Didier Deschamps Argentina - Franta Franta CM 2022

Dom' profesor Didier și caracterul lui "porcesc". Caramavrov, despre omul din umbra marilor vedete ale Franței

Caramavrov scrie despre omul din umbra marilor vedete ale Franței, campion mondial și ca jucător, și ca antrenor

Florin Caramavrov
Data publicarii: Joi 15 Decembrie 2022, 16:15
Data actualizarii: Joi 15 Decembrie 2022, 17:42

În condițiile în care naționala Franței are în componență vedete eclatante precum Mbappe, Griezmann, Varane sau Dembele, îl lăsăm parcă prea mult în spate pe marele artizan al victoriilor naționalei din Hexagon din ultimii ani, selecționeul Didier Deschamps.

Fost mare fotbalist în anii 90, câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Olympique Marseille în 1993 și campion mondial cu Franța în 1998, din postura de căpitan, Deschamps a reușit să pună mâna pe trofeul suprem și ca antrenor, „cocoșii” fiind cei mai buni din lume la ediția trecută a CM, din Rusia, în 2018.

Iar acum, Didier i-a dus pe alde Mbappe și Griezmann din nou în finala mondială!

Deschamps pare să-și fi pus sacoul ăla bleumarin când a fost instalat selecționer, acum 10 ani, fără să-l mai dea jos de atunci. Sacoul bleumarin și cămașa albastru închis sau neagră sunt, parcă, echipamentul lui de selecționer. Rar îl vezi altfel îmbrăcat.

Cu privirea lui tăioasă, cu figura de bonom și cu sacoul despre care vorbeam, Deschamps pare un profesor provincial care predă franceza. Îi lipsește doar catalogul, nu și autoritatea. Pentru că Descahmps e un tip sever, altfel cum ar putea ține în mână atâtea vedete cu personalități diferite.

Papa Didier cunoaște foarte bine mentalitatea și comportamentul tinerilor de 20 și ceva de ani. Este el însuși tată de băiat. Fiul lui, Dylan, are 26 de ani, a urmat o caieră în finanțe, deci nu în fotbal, așa că „papa” știe cum să-i ia pe copiii lui de la naționala Franței. Familist convins, Deschamps asta a făcut și aici, a pus pe primul plan colectivul și relațiile dintre jucători. Și a reușit. A făcut o echipă în adevăratul sens al cuvântului, în care băieții sunt ca frații, se înțeleg de minune și reușesc, iată, să se califice pentru a doua oară consecutiv în finala Campionatului Mondial

O minte ascuțită ca jucător și ca antrenor

Discret în ceea ce privește viața de familie, despre care nu vrea să vorbească niciodată, Deschamps discută oricând și cu oricine despre fotbal. Nu evită nicio întrebare, încearcă să aibă răspunsuri pertinente, a fost un fotbalist inteligent, se vedea pe teren cum gândea rapid fazele și cum anticipa, așa că își folosește mintea ascuțită și în relația cu fotbaliștii săi, și în cea cu presa.

Dar a fost tot timpul un tip franc, chiar dacă uneori a mai depășit limitele. L-a criticat pe Zidane în timpul turneului final al CM 1998 pentru cartonașul roșu primit de acesta în meciul cu Arabia Saudită (4-0) și, de curând, nu l-a menajat pe Lloris, unul din oamenii săi de bază, care a gafat la un meci cu Suedia, din preliminariile Mondialului 2018. Nu s-a abținut să comenteze critic nici la adresa lui Benzema în „scandalul Valbuena” și nu l-a mai convocat la națională pe actualul Balon de Aur, deși procesul era în derulare, dovedindu-se apoi că atacantul nu a fost vinovat.

Deschamps recunoaște că îl mai ia gura pe dinainte, din cauza caracterului său coleric, de basc (e născut la Bayonne, un orășel din sud-vestul Franței, aproape de granița cu Spania). Iată cum se caracterizează într-o declarație pentru liberation.fr: "Ce este mai accentuat, specific, apartenenței mele din ținutului țarii Bascilor? Desigur, caracterul meu "porcesc". Cãci acolo sunt rădăcinile mele, precum și toate valorile care mi s-au putut imprima. A prețui viața și noțiunea de familie, care este foarte puternică". Dar în mod sigur Deschamps se referă la originile lui simple, din popor, și că, uneori, acționează cam din... topor.

Dom' profesor Didier, cu bunele și relele lui, este creatorul acestei echipe minunate care se află în fața unui moment istoric: câștigarea titlului mondial de două ori la rând!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!