Noi detalii despre Simona Halep. Gabriela Andreiașu, șefa ANAD: "Suspendarea provizorie se poate impune în două moduri"

Simona Halep ANAD gabriela andreiasu halep Simona Halep dopaj Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 10 Ianuarie 2023, 19:20
Data actualizarii: Marti 10 Ianuarie 2023, 19:46

Constănțeanca, fost lider WTA, va împlini 32 de ani pe 27 septembrie.

Testată pozitiv la Roxadustat, în timpul US Open, dubla campioană de Grand Slam din România rămâne suspendată provizoriu din circuitele WTA și ITF, până la soluționarea cazului său în tribunal. Momentan, Simona Halep așteaptă o decizie din partea tribunalului independent din Marea Britanie, Sports Resolutions. 

Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Naționale Anti-Doping, a vorbit despre cazul care a uimit lumea tenisului.

Noi detalii despre situația Simonei Halep

“În primul rând nu cred că acest comunicat are legătură direct cu Simona Halep și cu toate informațiile pe care le transmite Sport Resolutions, ci pur și simplu aduc la cunoștință tuturor sportivilor, personalului asistent, dar și practicanților, pentru că până la urmă pe toată lumea interesează un anumit subiect, nu neapărat că are legătură cu Simona Halep, ce se întâmplă într-un caz de dopaj, cui revine sarcina probei, ce se întâmplă în cazul în care în organismul unui sportiv este identificată o substanță, ce probe poate să aducă, care sunt etapele în această procedură de apărare.

Am citit că s-a stabilit un anumit termen pentru audiere în regim de urgență. Noi nu avem cunoștință de acest termen, dacă avocații au spus, probabil că așa este. Pot să confirm că procedural, după impunerea unei suspendări provizorii, se organizează în cel mai scurt timp posibil o audiere în regim de urgență.

În cadrul acestei audieri, sportivul poate să aducă probe și dacă demonstrează că un produs pe care l-a folosit și ne referim la suplimente, dacă a fost contaminat cu o substanță interzisă, atunci sancțiunea se poate ridica. Se poate, deci nu e obligatoriu, trebuie demonstrat acest lucru.

Această suspendare provizorie se poate impune în două moduri. Fie prin prima notificare care se comunică sportivului sau notificare de punere sub acuzare, sau printr-o decizie separată. În cazul Simonei Halep s-a impus prin notificarea care i-a fost comunicată. Se organizează imediat o audiere, în regim de urgență, asta e terminologia din Codul Mondial Antidoping tocmai pentru a-i da posibilitatea sportivului să se apere.

În cazul în care ar fi folosit ceva contaminat fără știrea lui, nu era etichetat, nu ar fi bănuit, era de exemplu un sinonim al unei substanțe de pe lista interzisă și chiar dacă ar fi făcut tot posibilul să caute ingredientele, le verifica pe fiecare și acel sinonim al substanței nu apărea în lista interzisă, atunci sportivul nu avea acea vină totală și se putea ridica perioada de suspendare provizorie”, a spus Gabriela Andreiașu, la Sport Total FM.

Roxadustat e interzis din 2011 de WADA

Simona Halep (31 de ani), fosta campioană de la Roland Garros (2018 / + finale, 2014 și 2017) și Wimbledon (2019 / + semifinale, 2014 și 2022), finalistă (2018), semifinalistă (2020) la Australian Open, semifinalistă la US Open (2015) și finalistă la WTA Finals (2014), numărul 1 WTA timp de 64 de săptămâni, a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță aflată pe lista interzisă a WADA din 2011.

Constănțeanca fost lider mondial, care tocmai începuse colaborarea cu celebrul antrenor Patrick Mouratoglou, a fost suspendată provizoriu din activitatea sportivă de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului și riscă o suspendare de până la patru ani de zile.

Simona Halep a strâns peste 40 milioane de dolari din tenis

Pentru Halep, considerată cea mai bună jucătoare a României din toate timpurile, urmează o luptă juridică titanică prin care speră să-și dovedească nevinovăția, în caz contrar urmând să-și încheie cariera într-un mod care îi va păta cariera și performanțele iremediabil. Constănțeanca a strâns din tenis peste 40 de milioane de dolari, fiind a treia sportivă din istorie în acest clasament.

  • Simona Halep (31 de ani, 12 WTA) a părăsit ordinea primelor zece jucătoare în ierarhia WTA. Ziua de luni, 9 ianuarie 2023 a marcat actualizarea clasamentului care o trimite pe dubla campioană de Grand Slam din țara noastră până pe poziția a douăsprezecea.
  • Coborârea în clasament este cauzată de absența Simonei Halep în vara australiană, care înseamnă imposibilitatea sa de a-și apăra punctele câștigate în 2022, când a deschis sezonul cu un titlu WTA cucerit la Melbourne Summer Set. 
ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!