Teribilul pret platit pentru cea mai frumoasa sarbatoare din fotbal! Farmecul Mondialului, ingropat in sange, lacrimi si revolte: "Vom face totul ca sa oprim Brazilia 2014"

Campionatul Mondial Brazilia 2014 True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 28 Ianuarie 2014, 09:28
Data actualizarii: Marti 28 Ianuarie 2014, 09:58

Mai sunt 5 luni pana la Mondialul din Brazilia, iar strazile din Rio fierb sub furia oamenilor revoltati de pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru organizarea turneului final

Milioane de bilete vandute la meciuri, miliarde de oameni in fata televizoarelor, cei mai buni fotbalisti ai planetei, emotie, dramatism si momente memorabile.

Farmecul mondialului este inegalabil si poate doar Olimpiada sa se apropie de grandoarea acestui eveniment.

Organizarea unui campionat mondial presupune costuri uriase, iar cine are puterea sa se bage la asa ceva, are deja un statut de tara puternic dezvoltata. In ultimii 25 de ani, Italia, Statele Unite, Franta, Coreea, Japonia si Germania, adica forte economice recunoscute, si-au permis sa suporte cheltuielile unui astfel de eveniment.

Alaturi de ele, si Africa de Sud, o tara mult sub nivelul celor amintite mai sus, care a platit scump curajul de a se arunca in oceanul stapanit de FIFA, adanc pana la lacrimi de regret.

Invitati in urma cu un an la o emisiune BBC, mai multi oficiali sud africani au explicat cat de gresit este ca o tara subdezvoltata, cu un nivel al coruptiei infloritor, sa cheltuiasca sute de milioane de euro pentru organizarea unui eveniment atat de costisitor.

Dialogul a fost dezarmant, chiar si pentru jurnalistii englezi aflati in platou: "Da, ati cheltuit bani, dar ati ramas cu infrastructura..."

"Da, dar nu avem ce face cu ea. Am facut aeroporturi care acum zac in paragina, pentru ca nimeni nu le foloseste... avem stadioane mai frumoase, dar n-avem bani sa le ingrijim. Iar lumea moare pe strazi si in spitale. Mondialul nu a rezolvat problemele reale ale Africii de Sud."

Urmeaza Brazilia. Apoi, in 2022, Qatar... iar problemele din jurul acestor doua evenimente sunt de-a dreptul alarmante si revoltatoare.

O ancheta a publicatiei engleze The Guardian a scos la iveala faptul ca santierele stadioanelor din Qatar au inghitit deja sute de vieti. Iar previziunile sunt sumbre: "Daca nu se intervine urgent, numarul mortilor ar putea ajunge la 4000 pana la startul Mondialului.", a declarat Sharra Burrow, presedintele organizatiei mondiale pentru protectia muncii.

RAPORT OFICIAL: 185 DE MUNCITORI NEPALEZI AU MURIT PE SANTIERELE STADIOANELOR DIN QATAR

185 de muncitori nepalezi si-au pierdut viata pe santierele stadioanelor din Qatar in 2013, este informatia socanta care apare intr-un raport oficial dat de autoritati.

Scandalul declansat de o ancheta a publicatiei The Guardian (DETALII AICI), care vorbea despre conditiile inumane in care sunt tinuti imigrantii veniti sa munceasca la construirea stadionalor pentru Mondialul din 2022, a produs o revolta mondiala, la care FIFA n-a avut nicio solutie de rezolvare.

The Guardian a publicat in luna septembrie un material in care a atras atentia asupra catastrofei din Qatar. Ancheta a scos la iveala faptul ca in perioada 4 iunie - 8 august si-au pierdut viata nu mai putin de 44 de muncitori nepalezi.


Potrivit documentelor oficiale, cei mai multi muncitori care lucreaza pe santierele stadioanelor provin din Nepal, dar sunt de asemenea imigranti si din tarile vecine - India, Sri Lanka, Pakistan - care sunt tinuti in aceleasi conditii mizerabile. DETALII AICI

Ambasadorul Indiei in Qatar a declarat, pentru The Guardian, ca 82 de imigranti indieni au murit in prima jumatate a anului 2013.

In urma scandalului urias declansat in toamna, presedintele FIFA, Sepp Blatter, a promis ca forul mondial nu va inchide ochii asupra dramelor teribile din Qatar si a convocat o sedinta de urgenta la care a luat parte si ministrul muncii din Qatar. In urma discutiilor, autoritatile si-au luat angajamentul ca vor opri "masacrul".

Insa raportul publicat astazi de The Guardian arata altceva - 185 de morti in 2013... si e vorba doar despre muncitorii nepalezi.

BRAZILIA E REVOLTATA: "MONDIALUL NU O SA AIBA LOC"

In Brazilia, problemele sunt altele. Oamenii sunt revoltati ca intr-o tara in care "oamenii nu au paturi in spitale, iar copii sunt nevoiti sa suporte conditii inumane in scoli", asa cum atragea atentia Romario, statul cheltuie miliarde de euro pentru investitii inutile.

