A avut loc un nou atac terorist în Franța! Un jihadist a înjunghiat polițiști în orașul Cannes

Cannes Atac terorist jihadist politie terorism Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 08 Noiembrie 2021, 11:59
Data actualizarii: Luni 08 Noiembrie 2021, 12:16

Atacatorul ar fi un algerian de 37 de ani.  

Autoritățile franceze au deschis o anchetă de terorism, după ce un algerian de 37 de ani a scos cuțitul, a început să strige sloganuri religioase și a încercat să ucidă mai mulți polițiști din orașul francez Cannes, în fața Comisariatului de Poliție al orașului de pe Coasta de Azur.

Atacatorul a folosit cuțitul, dar a lovit în vestele anti-glonț

Atacatorul ar fi folosit sintagma "în numele Profetului", a deschis ușa unei mașini de patrulare și a aplicat mai multe lovituri asupra agenților aflați în autoturism. "Polițiștii nu au suferit răni grave, dar doar pentru că purtau veste anti-glonț, care au devenit obligatorii pentru agenții de teren, pentru că au și proprietăți anti-înjunghiere. Polițistul de la volan a reușit să îndepărteze mașina de atacator, iar un altul a coborât rapid, a deschis focul și l-a rănit grav. Acesta a strigat mai multe sloganuri religioase și se află acum în stare gravă într-un spital din Cannes. Ancheta este condusă de procurorii anti-terorism, care vor clarifica natura incidentului și statutul legal al atacatorului", au declarat oficiali locali pentru presa franceză. 

Incidentul terorist poate furniza material electoral pentru Le Pen și Zemmour

Atacul de la Cannes ar putea declanșa ample schimbări de discurs în anticiparea alegerilor prezidențiale din aprilie 2022, în care Emmanuel Macron, actualul șef al Republicii Franceze, se va confrunta, cel mai probabil, cu Marine Le Pen sau Eric Zemmour, reprezentanți ai unor partide considerate de extremă dreapta.

Conform ultimelor sondaje, temele predilecte ale acestora, precum îngrijorarea în privința proliferării grupărilor interlope, unele dintre ele din Sudul sau Estul Europei, imigrația necontrolată și amenințările teroriste vor ocupa un loc central al dezbaterilor pentru acest scrutin, după ce opinia publică nu ar fi înregistrat schimbări semnificative în timpul mandatului lui Macron și ar vrea să afle planurile concrete ale candidaților despre aceste subiecte. 

Hexagonul, teatrul de operațiuni european preferat al mișcărilor jihadiste

Franța este una dintre țările europene care a avut de suferit cel mai mult din cauza atacurilor teroriste. Printre aceste acte criminale se află cele din Ile-de-France (redacția Charlie Hebdo și managazinul Hypercacher / ianuarie 2015 / 17 morți și 22 răniți), Paris (Stade de France, clubul Bataclan, cartierul Saint-Denis / noiembrie 2015 / 131 morți și 413 răniți), Promenade des Anglais din Nisa (iulie 2016 / 86 morți și 434 răniți) și Strasbourg (decembrie 2018 / 5 morți și 11 răniți), plus alte zeci de incidente de mai mică amploare și alte zeci de atentate oprite de forțele de securitate în fașă. 

Pagube de 120 milioane de euro, după incendierea Catedralei Notre Dame

Pe lângă problemele cauzate de Fronte di liberazione naziunale di a Corsica (FLNC), Euskadi Ta Askatasuna (ETA) sau a unor miliții de extremă dreapta, în Franța au atacat preponderent teroriști islamiști radicalizați de ISIS și Al Qaeda, de origine africană, nord-africană și arabă. În ultimele două luni, Franța a înjumătățit numărul de vize pentru țările din Maghreb - Algeria, Maroc și Tunisia - care sunt foarte reticente sau au refuzat, pur și simplu, să-și ia înapoi cetățenii expulzați din Franța.      

Pe lângă numeroasele pierderi de vieți omenești, s-au înregistrat și mai multe incidente fără victime, dar cu imense pagube materiale, printre care incendierea Catedralei Notre Dame din Paris de către un imigrant tunisian, în aprilie 2020, cu daune de 120 milioane de euro.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!