SPECIAL De la vânzător de cafea în Toscana la EURO: povestea de succes a selecționerului Slovaciei, ajuns principal la 53 de ani

Francesco Calzona EURO 2024 Romania Slovacia Nationala
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Sambata 02 Decembrie 2023, 23:07
Data actualizarii: Sambata 02 Decembrie 2023, 23:31

Selecționerul Slovaciei, adversara României la EURO 2024, este Francesco Calzona.

Născut în sudul Italiei, în regiunea Calabria, Calzona și-a trăit tinerețea în Toscana. În vârstă de 55 de ani, italianul este la primul său job de antrenor principal. A preluat echipa Slovaciei în vara lui 2022, când avea 53 de ani. Deși privit mai degrabă cu scepticism la Bratislava, a calificat echipa la EURO 2024 dintr-o grupă cu Portugalia, Luxemburg, Islanda, Bosnia și Liechtenstein.

În 14 meciuri pe banca „șoimilor”, italianul a reușit șapte victorii, patru egaluri și a pierdut de trei ori. De două ori în fața Portugaliei, o dată cu Azerbaidjan, în Liga Națiunilor. Povestea lui Calzona, zis și „Ciccio”, care mulți ani a lucrat ca secund al lui Maurizio Sarri, este una neobișnuită.

Francesco Calzona, distribuitor de cafea și prieten cu bancherul Sarri

Francesco Calzona a avut o scurtă carieră de fotbalist profesionist. A fost un sezon, în 1986-1987, jucător la Arezzo, în Serie B, pentru care a strâns doar patru apariții. În anii ‘90, lucra deja ca antrenor amator și ca distribuitor de cafea. „Acea perioadă m-a învățat multe lucruri, a fost o experiență fantastică”, își amintea recent italianul.

În acei ani, Calzona s-a împrietenit cu Maurizio Sarri, actualul antrenor al lui Lazio, pe atunci un bancher pasionat de fotbal, care în timpul liber antrena diverse echipe regionale. Cei doi obișnuiau să se vadă în fiecare luni, la barul Casa del Popolo, din orășelul Matassino, și să discute ore în șir despre fotbal. „Fumau zece țigări într-o oră, timp în care discutau scheme, tactici, contraatacuri”, scria Gazzetta dello Sport

Momentul Tegoleto și drumul alături de Maurizio Sarri

În anul 2000, Calzona a primit un post de antrenor-jucător la Tegoleto, un mic club din Toscana. A acceptat, dar apoi și-a dat seama că nu poate îmbina meseria de antrenor cu jobul său de vânzător de cafea, care îl obliga să călătorească prin toată provincia. Era prea obositor. Așa că l-a recomandat conducerii toscanilor pe amicul său, Maurizio Sarri.

În 2007, drumurile celor doi s-au intersectat iar. Sarri, care cunoștea bine ideile lui Calzona despre fotbal, l-a luat secund la Avellino. S-au înțeles excelent și au continuat împreună vreme de 11 ani, la Alessandria, Sorrento, Verona, Perugia, Empoli și până la Napoli. În Italia, selecționerul Slovaciei e văzut drept un „tactician formidabil”. „El e primul care și-a dat seama că Mertens poate juca nouă fals”, scrie Corriere Fiorentino.

„Îmi plac provocările, îmi place adrenalina!”

După ce Sarri a plecat în Anglia, la Chelsea, Calzona a mai lucrat ca secund cu Eusebio Di Francesco, la Cagliari, și Luciano Spalletti, la Napoli. Așa că, după atâția ani „în umbră”, era pregătit să devină antrenor principal. Oportunitatea a venit de la Bratislava, unde fostul său elev de la Napoli, Marek Hamsik, i-a pus o vorbă bună. 

„Marek m-a sunat să mă întrebe dacă sunt interesat să merg la un interviu cu Federația. M-a pus în contact cu oamenii de acolo, ne-am întâlnit, am vorbit și mi-au oferit un contract”, povestea Calzona. „Îmi plac provocările grele, zona de confort nu e pentru mine. Îmi place adrenalina. Nu știam cum va merge în Slovacia, dar a meritat”, mai spunea italianul.

Slovacia lui Calzona joacă „mereu să câștige”

Adept al sistemului 4-3-3 și al unui joc ofensiv, Francesco Calzona a găsit un lot bun în Slovacia, cu jucători precum Milan Škriniar sau Stanislav Lobotka. „Cea mai grea parte a fost să aduc împreună 25-30 de jucători veniți din 11-12 campionate diferite, cu roluri și mentalități diferite. Să-i fac să gândească la fel, în cel mai scurt timp”, explică italianul.

Calzona e un tehnician care știe să pregătească meciurile importante. Când lucra cu Sarri, era omul care studia adversarii ore întregi până înțelegea care le sunt atuurile și ce slăbiciuni pot fi exploatate. „Tot ce pot zice e că Slovacia va juca mereu să câștige. Dacă nu o va face, înseamnă că adversarii au fost mai buni”, declara selecționerul italian după calificarea la EURO 2024.

  • România va întâlni Slovacia pe 26 iunie 2024, la Frankfurt, în ultimul meci al „tricolorilor” în grupa E. 
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!