Rusia, exclusă de la barajul pentru Mondialul din Qatar! Ce se întâmplă cu meciul dintre Scoția și Ucraina 

baraj Polonia baraj de calificare cupa mondiala cupa mondiala 2022 Rusia CM 2022
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 08 Martie 2022, 23:30
Data actualizarii: Marti 08 Martie 2022, 23:36

FIFA a anunţat că Polonia este calificată fără joc în finala barajului pentru accederea la Cupa Mondială din Qatar, în urma excluderii Rusiei din toate competiţiile fotbalistice internaţionale, în urma invadării Ucrainei.

"Astăzi, Biroul Comitetului de Organizare FIFA a luat decizii-cheie în legătură cu meciurile din play-off-ul european pentru Cupa Mondială FIFA Qatar 2022, în urma consultării cu UEFA şi cu asociaţiile membre participante.

1) Amânarea meciului dintre Scoţia şi Ucraina pe Calea A

La 3 martie 2022, Federaţia Ucraineană de Fotbal a scris FIFA, solicitând ca meciurile sale de calificare să fie reprogramate din cauza imposibilităţii de a organiza atât călătoriile, cât şi antrenamentele unei echipe în circumstanţele actuale.

În urma consultării cu UEFA şi cu cele patru asociaţii membre participante pe Calea A a play-off-urilor europene de calificare, s-a convenit în unanimitate, în spiritul solidarităţii, să accepte această solicitare. Meciul dintre Scoţia şi Ucraina, programat iniţial pentru 24 martie 2022, va fi acum amânat în fereastra existentă în iunie şi, în consecinţă, meciul dintre câştigătoarea întâlnirii Scoţia-Ucraina cu învingătoarea partidei Ţara Galilor-Austria va fi, de asemenea, amânat pentru aceeaşi fereastră.

De asemenea, s-a convenit că meciul dintre Ţara Galilor şi Austria va rămâne aşa cum era programat, la 24 martie 2022.

Părţile relevante analizează meciuri alternative pentru echipele afectate în fereastra din martie. În mod similar, detaliile meciurilor reprogramate vor fi anunţate în timp util, iar calendarul internaţional al meciurilor din iunie va fi adaptat după cum este necesar pentru echipele în cauză, odată ce aceste detalii au fost finalizate.

2) Polonia drum liber pentru finală pe Calea B

În plus, în urma deciziei din 28 februarie 2022, luată împreună cu Comitetul Executiv al UEFA, de a suspenda toate echipele ruse de la participarea la competiţiile FIFA şi UEFA până la o nouă notificare, Biroul Comitetului de Organizare FIFA a decis că Polonia va primi un <bye> în drumul pentru finala de pe Calea B, care urmează să aibă loc la 29 martie 2022 şi în care se va înfrunta cu câştigătoarea meciului dintre Suedia şi Cehia", a precizat FIFA, pe site-ul oficial.

În urma preliminariilor europene şi a Ligii Naţiunilor, Rusia, Polonia, Suedia şi Cehia luptau pentru un loc la Cupa Mondială din Qatar, fiind repartizate pe Calea B a play-off-ului. Semifinalele calificărilor ar fi trebuit să fie Rusia – Polonia şi Suedia – Cehia, la 24 martie, iar învingătoarele urmau să joace un meci pentru un loc la turneul final din Qatar. Gazda finalei era în mod normal câştigătoarea semifinalei Rusia – Polonia, la 29 martie.

Federaţia Rusă de Fotbal a făcut apel, marţi, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv faţă de suspendarea echipelor sale din compeţiile internaţionale.

Până când TAS va judeca pe fond această sancţiune fără precedent, luată de FIFA şi UEFA din cauza invadării Ucrainei, FUR cere suspendarea executării aplicării deciziilor celor două foruri, ceea ce ar permite echipei naţionale a Rusiei să evolueze, în martie, în barajul Cupei Mondiale din Qatar.

Deocamdată, instanţa cu sediul la Lausanne va deschide "două proceduri separate", una vizând FIFA şi UEFA în asociere cu aproximativ cincisprezece federaţii naţionale care refuză deschis să înfrunte Rusia, a precizat TAS, într-un comunicat.

Este mai ales cazul polonezilor, adversari ai ruşilor în prima fază a play-offului pentru Cupa Mondială din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie) şi care au anunţat că refuză să participe la această confruntare încă înainte de decizia FIFA.

TAS ar trebui să comunice "în zilele următoare" mai multe detalii despre calendarul şi modalităţile de judecare a acestor contestaţii, precum şi despre posibilele efecte suspensive ale acestora. (news.ro)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!