VIDEO EXCLUSIV Noi și când câștigăm, pierdem! Asemănare incredibilă între România '94 și România '24

Marcu Czentye
Data publicarii: Joi 27 Iunie 2024, 13:25
Data actualizarii: Joi 27 Iunie 2024, 13:36

La fel ca în urmă cu treizeci de ani, România a câștigat o grupă de turneu final. EURO 2024 e în direct și în exclusivitate la PRO TV, Pro Arena și pe VOYO. 

UEFA EURO 2024, competiție transmisă în direct și în exclusivitate de PRO TV, Pro Arena și VOYO va rămâne mereu în memoria iubitorilor echipei naționale a României.

Cea mai clară victorie obținută vreodată de „tricolori” la un turneu final, România - Ucraina 3-0, a fost confirmată de prima câștigare de grupă la un campionat european.

La fel ca în 1994, câștigarea grupei nu ne-a conferit privilegiul unui adversar mai ușor

De aici pornește o serie de similarități între „Generația de Aur” din 1994 și „Generația de Suflet”, așa cum Edward Iordănescu a recomandat-o după succesul din primul meci. 

În urmă cu treizeci de veri, România câștiga Grupa A a Campionatului Mondial de Fotbal din America, terminând cu șase puncte într-o grupă din care s-au mai calificat Elveția și SUA, aflate la egalitate de puncte, câte patru pentru fiecare, la fel cum s-a întâmplat și acum, în duelul Belgia - Slovacia.

Argentina, respectiv Olanda în optimi, după care poate urma o adversară mai ușoară

  • Dacă va elimina Olanda, România va juca în sferturi cu Austria ori Turcia. 

Traseul spre semifinala Mondialului din 1994 are, la rândul său, asemănări cu situația actuală a României.

Câștigarea grupei nu i-a oferit României nici în 1994, și nici în 2024 privilegiul unui adversar mai ușor.

Slovenia i-a revenit Portugaliei în optimile EURO 2024, iar Olanda, nouă, pe când în 1994 Ilie Dumitrescu și Gheorghe Hagi au făcut diferența împotriva Argentinei, în faza ultimelor 16, sud-americanii abordând acel duel din postura de vicecampioni mondiali. 

Dacă România va elimina Olanda în optimile „europeanului” din Germania, contextul de a avea o adversară mai ușoară în sferturi decât oponenta din optimi va fi conturat din nou.

Suedia, în sferturile Mondialului american poate fi Austria sau Turcia din sferturile campionatului european din această vară, dar microbiștii din România speră ca similaritatea să se rezume doar la calibrul adversarului, nu și la rezultatul final al unei potențiale întâlniri. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!