"Daca nu fugeam din Rusia, acum eram in mormant". Cine este fostul om de sport care a iscat furia autoritatilor de la Moscova

"Daca nu fugeam din Rusia, acum eram in mormant". Cine este fostul om de sport care a iscat furia autoritatilor de la Moscova

"Daca nu fugeam din Rusia, acum eram in mormant", spune Grigory Rodchenkov, fost medic sportiv, care a condus cel mai mare laborator anti-doping din Rusia pana in 2015.

Rodchenkov a fugit din Rusia in 2015, dupa ce a dezvaluit ca la Moscova s-a derulat ani de zile un program sistematic care a presupus doparea sportivilor pentru obtinerea suprematiei in sportul mondial.

Rodchenkov a vorbit intr-un interviu acordat BBC, el aparand mascat si spunand ca, desi nu se teme in acest moment pentru viata lui, dat fiind ca "se afla pe maini bune", in Rusia ar fi fost cel mai probabil omorat!

Declaratiile lui Rodchenkov vin in contextul in care Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) se gandeste sa puna capat suspendarii de trei ani a sportivilor rusi din competitiile internationale.

"Ar fi o mare greseala! O catastrofa", spune el.

Rodchenkov a condus Laboratorul Anti-Doping de la Moscova pana in 2015, dar a fugit din Rusia dupa ce a facut publice detalii ale sistemului de doping gandit la nivel national.

"O astfel de decizie a WADA, care ar consta in reinstalarea Laboratorului de la Moscova, ar fi o catastrofa pentru idealurile sportive olimpice, o catastrofa pentru lupta impotriva dopingului", mai spune acesta.

Rusia a fost pedepsita pentru ca a acoperit faptul ca numerosi sportivi s-au dopat inclusiv la Jocurile Olimpice de Iarna din 2014, de la Sochi.

Rusia a negat vehement si constant existenta unui program de doping la nivel national, dar a refuzat sa acorde acces deschis in arhivele Laboratorului de la Moscova.

Ministrul rus al sporturilor, Pavel Kolobkov, spune ca "priveste cu speranta catre decizia WADA".

"Sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu WADA va recunoaste munca enorma depusa in Rusia pentru combaterea dopajului", a spus Kolobkov.

"Suntem deschisi colaborarii si cooperarii, suntem intr-un dialog constant, am facut tot ce am putut si nu avem nimic de ascuns. Doar cu un efort sustinut si unit putem rezolva aceasta situatie", a mai spus el.VIDEO PROTVPLUS.RO

Guvernul Orban riscă totul în Parlament. Ce înseamnă angajarea răspunderii
BRAT