OPINIE / Brexić. Croatia a expulzat Anglia din finala CM 2018 

rezultat anglia croatia anglia croatia Cupa Mondiala 2018 rezultate cupa mondiala Cupa Mondiala 2018
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Iulie 2018, 10:24
Data actualizarii: Joi 12 Iulie 2018, 10:27

Snobismul britanic si proverbiala teama de victorie a Angliei, care a subestimat o Croatie pe care o credea epuizata, au facut ca nationala lui Southgate sa scape finala Mondialului printre degete.

Gabriel Chirea
[email protected]

Desi a facut minuni cu o echipa despre care putini suporteri englezi credeau ca poate ajunge pana in semifinalele Campionatului Mondial, fanii si presa ii reproseaza deja selectionerului Southgate fixatiile pentru linia de aparare formata din trei fundasi centrali, indiferent de adversar, si pentru folosirea obsedanta in primul "11" a lui Raheem Sterling (care nu a mai marcat din noiembrie 2015 pentru nationala sa), desi avea si alte solutii decente pe banca de rezerva, dar si pentru schimbarile tarzii si repetative si pentru modul in care a gestionat derularea semifinalei cu Croatia dupa golul lui Trippier, marcat inca din startul partidei (min. 5). O alta mustrare pentru selectionerul Angliei e ca i-a folosit prea mult pe jucatorii de la Tottenham (Rose, Trippier, Dier, Alli, Kane + Walker), din ceea ce presa numeste "disappointing generation", din cauza ca nu au reusit sa castige niciun trofeu impreuna (ultimul trofeu castigat de Tottenham este League Cup, in 2008). Desi jucatorii lui "Spurs" au avut evolutii bune la acest turneu final, "mentalitatea" si "blestemul" lor vor fi aduse cu siguranta din nou in discutie dupa infrangerea cu Croatia.
 
De altfel, a fost pregnanta senzatia ca Kane&Co. s-au speriat foarte tare de spectrul calificarii Angliei intr-o finala de Mondial dupa o pauza de 52 de ani (dupa victoria din 1966, Anglia se mai poate lauda doar cu o semifinala, in 1990) si au incercat sa copieze tactica asumata de Franta in partida cu Belgia, in cealalta semifinala a mondialului. Francezii au reusit sa conserve avantajul minim pe durata intregii reprize secunde, insa au beneficiat de aportului unor jucatori debordanti pe contraatac, de o disciplina exemplara in aparare, de un cinism enervant pe toata durata jocului, care i-a ajutat sa nu faca risipa de efort, si de una dintre cele mai puternice linii de mijlocasi din istoria fotbalului francez, care nu le-a acordat niciun moment de respiro talentatilor belgieni si nu a ezitat sa traga de timp prin metoda brevetata de Neymar la acest Mondial.
 
Ca de fiecare data, refrenul "It's coming home" al melodiei "Three Lions", imnul nationalei Angliei incepand cu Campionatul European din 1996, a fost cantat cu speranta de fani si inaintea acestui Mondial, iar acum este parodiat dupa infrangerea din semifinale si expulzarea in finala mica. Trebuie remarcat incredibilul sentiment de inferioritate pe care l-a dezvoltat echipa nationala de fotbal a unei tari, care a fost in centrul unui imperiu ce a dominat lumea timp de sute de ani. Si e greu de explicat acum de ce echipa lui Southgate i-a privit de sus pe croati, care jucasera intr-adevar doua partide epuizante cu prelungiri si lovituri de departajare (Danemarca si Rusia), dar care au in primul "11" jucatori de la Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Liverpool, Inter Milano sau Monaco. Cert e ca Anglia trebuie sa se multumeasca din nou doar cu privitul finalei mondiale a unui sport pe care l-a inventat, dar al carui ultim act nu l-a mai disputat de peste jumatate de secol. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!