Stranieri

"THE ROMANIANS ARE COMING!" Replica lui Gardos pentru Channel 4! Ce romani a descoperit in Anglia! 

Florin Gardos e hotarat sa schimbe imaginea romanilor din UK! 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 26 Februarie 2015, 17:09
Data actualizarii: Joi 26 Februarie 2015, 17:17

Gardos a lansat campania "Romani ca lumea", dupa ce a intalnit mai multi romani aflati la munca in Marea Britanie.

Fundasul roman al lui Southampton prezinta azi patru studenti romani, care studiaza Computer Science with Artificial Intelligence in Southampton.

Tinerii l-au asteptat pe Gardos in parcarea stadionului si au tinut sa-i multmeasca pentru campania sa.

 


Gasiti AICI mai multi Romani Ca Lumea, pe pagina lui Gardos de Facebook. 

Campania lui Gardos vine intr-o perioada in care Channel 4 din Anglia a lansat documentarul "The Romanians Are Coming", contestat deja de romani si care a generat deja proteste stradale.

Televiziunile britanice Channel 4 si 4Seven au inceput sa difuzeze, incepand din 17 februarie, o serie de documentare despre imigrantii romani veniti in Marea Britanie. Potrivit postului TV Channel 4, documentarul analizeaza vietilor romanilor care se stabilesc in Marea Britanie, incercand sa dezvaluie adevarul aflat dincolo de materialele de presa despre migratie.

Primul episod a avut ca subiect situatia unui imigrant roman, Alex, care doarme intr-o parcare din apropierea garii Victoria si care ii ajuta pe alti romani sa vina la Londra. in acelasi episod este prezentata viata unui roman de etnie roma, Sandu, care incearca sa se stabileasca in orasul Liverpool, desi nu prea stie limba engleza. Episodul al doilea exploreaza situatia sociala din Romania si cauzele care ii imping pe romani sa mearga in Marea Britanie.

Difuzarea documentarului "The Romanians Are Coming" a starnit o serie de critici, atat din partea comunitatii romanilor din Marea Britanie, cat si din partea institutiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Ambasada Romaniei la Londra, care considera ca primul episod al productiei este "nereprezentativ pentru comunitatea romaneasca".

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris, luni, omologului britanic, Philip Hammond, exprimandu-si regretul profund fata de reluarea unor "clisee incorecte" prin modul "distorsionat si partinitor" in care a fost prezentata comunitatea romaneasca din Marea Britanie in documentarul Channel 4.

De asemenea, MAE a transmis, duminica, faptul ca primul episod din documentarul Channel 4 "nu este reprezentativ pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie, ilustrand doar un segment social redus ca numar". Insa, potrivit informatiilor trimise de realizatori, urmatoarele episoade "vor prezenta si alte cazuri de romani, mai bine integrati in societatea britanica", adauga MAE. "Urmare demersului intreprins de ambasada Romaniei la Londra, producatorii emisiunii au modificat textul in trailer-ul de promovare a filmului, introducand o prezentare mai ampla a contextului acestui documentar in care se subliniaza dimensiunea umana a filmului", mai spunea MAE.

Totodata, numerosi romani au participat, duminica dupa-amiaza, la Londra, la un protest "in tacere" fata de documentarul despre imigratii romani difuzat de postul Channel 4, premierul Victor Ponta exprimandu-si solidaritatea cu manifestantii, intr-un mesaj difuzat pe Twitter. "Exprim solidaritate cu romanii care vor protesta in tacere fata de abordarea tendentioasa a Channel 4 fata de cetatenii nostri", a transmis Ponta, duminica dupa-amiaza, in mesajul care ii este adresat si premierului Marii Britanii, David Cameron.

Modifică setările cookies