OPINIE Puțini "tricolori" au înțeles mesajele lui Edi Iordănescu în profunzime

Echipa Nationala de fotbal a Romaniei calificare euro 2024 edi iordanescu opinie gabriel chirea romania euro 2024 Opinii Echipa națională de fotbal a României / Foto - Gabriel Chirea
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 26 Martie 2024, 16:01
Data actualizarii: Marti 26 Martie 2024, 16:01

Meciurile amicale ale naționalei cu Irlanda de Nord, Columbia, Bulgaria și Liechtenstein sunt inutile, dacă jucătorii convocați joacă pe vârfuri, doar cu gândul la Euro 2024.

Amicalul cu naționala Columbiei poate deveni un chin dacă fotbaliștii noștri nu se vor dedica evoluției și victoriei. 

"Selecția la naționala României e un privilegiu și trebuie să dai randament maxim în fiecare minut jucat"

În partida cu Irlanda de Nord, la care adversarii au venit cu debutanți și cu mulți jucători U21, unii dintre "tricolori" au părut că se gândesc doar să mai bifeze o convocare și să nu se accidenteze în perspectiva participării la Euro 2024. O atitudine total diferită față de ambiția și sacrificiul arătate în preliminarii. 

Împotriva echipei conduse de Nestor Lorenzo de pe bancă și de James Rodriguez din teren, dacă se vor comporta din nou delicat și preventiv, lucrurile se pot termina rău, fie din perspectiva scorului, fie din punct de vedere al imposibilității egalizării ritmului de joc și al combativității, față de meciul trecut. Jucătorii trebuie să înțeleagă că selecția la naționala României e un privilegiu și trebuie să dai randament maxim în fiecare minut jucat, nu un loc unde vii ca să te odihnești după ce ai acumulat oboseală la echipa de club sau unde îți construiești sau menții cota pentru transferul următor.    

"Mulți au crezut, probabil, că lista pentru turneul final e deja închisă"

Edi Iordănescu a declarat în numeroase ocazii că nu va permite plafonarea și automulțumirea celor convocați la lot, dar, probabil, mulți au crezut că lista pentru turneul final e deja închisă și că declarațiile ulterioare ale selecționerului sunt de complezență, după ce acesta a dezvăluit că vor avea prioritate pentru Euro 2024 jucătorii care au dus greul în preliminarii.   

Sunt sigur că selecționerul a cântărit bine perioada de pregătire de dinaintea Campionatul European și părerile venite din afară staff-ului poate nu sunt mereu pertinente. Dar poate că era mai bine ca pentru cele două meciuri din martie să fie chemați jucători care sunt pe lista extinsă, dar nu au jucat prea mult sau deloc în preliminarii. Apoi, pentru meciurile din iulie să fie chemat lotul definitiv pentru Euro 2024. Pentru că altfel există riscul ca, în cazul în care un jucător de bază va fi indisponibil, așa cum am rămas acum descoperiți pe postul de fundaș stânga, să ajungem ca la turneul final să ne bazăm pe debutanți sau fotbaliști care nu au mai jucat de ani de zile la echipa națională. 

Calificarea la un turneu final este și nu prea o performanță în sine, din punctul meu de vedere adevărata realizare ar fi ca toți jucătorii să joace fiecare meci ca și cum ar fi ultimul din cariera lor. În condițiile actuale, dacă nu joci prea mult la club și evoluezi la alibi la echipa națională, poate că ar trebui să-ți iei un televizor bun, ca să nu fii surprins în cazul în care trebuie să urmărești meciurile de la Euro 2024 la Pro TV.

Text și foto - Gabriel Chirea 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!