Tenis

Rocky 21. Mihai Mironică, despre o finală ca-n filme

N-am crezut că e posibil acest deznodământ al finalei de la Australian Open. Nu numai că Nadal a fost condus cu 2-0 la seturi, dar felul în care se juca părea să indice o victorie clară pentru Medvedev.

Mihai Mironica
Data publicarii: Duminica 30 Ianuarie 2022, 17:15
Data actualizarii: Duminica 30 Ianuarie 2022, 17:18

Chiar dacă setul doi a fost dus în tie-break de Nadal, impresia era că rusul se joacă precum o pisică atunci când are un șoricel la discreția sa.

Acest meci pare să fi fost scris de Sylvester Stallone, cel care nu numai că a jucat în “Rocky IV”, dar a și scris acel film iconic. Un stângaci mult mai în vârstă decât adversarul, fost campion mondial, încerca să revină în top în fața unui rus arogant aflat în plină ascensiune, mult mai înalt, cu vigoarea tinereții de partea sa, care părea așadar să aibă toate atuurile. Rusul a dominat meciul, veteranul stângaci a fost în corzi, dar, cumva, s-a ridicat de acolo și a triumfat. Stallone s-a apucat de scris finale de tenis…

Nadal nu avea de partea sa nici serviciul, nici loviturile direct câștigătoare, adversarul îi făcea puține cadouri având mult mai puține greșeli neforțate. Deși surclasat la toate capitolele, Nadal s-a ridicat din genunchi și a început să ne arate versiunea sa clasică: unghiuri incredibile, mingi puse uluitor în lung de linie, replici imposibil de anticipat la atacurile adversarului.

De regulă, la tenis nu se spune precum în fotbal că publicul te poartă spre victorie, dar la această finală Nadal chiar a fost ridicat de la pământ și aruncat către trofeu de fanii incredibili din tribune. Dacă se juca în Spania și “Taurul din Manacor” nu ar fi avut parte de o asemenea susținere chiar și în cel mai greu moment, atunci când Medvedev a avut 2-0 la seturi și 40-0 pentru a face break în setul al treilea, fază în care nimeni rațional nu mai putea crede în succesul spaniolului.

La 35 de ani, s-a produs până la urmă inevitabilul, ceea ce am crezul mereu că se va întâmpla, și anume că Nadal îl va depăși pe Federer la numărul de trofee de Grand Slam. Rămâne de văzut dacă lui Djokovic i se va da șansa replicii, dacă sârbul se va vaccina sau alte țări și turnee îi vor lăsa lui Novak o portiță să se strecoare sau dacă pandemia își va pierde suflul.

Pe lângă elogiile, vacarmul și toată poleiala din jurul acestui moment istoric al lui Nadal, 21 de trofee de Grand Slam câștigate, se ițește însă și întrebarea cu care Medvedev, jucător cu 10 ani mai tânăr decât spaniolul, și-a început discursul de după al doilea cel mai lung meci din istoria Australian Open: “Rafa, ești măcar un pic obosit?” Cred că este o întrebare care conține suspiciunile nu doar ale rusului, dar și ale multor altora legate de rezistența supranaturală a acestui matador.

În formidabila sa autobiografie “Open”, Andre Agassi povestește cum pur și simplu s-a prăbușit pe o masă din vestiar la limita inconștienței după o astfel de partidă. În schimb, Nadal părea să fie gata și de o finală de dublu mixt sau ce mai aveau oamenii pe acolo. A zâmbit stânjenit la întrebarea ironică a lui Medvedev. Cei mai mari din toate timpurile, Nadal și Serena Williams, au avut parte și de cele mai mari suspiciuni. Dar, hei, tenisul e sportul alb, aici toată lumea e curată. Trișorii s-au îngrămădit cu toții în ciclism, atletism și haltere.

Modifică setările cookies