Halep coboară nivelul după o "eternitate". Premiera din cariera Simonei și ce o va aștepta la Oeiras

Simona Halep Halep turneu Halep WTA Oeiras Tenis Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 08:06
Data actualizarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 08:08

Acceptată grație unui wildcard pe tabloul principal de la Oeiras, Portugalia, în perioada 15-21 aprilie, Simona Halep (32 de ani, locul 1.144 WTA) va evolua pentru prima dată în carieră într-o competiție WTA care nu pune în joc cel puțin 250 de puncte.

Sportiva din Constanța se va întoarce în orașul portughez după o pauză de nu mai puțin de 13 ani, interval în care a devenit cea mai bună jucătoare a lumii și și-a trecut în cont două turnee de Mare Șlem. Iar tabloul de la Oeiras, lipsit de mari vedete, pare perfect pentru o primă săptămână reușită cu spaniolul Carlos Martinez în lojă.

Simona dă timpul înapoi

Cum cursul carierei Simonei a fost unul cât se poate de lin, românca a renunțat la turneele ITF încă din 2011, an în care avea 20 de ani și în care se anunța o mare speranță a tenisului feminin românesc. Ultima competiție jucată de Simona în afara turneelor WTA a fost la Dubai, la start de decembrie 2011, în timpuri parcă imemoriale în care pe atunci foarte tânăra sportivă din Constanța ceda în faza semifinalelor contra thailandezei Lertcheewakarn Noppawan. Timp de 13 sezoane și patru luni, Halep nu a mai coborât standardul!

Un detaliu interesant este legat și de perioada trecută între prima și a doua apariție a Simonei la turneul de la Oeiras. Cea dintâi se producea pe 26 aprilie 2011, când românca ceda în fața lui Anabel Medina Garrigues (scor 6-7, 6-7), iberica reușind chiar să cucerească titlul în acel an. În 2014, competiția de la Oeiras, pe atunci dotată cu 250 de puncte WTA, a dispărut din circuitul profesionist și a reapărut în acest an, cotată ca turneu din categoria WTA 125. Prima astfel de competiție din cariera Simonei.

E loc de foarte bine la Oeiras

Decizia de a accepta invitația portughezilor nu a venit deloc întâmplător, Simona și noul antrenor Carlos Martinez văzând în Oeiras o plasă de siguranță, un loc în care fostul lider mondial poate resimți pulsul meciurilor pe suprafața cărămizie, dar și unul în care noul tehnician poate veni cu reglaje necesare la start de colaborare. Fiind un turneu din categoria WTA 125 și concurând cu Stuttgart sau Rouen, Oeiras nu are pe lista de start vreo jucătoare care măcar să se apropie de nivelul din trecut al Simonei Halep.

În însoritul oraș portughez, Halep găsește un tablou destul de puternic pentru acest nivel, dar fără vreo vedetă care să-l domine. Cu cinci zile înainte de startul meciurilor, la Oeiras sunt înscrise zece jucătoare din prima sută mondială, dar și câteva dintre tenismenele aflate în imediata apropiere a primei sute. Vârfurile sunt Camila Osorio (63 WTA), Viktorija Golubic (78 WTA), Bernarda Pera (82 WTA), Rebeka Masarova (83 WTA) sau Clara Tauson (87 WTA), în afara lor WTA Oeiras propunân un mix de tinere aflate în căutarea gloriei, jucătoare care vor să revină în top și tenismene care caută punctele necesare pentru a nu fi nevoite să treacă prin calificările de la Roland Garros.

Triumful ar opri o pauză de 20 de luni luni fără titlu

Luând în calcul aura de mare campioană, depășirea problemelor de sănătate de după Miami și startul colaborării cu Carlos Martinez, Simona nu are cum să fie altceva decât una dintre marile favorite la câștigarea titlului de pe zgura portugheză, mai ales că doar despre Bernarda Pera sau Clara Tauson se poate spune că reprezintă jucătoare care să fi realizat ceva cu adevărat notabil în WTA.

În cazul fericit în care va pleca spre Madrid cu titlul de la Oeiras în palmares, Simona ar pune capăt unei perioade de 20 de luni luni de așteptare. Ultimul succes al constănțencei datează din 14 august 2022, atunci când câștiga un thriller cu Beatriz Haddad Maia, scor 6-3, 2-6, 6-3, în finala competiției de 1.000 de puncte de la Toronto (Canada). Pe zgură, Halep nu s-a mai impus din septembrie 2020, când Karolina Pliskova era nevoită să abandoneze la scorul de 6-0 și 2-1 pentru româncă în ultimul act de la Roma.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!