Weekendul trecut, 2500 de oameni au protestat pe strazile din Rio impotriva organizarii Campionatului Mondial. Noaptea de sambata s-a incheiat cu peste 100 de arestari, masini incendiate, vitrine sparte si o stare generala de teroare in oras.

"Nu ne vom opri aici, vom face totul ca Mondialul acesta sa nu mai aiba loc.", este promisiunea oamenilor din strada, revoltati de faptul ca statul ignora populatia ca sa faca jocurile FIFA, iar banii publici ajung in buzunarele corupte ale unor oameni care ar trebui sa apere interesele tarii.

► ROMARIO E Klitschko DE RIO

La fel ca si Vladimir Klitschko la Kiev, Romario este omul care conduce protestele la Rio.

In primele zile ale revoltelor, la inceputul anului 2013, Romario a postat pe YouTube un filmulet in care ii indemna pe oameni sa iasa in strada.

"Cand am fost fotbalist, am fost un idol, unii m-au crezut cel mai bun din toate timpurile."

"In politica, n-am pretentia sa ajung cel mai bun, dar stiu sigur ca nimeni n-o sa poata vreodata sa-mi inchida gura."

13.800.000.000 $, FACTURA PENTRU MONDIAL

Romario e convins ca o tara care inca se confrunta cu probleme elementare, ca lipsa spitalelor si a scolilor, nu are niciun motiv sa organizeze un campionat mondial.

Initial, populatia a aflat de la autoritati ca nu va fi cheltuit niciun ban public pentru construirea stadioanelor, insa, in realitate, factura pentru construirea si modernizarea arenelor se ridica la 2,9 miliarde de dolari, scrie The New York Times.

Aceeasi sursa noteaza ca, per total, bugetul Braziliei va fi stors de 13,8 miliarde de dolari pentru organizarea turneului final din 2014.

"FIFA nu e interesata decat de un singur lucru: banii! N-are nicio treaba cu ce ramane in urma. Imi vine rau cand ma gandesc la cati bani cheltuim."

"Noi nu avem paturi in spitale. La noi sunt oameni internati in spitale care dorm pe podea."

"La noi sunt scoli care nu au mancare pentru copii la pranz. Scoli fara aer conditionat, unde copiii trebuie sa indure temperaturi de 45 de grade."

"Noi avem cladiri de institutii si scoli unde nu exista zone de accesibilitate pentru handicapati. Daca am fi cheltuit cu 30% mai putin pe stadioane, am fi rezolvat multe din aceste probleme care ne apasa."

"Marea rusine legata de organizarea acestui campionat mondial e ca unii s-au imbogatit, iar altii au fost jefuiti."

Intrebat ce parere are despre fostii sai colegi din nationala, Ronaldo si Bebeto,
care sunt un fel de ambasadori FIFA pentru organizarea mondialului de anul viitor, Romario i-a caracterizat scurt: "Niste ignoranti".

CE L-A SCHIMBAT PE ROMARIO

Pentru Romario, trecerea de la fotbalistul care nu tinea cont de nicio regula, la omul care trebuie sa faca reguli pentru o lume mai buna, s-a produs in urma cu 8 ani.

Atunci a venit pe lume fetita lui, Ivy, nascuta cu sindromul Down. Romario a simtit ca el e alesul pentru a-i ajuta pe cei care nu se pot ajuta singuri.

Intrebat recent, intr-un interviu in The New York Times, care a fost cel mai importanta zi din viata lui, Romario nu s-a gandit nici la momentul in care a ridicat cupa mondiala deasupra capului, in 1994, si nici la golul 1000 al carierei, inscris in tricoul lui Vasco da Gama.

"Cea mai frumoasa zi a fost in primele 6 luni de mandat ca politician. Am propus o lege, adoptata ulterior, prin care le-am dat o mana de ajutor oamenilor cu handicap. Inainte, acestia nu voiau sa mearga la munca, de teama sa nu-si piarda ajutorul de la stat. Dupa aceasta lege, persoanele cu handicap pot castiga un salariu, pe langa indemnizatia guvernamentala."

"IESITI IN STRADA!"

Romario e constient ca nu poate schimba nimic in cele cateva luni ramase pana la Campionatul Mondial.

Cu toate astea, fostul star din nationala Braziliei ii indeamna pe oameni "sa faca galagie, sa iasa pe strazi, sa cante si sa tipe."

"Stim cu totii ca Mondialul va avea loc vara urmatoare. Dar aceste proteste sunt foarte importante, pentru ca e singurul mod prin care ii putem trezi pe politicieni."

"Ca sa se gandeasca mai bine daca ne vor mai jefui data viitoare."

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!