Gabi Balint Franta Lionel Messi semifinale cm 2022 CM 2022

INTERVIU Gabi Balint: „Franța nu va avea probleme cu Maroc. Africanii nu vor rezista!" Ce spune de Messi + Răspuns savuros despre Croația

Gabi Balint (59 de ani) a avut o carieră impresionantă ca fotbalist. A câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986, înscriind în finala cu Barcelona (0-0 în timp regulamentar) unul din golurile noastre de la loviturile de departajare.
Florin Caramavrov
Data publicarii: Luni 12 Decembrie 2022, 20:31
Data actualizarii: Luni 12 Decembrie 2022, 21:22

A marcat două goluri la turneul final al Campionatului Mondial din 1990, dintre care unul împotriva campioanei mondiale de la acea vreme, Argentina (scor 1-1).

Are 34 de meciuri în naționala României, pentru care a înscris de 14 ori, două dintre goluri fiind reușite în partida decisivă de calificare la Mondialul din 1990, 3-1 cu Danemarca.

În străinătate a jucat la Real Burgos, în Spania (83 de partide, 28 de goluri), retrăgându-se la numai 30 de ani, din cauza unei accidentări serioase.

Actualmente, Balint este analist TV

Cum ți s-a părut Mondialul iarna?
A fost interesant, cu multe meciuri bune. Iar Franța – Anglia, din sferturi, a fost, poate, cel mai bun  de până acum. Au fost și meciuri mai slabe, ce-i drept, dar, în general, mi-au plăcut. Selecționerii nici nu au avut timp de o pregătire tehnico-tactică pentru Mondial. 

Ce zici de Maroc?
E surpriza Mondialului, categoric. Mă așteptam și la Japonia să fie mai sus. Chiar dacă are mulți jucători la echipe de club din Europa, Marocul a fost surprinzătoare. Va fi un meci foarte interesant Franța – Maroc.

„Griezmann, cel mai bun francez”

Crezi că poate Marocul mai mult?
Sincer, nu cred. Mie îmi place Franța. Uite că este tot sus după ce a devenit campioană mondială  acum patru ani. O echipă foarte echilibrată, în care cheia nu este Mbappe, ci Griezmann. Face un turneu final extraordinar, e constant, în toate meciurile a jucat bine.

El se simte excelent la  națională. La ultimul joc, a avut cele mai multe pase din echipa Franței. De regulă, cele mai multe pase le au fundașii centrali, pentru că sunt multe pase înapoi, după aia la construcție. Dar iată că el a reușit ca mijlocaș ofensiv să dea cele mai multe pase. 

Și are cele mai multe assisturi la naționala Fanței, i-a depășit pe Zidane și Therry Henry...
Da, super. Dar nu e vorba numai de el. Franța are o echipă echilibrată pe compartimente. Tchouameni nu strălucise, însă a făcut un meci foarte bun cu Anglia și a dat acel gol senzațional. Giroud, care a fost nedreptățit de multe ori, a dat și el câteva goluri importante. Franța e principala favorită la câștigaea Cupei Mondiale.

Eu zic că nu va avea probleme cu Maroc. Nu cred că africanii pot rezista în fața Franței, nu cred că Mbappe va repeta evoluția slabă cu Anglia.

A fost ținut bine...
Da, a fost marcat bine de Walker, acesta fiind dublat de multe ori de Henderson. Au făcut o treabă bună defensiv. 

Finală Argentina – Franța?
Mulți și-o doresc. Dar Croația este o echipă căreia trebuie să-i dăm ce i se cuvine. 

„Croația, o echipă răbdătoare și plictisitoare”

Te așteptai să ajungă Croația din nou în semifinale?
Nu mă așteptam. Croația e cea mai răbdătoare echipă pe care am văzut-o în viața mea, de când mă uit la fotbal. O echipă răbdătoare, sigură pe ea, care forțează când trebuie să forțeze. Dacă nu trebuie, nu forțează. Așteaptă întotdeauna să se scurgă timpul, știind că la un moment dat, chiar dacă ajunge la penalty-uri, e favorită.

A ajuns de 4 ori la loviturile de departajare în ultimele 6 partide din fazele eliminatorii ale CM! Și le-a câștigat pe toate! Nu-mi place prea mult Croația, ca stil de joc. E plictisitoare. E plictisitor jocul ei, dar trebuie să-i dăm ce merită, pentru că nu este întâmplător să faci două Mondiale bune la rând. 

Ți-a plăcut Modric?
Da, dar, în general, nouă ne plac jucătorii tip Messi, Mbappe. Ne place viteza, ne place driblingul, ne plac fotbaliștii creativi, nu din ăștia care coboară mult, oraganizează jocul din spate, lenți, dar preciși. Tot jocul Croației e în jurul lui. A zis bine cineva că e antrenorul din teren. Vezi ce-nseamnă un lider într-o echipă? Ăsta-i liderul.

Cum era Hagi pentru naționala României, nu?
Da, da, da. Dar nu a fost numai Hagi. Noi l-am avut și pe Gică Popescu... În fiecare compartiment aveam câte un lider. 

Unii spun că sunt făcute jocurile pentru Argentina. Crezi în așa ceva?
Se poate orice, mai ales că FIFA n-a fost prea cuminte în ultimii ani. Normal că FIFA, UEFA sunt interesate ca la competițiile organizate de ele să ajungă echipe cu suporteri mulți, echipe cu tradiție mare. Acuma, între noi fie vorba, ce finală ar fi Croația - Maroc? Nu e atât de atractivă ca Argentina – Franța. Dar, până la urmă, au și ele dreptul să ajungă acolo. Dacă merită, de ce să nu joace? 

„Argentina, dependentă de Messi!”

 

Messi?
Păi Argentina stă în el. Dacă îi iese lui Messi, reușește și echipa. Dacă nu... Argentina depinde foarte mult de jocul lui. El face eforturi extraordinare. Gândește-te că are 35 de ani. Ok, se mai odihnește, mai merge pe teren, își ia pauze, faza defensivă nu prea o face, dar pe undeva e normal. E unul dintre puținii jucători număr 10 clasic care au mai rămas în fotbalul actual. 

Poate și de asta a fost atât de nervos la meciul cu Olanda? E prea solicitat din punct de vedere fizic? A făcut niște gesturi urâte...
Am văzut. El niciodată nu a făcut chestii de genul acesta. Dar e normal, frustrările astea apar de la o anumită vârstă, pe fondul oboselii mai accentuate. El își dorește mai mult ca oricine să câștige Campionatul Mondial, singurul trofeu care îi lipsește. Știe că e ultimul lui turneu final de Mondial...

Ai ținut cu Spania, bănuiesc...
Da, Spania e echipa mea de suflet, atunci când nu e România la turneul final respectiv. Mda, Spania, de când a luat titlul mondial în 2010, a mai bătut la Campionatul Mondial doar trei echipe: Iran, Australia și Costa Rica. În 12 ani! Asta spune multe. Ceva nu e în regulă.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!