Germania Brazilia Brazilia CM 2014 CM 2014

De 60 de ani, Europa nu a mai trait asa ceva! Ce s-a intamplat dupa umilinta istorica suferita de Brazilia cu Germania 

Una dintre traumele istorice ale Germaniei si Europei a fost depasita odata performantele incredibile ale nationalei lui Low.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 12 Iulie 2014, 17:08
Data actualizarii: Sambata 12 Iulie 2014, 17:12

Milioane de oameni pe strazi, zeci de milioane de locuinte cu televizoarele deschise pe meciurile Germaniei de la Mondial si primul moment de renastere a mandriei intr-o tara care a trebuit sa depaseasca cele mai negre clipe din istoria Europei.

AFP scrie inaintea finalei Mondialului din Brazilia ca "Germania intretine o pasiune unica pentru fotbal, asa cum arata multimea ce vibreaza pentru "Nationalmannschaft" in fata ecranelor gigant amplasate la Berlin, de la inceputul Cupei Mondiale, o frenezie aparuta dupa trauma infrangerii naziste", care relateaza: "Cu cateva ore inainte de a opta finala a Cupei Mondiale pentru echipa germana, drapelele in negru, rosu si galben sunt omniprezente pe strazile Berlinului. Pe acoperis sau oglinzile retrovizoare ale masinilor, la ferestre si chiar pe haine, germanii isi afiseaza mandri culorile nationale."

Sute de mii de fani se bucura in aceste zile in fata portii Brandeburg, in plin centru al Berlinului, iar audienta TV este colosala. 32.57 de milioane de telespectatori au urmarit victoria cu 7-1 cu Brazilia.

Die Welt scrie ca "echipa nationala actuala este cea mai frumoasa idee pe care germanii o pot avea despre ei insisi. Incantatoare, combativa, ambitioasa, incununata de succes, dar si sensibila, modesta si cool"

"Suntem din nou cineva", a exclamat antrenorul german Sepp Herberger, dupa victoria surpriza (3-2) la 4 iulie 1954 a echipei germane in finala Cupei Mondiale la Berna (Elvetia) in fata Ungariei, care era considerata invincibila la momentul respectiv.

Fostul cancelar Gerhard Schroder a marturisit ca dupa ce a vazut acest meci intr-un bistro, cand avea zece ani, s-a "simtit german" pentru prima data. "A fost ca o eliberare, pentru germani, de ceea ce apasa asupra constiintei dupa razboi", potrivit istoricului Joachim Fest.

"In Germania de Vest, dupa 1954, fotbalul obtinea un statut simbolic si devenea una dintre expresiile privilegiate de identitate colectiva a tanarului stat vest-german si a locuitorilor sai", potrivit istoricului Wolfram Pyta, profesor la Universitatea din Stuttgart.

Loialitatea publicului fata de "Nationalmannschaft" vest-germana a fost recompensata de atunci cu unul dintre cele mai frumoase palmarese din fotbalul mondial, cu trei finale castigate (1954, 1974, 1990) si o prezenta aproape constanta in careul de asi. In 1990, imediat dupa caderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 si inainte de reunificarea din 3 octombrie, Germania castiga a treia sa Cupa Mondiala.

"A fost o euforie nationala, adusa de echipa germana", isi aminteste Gebauer. Fotbalul german a cunoscut o noua culme in 2006, cand Germania a organizat Cupa Mondiala. Clasandu-se "doar" pe locul al treilea, in timp ce visa la titlu, Germania a fost laudata pentru primirea rezervata turistilor.

"A fost o mare bucurie, imaginea Germaniei in strainatate s-a schimbat, nu mai suntem la fel de inchisi dupa cum eram recunoscuti, stim sa sarbatorim", afirma Gebauer.

Niciodata, de la indepartarea regimului nazist, germanii nu au indraznit sa isi manifeste identitatea nationala asa cum au facut in 2006, intonand fara complexe imnul national pe stadioane.

Modifică setările cookies