OPINIE Plecați acasă și uitați-vă la altceva! Spania a trimis aroganta Franța unde-i e locul

Spania Didier Deschamps EURO 2024 Florin Caramavrov Franta EURO 2024
Florin Caramavrov
Data publicarii: Miercuri 10 Iulie 2024, 10:43
Data actualizarii: Miercuri 10 Iulie 2024, 11:06

Caramavrov scrie despre victoria fotbalului spectaculos în fața celui la rezultat cu orice preț.

Deschamps îndemna un ziarist care i-a pus o întrebare depsre inestetica fotbalului propus de Franța să se uite la altceva dacă nu îi place. De fapt, ne îndemna și pe noi, fani ai acestui sport, să-i lăsăm naibii în pace, că pentru ei, aroganții Europei, nu contăm, nici ziarști, nici suporteri. Important era  doar să-și atingă scopul, să ajungă în finală și, eventual, s-o și câștige.

Cu zero goluri maracte de jucătorii săi din acțiune până în semifinale, selecționerul „cocoșilor” a călcat în picioare orice idee de joc spectaculos, deși avea în atac niște băieți care știu și cu mingea, au și un simț înnăscut al porții și al golului și ne pot face să ne uităm la ei, nu la altceva, cum vrea domnul Deschamps. Dar respectivul, imens, de altfel, ca fotbalist și ca antrenor, i-a pus pe toți să joace cu spatele la poartă, să alerge mult și fără rost (fără rostul fotbalului, adică golul), să fie preocupați în principal de a nu le fi scuturată poarta decât să o deranjeze pe a adversarilor.

Când am văzut golul lui Kolo Muani din minutul 9, după centrarea perfectă a lui Mbappe, mi-am zis: „Gata, frate, joacă și Franța, în sfârșit, ceva!” S-au trezit „cocoșii”, a venit ceasul lor, ne uităm și noi la ei, cu permisiunea domnului Deschamps. Dar ce să vezi? După ce spaniolii au revenit rapid, cu golul din altă dimensiune al lui Lamin Yamal și apoi cu acțiunea supersonicului Dani Olmo, vicecampioana mondială a revenit la jocul bătrânicios, plictisitor, lipsit de vână, de creativitate și de viziune. Adică au jucat după minutul 25, de la 1-2, exact ce-i învățase Monsieur Deschamps. 

Și prin minutul 43, tot așteptând revirimentul francezilor care nu mai venea, am schimbat vreo două minute pe meciul FCSB-ului, ca să-l ascult pe înfumuratul selecționer, adică să mă uit la altceva. Am revenit rapid, că doar era semifinală de European, dar repriza a doua a fost la fel de anostă din perspectiva francezilor. 

Personajele fantastice Yamal și Williams

Noroc că, de partea cealaltă, juca cea mai spectaculoasă echipă a acestui turneu final, cea mai expansivă în exprimare, care a propus în atac, pe parcursul întregii competiții, aceste extreme tip personaje fantastice Lamine Yamal și Nico Williams, doi zburători în căutarea comorilor fotbalului. 

Primul n-a împlinit 17 ani și a dat un gol pe care nu îl poate explica nicio matematică și nicio lege fizică. Atât de bine a lovit mingea, atât de perfect i-a calculat instant traiectoria, încât Maignan, portarul cu cel mai bun procentaj la mingi apărate până la semifinale, a plonjat doar pentru fotografi. Niciun portar din lume n-ar fi apărat un asemenea șut! 

Al doilea, în vârstă de 21 de ani, cu o viteză debordantă având mingea la picior și punând mereu presiune pe fundașii adverși prin pressingul aproape permanent pe care îl face.

Și să nu-l uităm pe tehnicul Pedri, tot 21 de ani, rupt cinic de retrasul german Kroos în sferturile de finală.

Așa e Spania, ca acest gol minunat marcat de fenomenul Yamal. Impresionantă, grandioasă, strălucitoare. Cea mai bună echipă de la acest Campionat European. Noi asta vrem să vedem, domnule Deschamps, și vom rămâne pe poziții, să vedem și finala. Dumneavoastră mergeți acasă și uitați-vă la altceva!

VIDEO EXCLUSIV Rezumat Spania - Franța 2-1

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!