Roony Bardghji Champions League Copenhaga Manchester United Liga Campionilor

Eroul neprevăzut: puștiul care a fugit de război și acum a răpus-o pe Manchester United în Champions League

„Chiar nu pot să explic cum a fost. E un sentiment incredibil. Nu pot vorbi.”

Ionuț Axinescu
Data publicarii: Joi 09 Noiembrie 2023, 13:05
Data actualizarii: Joi 09 Noiembrie 2023, 13:07

Viața are un anumit grad de impredictibilitate, dar că un anume Roony Bardghji va ajunge erou în UEFA Champions League, la numai 17 ani, era greu de prevăzut. Contextul îi era potrivnic celui care astăzi este alintat „noul Messi” și e urmărit îndeaproape de marile cluburi europene.

Începuturile: imigrant sirian în Kuwait

Roony, care, ironic, tocmai a răpus clubul al cărui idol este Rooney, s-a născut în noiembrie 2005, în Kuwait City. Primul copil al lui Samir și Rola, doi imigranți sirieni care, la fel ca alte milioane de conaționali, căutau o viață mai bună în străinătate. Creștini originari din Aleppo, cei doi soți munceau în Kuwait și mergeau acasă, în Siria, doar în vacanțe.

Cinci ani mai târziu, la finalul lui 2010, a izbucnit „Primăvara Arabă”, o serie de proteste antiguvernamentale în Orientul Mijlociu. Mai întâi în Tunisia, apoi în Libia, Egipt, Yemen, Siria. Mișcarea s-a extins și în Kuwait, care devenise peste noapte o țară nesigură. Acasă, în Siria, începea un război civil sângeros, așa că Samir și Rola au hotărât să fugă în Europa.

Fuga în Europa: „Inima mea este în Suedia!”

„Am simțit că nu mai putem să rămânem acolo, că va începe un conflict care va dura mulți ani. Înainte de război, Siria era un loc extraordinar. Dar am fost nevoiți să plecăm”, povestea Rola, mama lui Roony, în presa din Suedia. Alături de ei, au plecat milioane de cetățeni sirieni. De fapt, din cauza războiului, nicio rudă a familiei Bardghj n-a mai rămas în Siria.

„S-au dus în Belgia, Germania, Canada sau Australia. Noi am ajuns în Suedia”, rememora Rola. Astăzi, ea și soțul ei lucrează la o fabrică de cafea din orășelul Arlöv, de lângă Malmö. Pentru ei, Suedia reprezintă „acasă”. La fel și pentru Roony, care a fost deja convocat la naționala U21. „Inima mea este în Suedia!”, a declarat el în urmă cu o lună, când presa din Danemarca cocheta intens cu ideea naturalizării sale.

De la Kallinge la Malmö

Roony avea șapte ani când a ajuns în Kallinge, un orășel de circa 5.000 de locuitori din sudul Suediei. Venise în Europa cu mama sa și fratele Rayan, cu doi ani mai mic. Tatăl, Samir, a rămas în Kuwait, la muncă, și timp ce cinci ani doar și-a vizitat familia, o dată la fiecare două luni. Abia în 2017 s-a mutat de tot în Suedia.

Fără să știe o boabă de suedeză, Roony s-a dus să joace fotbal la clubul local. „Ascultam ce vorbeau ceilalți și încercam să prind cuvintele. Așa am învățat limba suedeză în trei luni”, povestea puștiul. Era bun și la școală, dar mai ales la fotbal. Juca mereu la categorii mai ridicate de vârstă, iar în 2019 a venit marea lui șansă. Îl voia Malmö FF, visul oricărui copil din Suedia și clubul care l-a prezentat lumii pe Zlatan Ibrahimovic.

Copenhaga și oferta de nerefuzat

„Avea 14 ani, dar juca pentru echipa U19. Și făcea mereu diferența. Are tehnică, finalizează cu ambele picioare, controlează excelent mingea. Înțelege jocul și poate evolua ca decar, aripă sau atacant. Va ajunge un star”, zicea Jeffrey Aubynn, antrenorul său de la Malmö. În 2020, FC Copenhaga l-a ochit și le-a făcut părinților săi o ofertă de nerefuzat pentru ca Roony să vină în Danemarca. Mama, Rola, a ezitat, deși Copenhaga se află la numai 43 de kilometri de Malmö. Tatăl său, fost fotbalist amator în Siria natală, a zis un „da” ferm și l-a trimis la Copenhaga. 

Puștiul a impresionat imediat în țara vecină: 15 goluri în 10 meciuri la echipa U17. Mutat imediat la U19, s-a impus și acolo. Până la urmă, în 2021, la 16 ani și 6 zile, a debutat la seniori. A prins tot mai multe minute de la o etapă la alta, iar în acest sezon s-a transformat în om de bază și golgheter al campioanei din Danemarca: 11 goluri în 24 de meciuri.

Seara de glorie

Dacă Scandinavia știa deja ce poate adolescentul, Roony Bardghji s-a prezentat miercuri seară și în fața Europei: a marcat golul victoriei lui Copenhaga în fața lui Manchester United. A punctat pentru 4-3 în minutul 87, după ce intrase pe teren în minutul 63. O reușită care a evidențiat câteva dintre calitățile tânărului născut în Kuwait: concentrare, execuție, sânge rece. „Chiar nu pot să explic cum a fost. E un sentiment incredibil. Nu pot vorbi”, a zis Roony, emoționat, imediat după joc.

Cotat acum la 4 milioane de euro, suedezul e deja în vederile unor cluburi precum Chelsea, Ajax sau Bayern Munchen. Visul său este însă Real Madrid, chiar dacă e fanul lui Leo Messi. „Vreau să ajung acolo, e un club unde pot să-mi îndeplinesc toate obiectivele în fotbal”, se destăinuia, anul trecut, Roony Bardghji. 

Până atunci, puștiul născut în Kuwait trăiește clipa și savurează momentul cu zâmbetul pe buze. În urmă cu 17 ani, nimeni n-ar fi crezut că va ajunge aici. 

  • „Iisus e lumina mea, mă face să nu-mi fie frică de nimic”, scrie Roony în descrierea contului său de Instagram.
  • 15 goluri și 65 de apariții pentru FC Copenhaga are Bardghji, care împlinește 18 ani pe 15 noiembrie.
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!