Olga Harlan Campionatul Mondial de scrima Rusia scrima Ucraina Sporturi

Scrimă și pedeapsă! Motivul halucinant pentru care scrimera Olga Harlan din Ucraina a fost descalificată la Mondiale UPDATE Decizie de ultimă oră

Campionatele Mondiale de scrimă se defășoară în aceste zile la Milano.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 29 Iulie 2023, 10:04
Data actualizarii: Sambata 29 Iulie 2023, 10:04

UPDATE 29 IULIE Federaţia internaţională de scrimă (FIE) a ridicat suspendarea sabrerei ucrainene Olga Harlan, descalificată de la Campionatele Mondiale care au loc la Milano (Italia) pentru că nu a strâns mâna adversarei sale din Rusia, informează AFP.

În urma acestei decizii, Olga Harlan, cvadruplă campioană mondială, va putea participa la concursul feminin pe echipe, începând de sâmbătă, a precizat FIE.

Preşedintele interimar al FIE, Emmanuel Katsiadakis, a explicat, într-un comunicat, că ridicarea suspendării a fost decisă "după consultarea Comitetului Internaţional Olimpic".

CIO a anunţat, la rândul său, că Olga Harlan are garantat un loc la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, după scandalul generat de descalificarea sa.

Știrea inițială (28 iulie)

Descalificarea de la Campionatele Mondiale a scrimerei ucrainene Olga Harlan, după ce a refuzat să dea mâna cu adversara ei rusoaică, este o decizie "absolut scandaloasă", a denunţat joi un consilier apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski, informează AFP.

"Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie" şi este "absolut scandaloasă", a denunţat, pe Instagram, Mihailo Podoliak, înainte de a-i mulţumi Olgăi Harlan pentru că a "reprezentat demn" Ucraina în competiţie.

Ce s-a întâmplat la finalul duelului ucraineano-rus Olga Harlan - Anna Smirnova

Olga Harlan a fost descalificată joi de la Mondialele de la Milano pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, participantă în calitate de "sportiv individual neutru" la proba feminină de sabie, pe care o învinsese în primul tur al tabloului principal.

Anunţată pe tabloul oficial, descalificarea a fost decisă în urma refuzului lui Harlan de a strânge mâna adversarei sale după victorie, potrivit unei surse apropiate de autorităţile acestui sport. 

Scrimera ucraineană a devenit joi prima reprezentantă a ţării sale care înfruntă o rusoaică de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape un an şi jumătate, datorită unei schimbări în politica guvernului său.

Ce spun legea din Ucraina și regulamentul Federației Internaționale de Scrimă

Un decret al Ministerului Sporturilor din Ucraina interzice sportivilor săi şi delegaţiilor oficiale să participe la competiţii unde figurează ruşi sau belaruşi. Modificat miercuri, decretul face referire doar la "sportivii reprezentând Federaţia Rusă sau Republica Belarus".

Exceptând tenisul, unde jucătorii nu fac parte din delegaţii oficiale, nu au mai existat confruntări pe scena sportivă între reprezentanţi din cele două ţări de la declanşarea invaziei.

"Cei doi scrimeri (...) trebuie să dea mâna cu adversarul de îndată ce este anunţată decizia", precizează regulamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE), condusă până la izbucnirea conflictului de oligarhul rus Alişer Usmanov, care de atunci s-a retras, informează Agerpres.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!