LUMEA s-a plictisit de fotbal! De ce TIKI-TAKA moare, iar Guardiola sau Mourinho sunt fluierati pe stadioane:

Pep Guardiola Barcelona Bayern Munchen Chelsea Jose Mourinho True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 02 Mai 2014, 13:30
Data actualizarii: Vineri 02 Mai 2014, 13:32

Era moderna a fotbalului se reinventeaza pe masura ce lumea s-a saturat de defensivele ermetice si, mai ales, de stilul tiki-taka.

Viziunea fotbalului modern este strict legata de ceea ce inseamna 'tiki-taka'. Varianta de joc a inceput sa fie cunoscuta de public si recompensata cu trofee in 'era Guardiola', perioada in care a condus-o pe Barcelona. Bilantul de 14 trofee cu el pe banca arata ca tiki-taka a fost un real succes.

CE E TIKI-TAKA

Oamenii incep sa se sature de fotbalul plictisitor: ei continua sa umple arenele, dar nu mai rezoneaza la fel cu ce se intampla pe teren, asa cum o faceau in urma cu ani de zile. Plictisul actual vine din faptul ca avem mari echipe in fotbalul mare ce tin de minge, paseaza excesiv, pana cand adversarul si spectatorul, deopotriva, cedeaza psihic. La fel se intampla cand pe firmamentul fotbalului triumfa echipe urate, anoste si plictisitoare: e cazul filosofiei de joc impuse de Mourinho atat la Inter, cat si la Chelsea. Pasatul excesiv este marca unor echipe ca Bayern sau Barca.

Expertul pe probleme tactice al celor de la 'The Guardian', Jonathan Wilson, scrie pe larg despre evolutia si involutia stilurilor care plictisesc microbistii.

Wilson aminteste ca sunt trei motive care au dus la tiki-taka:
- generatia si filosofia construite la baza La Masia
- viziunea despre fotbal si stilul gandit de Pep Guardiola
- modificarile de regulament in ceea ce priveste offside-ul, care au facut ca suprafata efectiva de joc sa creasca, iar jucatorii rapizi si scunzi sa poata profita (cum e si cazul lui Messi).

Apoi au urmat liniile de aparare 'sus', pasele - ca stil general, mijlocasul central devenit '9 fals', fundasii laterali ce urca pana in careu si chiar portarii cu glenza fina pentru degajari in lateral - pe extreme. In prima faza, totul a fost nou, spectaculos, dar intr-un final s-a dovedit un stil de joc plictisitor, mai noteaza Guardian.

LUMEA S-A PLICTISIT

Returul din semifinalele CL 2010, cand Interul lui Mourinho a intalnit Barcelona lui Pep ramane in istorie drept unul dintre cele mai urate partide din fazele eliminatorii ale competitiei. A fost 1-0 la retur pentru catalani, insuficient pentru calificare: Inter castigase cu 3-1 in tur.

Totusi, mai scrie Wilson, pe teren am avut doua stiluri greu de privit in conditiile in care au jucat fata in fata: Inter ermetica, inchisa in aparare, cu acel 'autobuz parcat' in primii 30 de metri de poarta; iar Barca fara centrari, solutii sau pase inspirate - doar cu un joc de pase in lateral, sute de pase si un-doi-uri in van.

CE SPUN CIFRELE

Faptul ca ne indreptam spre un joc din ce in ce mai plictisitor e confirmat si de cifrele UEFA: incepand cu 2005 (practic, aparitia tiki-taka), in Champions League a scazut numarul de goluri marcate pe contraatac - de la 40% atunci la doar 27% in prezent. Astfel, trei din patru goluri sunt marcate acum din pase repetate, actiuni personale temporizate sau faze fixe.

De altfel, stilul de joc baza pe tiki-taka s-a dovedit falimentar cand Bayern a intalnit cea mai buna echipa de contraatac din lume - Real Madrid (0-1 si 0-4 in semifinalele Champions League). La fel s-a intamplat si cu stilul de pase si joc inchis ales de Mourinho in fata celor de la Atletico (0-0 si 1-3). In cazul londonezilor, cu o linie de mijloc formata din oameni ca Oscar, Hazard sau Fernandinho, Chelsea nu a profitat de sclipirile lor si a capotat din cauza principiilor lui Jose.

Sfarsitul tiki-taka si al stilului defensiv reprezinta schimbarea de mentalitate. Meciurile cu posesie total disproportionata: 80%-20%, nu inseamna ca echipa 'mai sigura pe minge' e castigatoare. Tot mai des avem cazuri in care lipsa interesului ofensiv sau dorinta arzatoare a posesiei sunt demolate de jucatori rapizi, de contraatac, asa cum sunt, de exemplu, Bale sau Ronaldo.

In concluzie, se poate spune ca Jose Mourinho a dovedit in 2010 ca tiki-taka are moarte cand a trecut cu Inter de Barcelona cu pretul plictiselii generalizate; in 2012, Chelsea lui Di Matteo a castigat trofeul in fata lui Bayern, fata in fata fiind niste stiluri de joc total opuse.

Expertul 'The Guardian' spune ca nu crede ca timpul mai poate fi intors in momentul in care Barca si tiki-taka dominau fotbalul; forta stilului perfectionat de Pep in Spania si continuat la Munchen nu vor mai fi niciodata la fel ca in primii ani de inovatie. Astfel, sfarsitul acestei abordari e aproape.

Voi ce credeti?

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!