Decizia finală luată de Rusia în privința Jocurilor Olimpice de la Paris

Rusia Jocurile Olimpice Vladimir Putin Sporturi Vladimir Putin
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2024, 15:29
Data actualizarii: Miercuri 13 Martie 2024, 15:31

Rusia nu trebuie să "boicoteze" Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară, a asigurat miercuri ministrul rus al Sportului, Oleg Matîţin, în ciuda restricţiilor impuse participării sportivilor săi, ca reacţie la ofensiva din Ucraina.

Din articol

"Nu trebuie să ne întoarcem, să ne închidem, să boicotăm această mişcare", a declarat ministrul în cadrul unei şedinţe, referindu-se la Olimpiada din capitala Franţei, potrivit agenţiei ruse de presă TASS.

"Trebuie, pe cât posibil să păstrăm posibilitatea de a dialoga şi de a participa la competiţie", a spus Matîţin.

La începutul lunii decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la JO 2024 (26 iulie - 11 august), cu condiţia să concureze sub drapel neutru, doar în probele individuale, nu şi în competiţiile pe echipe. Una dintre condiţiile pentru participare este ca sportivii respectivi să nu fi susţinut agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia, care a denunţat în repetate rânduri aceste criterii, pe care le consideră "umilitoare" şi "rusofobe", nu a recomandat în mod oficial sportivilor săi să meargă la Paris.

Ministrul Oleg Matîţin a precizat că aşteaptă următoarea reuniune a CIO, din 18 şi 19 martie, în cursul căreia urmează să fie abordată, conform presei, chestiunea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la ceremonia de deschidere a JO.

"Vom vedea care va fi decizia finală a Comitetului Olimpic Internaţional, dar până acum poziţia este că nu vor exista noi recomandări şi reglementări", a subliniat demnitarul rus.

Putin a atacat CIO

În decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat CIO că riscă să "îngroape mişcarea olimpică" impunându-le sportivilor ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la Olimpiada pariziană.

"Tot ceea ce fac oficialii sportivi internaţionali în legătură cu sportul rusesc este o contradicţie totală şi o denaturare a ideilor lui Pierre de Coubertin", a afirmat Putin pe 14 decembrie, referindu-se la fondatorul mişcării olimpice. "Dacă vor continua să acţioneze în acelaşi mod, vor îngropa mişcarea olimpică", a adăugat Putin.

Chiar înainte de ofensiva împotriva Ucrainei, Rusia şi-a văzut limitată participarea la Jocurile Olimpice din cauza unei serii de scandaluri de dopaj de stat, care au discreditat un număr mare de sportivi şi oficiali ruşi.

În ciuda dovezilor copleşitoare, Kremlinul a negat orice sistem de dopaj organizat şi a descris din nou sancţiunile drept măsuri punitive anti-ruse.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!