OPINIE Europa, marele examen al FCSB-ului. Au luat titlul, dar ce fac în continuare?

FCSB campioana Europa Superliga Romaniei Superliga
Florin Caramavrov
Data publicarii: Luni 29 Aprilie 2024, 11:26
Data actualizarii: Luni 29 Aprilie 2024, 12:43

Caramavrov e circumspect în privința capacității lui Becali de a face echipă pentru grupele Champions League. Pentru Conference, traseul e destul de simplu.

În mod clar, au fost cei mai buni, nu le poate contesta nimeni titlul câștigat. Au petrecut apoi până-n zori, e normal să se descătușeze la petrecere după ce au așteptat atâția ani să ridice din nou trofeul de campioni. Problema e ce urmează în vara asta.

În România, n-au avut un rival/urmăritor pe măsură. Rapid a leșinat în play-off ca o domnișoară emotivă, CFR n-a ținut ritmul din cauza deciziilor patronale aiuritoare, Universitatea Craiova nu mai sperie demult pe nimeni, echipa se menține în lupta pentru locul 2 doar din talentul câtorva jucători, și în special din cel al lui Mitriță, iar Farul a început prea rău sezonul regulat ca să mai poată schimba ceva în a doua parte a campionatului.

Fără un adversar puternic, gruparea lui Becali a defilat chiar și fără a fi organizată într-o logică profesionistă.

Întrebarea este dacă un singur om poate face acum o echipă care să se lupte cu formații decente din Europa. Cum vor fi aleși jucătorii de care este nevoie pentru a nu te mai face de râs cu un 0-10 la general, vezi Silkeborg anul trecut. 

Între cercetare științifică și lucrul după ureche

În Europa nu merge așa, că îi place lui Becali de un jucător. Cluburile de afară au ajuns la un nivel înalt de cercetare și de descoperire a factorilor care duc la performanță. Se lucrează științific, cu specialiști, sunt urmăriți și monitorizați jucători cu luni sau poate ani înainte de a fi transferați, metodele de pregătire sunt din ce în ce mai complexe, antrenorii se updatează permanent la ultimele noutăți în domeniu, inovează în mod constructiv, nu după ureche, cum face patronul-antrenor de la FCSB. Plus că pe bancă trebuie să stea un tehnician care să aibă experiență, autoritate, competență, spirit de analiză, decizie rapidă. 

Bineînțeles că nu vorbesc de primele tururi preliminare, aici mai găsim cluburi mici, pe care le poți depăși, dar ce se va întâmpla în turul III sau în play-off, unde orice mic detaliu poate face diferența? Îl vedeți pe Becali fiind atât de atent la detalii? 

Primele semne nu sunt deloc dătătoare de speranțe. În primul rând, plecarea liderului Coman va destabiliza în mod cert echipa. E greu ca altcineva să-i ia rapid locul la nivel de autoritate în vestiar și pe teren, dar și la nivel valoric.

Marile speranțe se pun în revenirea prinților deșertului. Mai pot fi ei la un nivel decent?

Apoi, sunt aruncate niște nume de jucători așa, ca să fie. Alibec și-a pierdut și ritmul ăla lent pe care-l avea pe aici, cred că nici să dea din mâini nu mai poate. Tănase s-ar întoarce și el tot de la „cămile”. Baeten o fi bunicel, dar vine de la o echipă aproape înecată. Pentru toți trei, ritmul de joc e altul față de cel din cupele europene. Vor avea un șoc la întoarcere, iar preliminariile sunt repede-repejor. Bagă-i în formă de vârf dacă poți, ca să te califice în grupe. 

O echipă serioasă ar fi anunțat a doua zi după câștigarea titlului măcar două transferuri gândite din vreme, nu niște nume presărate în eter. Or veni sau n-or veni? Se face vreun transfer rapid sau nu se face?

Sunt doar câteva aspecte care mă determină să nu fiu atât de optimist în ceea ce privește parcursul european al FCSB-ului. Cred că varianta cea mai la îndemână ar fi să treacă două tururi preliminare în Champions League, ceea ce i-ar aduce participarea automată în grupele Conference League. Bineînțeles că teoria poate fi infirmată în practică, dar, fără cele de mai sus, va fi greu spre imposibil ca visul lui Becali, de grupe Champions League, să se împlinească în această vară.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!