Antrenat de un ucigaș: povestea horror a celei mai misterioase morți investigate în circuitul ATP

Robin Haase horror Tenis ATP Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Luni 02 Ianuarie 2023, 12:57
Data actualizarii: Luni 02 Ianuarie 2023, 13:03

Tenismenul Robin Haase a depășit cu dificultate un moment scos din filmele de groază. 

Cunoscut drept unul dintre cei mai longevivi tenismeni ai circuitului ATP, Robin Haase ocupă, la 35 de ani, locul 258 în ierarhia mondială.

Cu o înălțime de doi metri fără nouă centimetri, fostul număr 33 ATP este recunoscut de o parte a fanilor tenisului din România, care l-au văzut în turneul ATP de la București. 

Robin Haase, implicat emoțional în cea mai terifiantă moarte auzită în lumea tenisului masculin

Olandezul Haase are 2 titluri în palmares, ambele câștigate la Kitzbuhel, în 2011 și 2012, dar și o poveste întunecată prin care a trebuit să treacă la 28 de ani. 

După un început modest de sezon 2016, Robin Haase se pregătea să zboare către Indian Wells când a auzit vestea tragică a morții unui prieten apropiat. 

În seara zilei de 3 martie 2016, Koen Everink - prietenul lui Robin Haase - a decedat, după ce a fost înjunghiat în propria casă, din Bilthoven, la periferia Amsterdamului, notează Si. 

Intrusul a folosit un cuțit din bucătăria lui Koen Everink și l-a înjunghiat de 24 de ori, rupându-i sternul și coastele. Totul a devenit și mai crunt, în condițiile în care a lăsat în urmă o fiică de șase ani.

Aceasta a coborât din camera sa, în dimineața următoare, și l-a găsit pe tatăl său zăcând pe podea, într-o baltă de sânge.

Koen Everink fusese alături de Robin Haase la Indian Wells, cu un an înainte, dar și alături de Mark De Jong, antrenorul tenismenului olandez.

Mark De Jong l-a vizitat pe Koen Everink tocmai la el acasă. în seara crimei. Cei doi ar fi urmărit evenimente sportive la televizor, după care De Jong l-a acompaniat pe Robin Haase, spre Indian Wells. 

Mark De Jong i-a cerut împrumut peste $60,000 lui Koen Everink, în urma dependenței sale de jocuri de noroc

„Un om blând, la patreuzeci de ani, a fost ucis. Viața i s-a scurs... acasă, într-o țară cu una dintre cele mai mici rate de criminalitate... în timp ce fiica sa de șase ani dormea, la etaj?”, s-a întrebat Robin Haase, în acele clipe grele.

Haase l-a bătut pe Schwartzman, dar a pierdut cu Dolgopolov, la Indian Wells, însă a mărturisit că nu s-a putut concentra deloc la tenis. 

Pentru publicația Quote, din Olanda, Robin Haase a spus: „Nu am cuvinte. Crezusem că și-a găsit pacea. Nu exista niciun indiciu că ar fi amenințat sau urmărit.”

Dar Robin Haase avea să afle doar în săptămâna următoare că acela care i-a ucis prietenul a fost cu el la Indian Wells, ba chiar a dormit în camera vecină... 

Afacerist de succes, Koen Everink își vânduse, la 40 de ani, afacerea de turism online cu $15 milioane. Era o fire introvertită, dar se bucura de ieșiri.

În 2012, Koen Everink s-a dus la Sensation, un festival de muzică electronică din Amsterdam, unde a stat în lojă alături de Badr Hari.

La un moment dat, Badr Hari a ajuns convins că Koen Everink i-a insultat iubita, pe nume Estelle Cruyff - nepoata lui Johann Cruyff. 

Koen Everink i-a spus lui Badr Hari că doar i s-a părut că a insultat-o, dar luptătorul olandezo-marocan l-a urmat, când acesta s-a dus la toaletă, unde l-a lovit cu pumnul și l-a culcat la pământ, luxându-i glezna. 

„Hari s-a predat autorităților din cauza fricii de a fi arestat de o echipă SWAT,” nota la acea vreme presa olandeză, care anunța o sumă de $40,000 pe care Badr Hari trebuia să o restituie, pentru a acoperi daunele provocate. 

Cele 14 luni de închisoare la care a fost condamnat Badr Hari nu au fost considerate suficiente de Koen Everink. 

Prietenul lui Robin Haase s-a refugiat însă, după atac, în tenis, pe care îl considera o activitate terapeutică. 

Revenind la Mark De Jong, antrenorul lui Haase a înregistrat pierderi de peste $62,000 la poker, motiv pentru care i-a cerut afaceristului Koen Everink un împrumut, pentru a-și putea plăti datoriile.

Koen Everink și-a ajutat prietenul, dar i-a cerut să îi restituie banii cât de repede posibil, amenințându-l că va face publică adicția sa pentru jocuri de noroc, în caz contrar. 

În dimineața de după crimă, antrenorul lui Robin Haase a fost chestionat de poliție. Mark De Jong - atunci la 27 de ani - a declarat că a fost oprit de trei bărbați care au intrat în mașină și l-au obligat să conducă înapoi la casa lui Koen Eerink. Dar această teorie avea să fie demonstrată o minciună.

Mark de Jong a depus mărturie, după care a zburat în California, unde l-a pregătit pe Haase de turneul ATP Masters 1000. 

Șocant pentru Robin Haase dar și pentru o țară întreagă, cuțitul găsit lângă corpul lui Koen Everink conținea urme de ADN ale lui Mark De Jong.

Poliția a găsit și urme de sânge în mașina lui De Jong, iar în istoricul de navigare web regăsit pe ipad-ul lui Mark De Jong s-au regăsit termeni ca „înjunghiere în gât,” „înjunghiere în spate”, „moartea prin strangulare” sau „artera carotidă”

Haase și De Jong s-au dus la Miami, un turneu din care olandezul s-a retras din cauza unui os avariat, și au zburat înapoi la Amsterdam.

Când zborul lor a aterizat la 6 dimineața în Amsterdam, un detectiv olandez l-a chemat pe Robin Haase într-o cameră mică și i-a explicat că antrenorul său a fost arestat de îndată de a aterizat.

Buimăcit de auzul veștii, Robin Haase avea să afle că tragedia fusese cauzată tocmai de antrenorul său.

Timp de câteva săptămâni, Haase nu și-a putut părăsi casa. Nu mai știa dacă lumea îl recunoștea ca tenismen sau după scandalul acesta, în contextul în care toată presa a explodat, la auzul acestui caz terifiant. 

Antrenorul lui Robin Haase, condamnat la 20 de ani de închisoare

„Am plâns ca un copil”, dezvăluie Robin Haase, înaintea meciului pe care l-a jucat la Monte Carlo, la câteva luni de la momentul tragic. 

„Simțeam de parcă eram într-un film prost,” declară Robin Haase, regăsit în situația de a avea un antrenor acuzat pentru omucidere. 

Mark De Jong a negat totul, dar în ianuarie 2018, un grup de judecători din Urecht l-au găsit vinovat.

De Jong a făcut apel, dar a primit 20 de ani de închisoare.

Până și astăzi, Mark De Jong își susține nevinovăția. 

„Evident că nu mi-aș fi dorit să fiu în această situație,” spune Robin Haase pentru Pieter Van Twisk 

Tenismenul din Haga continuă să joace tenis în circuitul ATP. Jucătorul care le-a luat seturi lui Nadal și Federer nu a declarat că ar intenționa să se retragă din tenis.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!