal care s-au adaptat la jocul modern din ziua de azi. În fotbalul actual calitățile portarului au crescut foarte mult.

Pe lânga calitățile fizice, mentale, trebuie să posede și calități tehnice care implică jocul cu piciorul.

Și condiția fizică trebuie să fie foarte bună - de exemplu, Florin Niță a alergat la meciul cu Ucraina peste 5 km! Este de urmărit la acest European jocul portarului cu piciorul, care devine tot mai vizibil în ultima perioadă", a mai spus Florin Tene, pentru Sport.ro. 

Școlit la grupa lui Piți Varga de la Dinamo, într-o generație de excepție, Florin Tene a jucat în carieră, printre altele, pentru Dinamo, Flacăra Moreni, Rapid, Gloria Bistrița și Steaua. 

VIDEO EXCLUSIV Florin Tene, la emisiunea Emoții Europene (emisiunea integrală) 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!